Smilers annab Jõhvis elu esimese kirikukontserdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli

Kas 9. juulil Jõhvi Mihkli kirikus esinev Smilers vahetab repertuaari ning hakkab "käime katuseid mööda" asemel laulma "käime kirikuid mööda"? Küsime Hendrik Sal-Sallerilt järele. 

Smilers on siiani olnud ikka see ansambel, kes paneb mitme tuhande pealise publiku peost sööma ja katuseid mööda käima. Mis nüüd siis lahti, et esinete hoopis väikeses kirikus ja kavaga, mis "Vaiksem kui varem"? Hakkate vanaks jääma?

Vaevalt küll. (Muigab.) Suure publiku ees esinemine on ikka jätkuvalt meie igapäevane tegevus. Lihtsalt see n-ö kinnas, mis meile visati - et tulge akustilise kavaga kirikusse esinema -, tundus olevat põnev. Kuna me oleme sel ajal analoogse kavaga Eestis liikumas, sobis see ettepanek meile mitte ainult põhimõtteliselt, vaid ka reaalselt.

Kas Smiles on varem üldse kirikus esinenud?

Ei ole. Meil ei ole ka ühtegi kirikuid mööda käimise sisuga laulu ega ole plaanis sellist ka teha. Olukord on meile uudne, aga eks me piilu kõigepealt ukse vahelt sisse, et näha, mis seal üldse toimub. Ma pole kirikutes peaaegu käinudki - mõned üksikud korrad vaid.

Teie kirikukontsert on üks 19 kontserdist "7 linna muusika" festivalil, mille korraldajaks on Eesti Kontsert, täpsemalt Jõhvi kontserdimaja. Ma ei mäleta, et Smilers oleks varem Eesti Kontserdiga koostööd teinud - erinevalt näiteks Ultima Thulest.

Täitsa võimalik, et see ongi esimene kord, vähemalt mõne kontsertsarja raames mul küll ei tule meelde, et oleksime Eesti Kontserdiga koostööd teinud.

Smilersi kava kannab pealkirja "Vaiksem kui varem". Milliseid lugusid publik sel kontserdil kuuleb - vaiksemalt kui varem?

Eks ta kuuleb... Peaasjalikult Smilersi lugusid. (Naerab.)

Selles pole kahtlust, kuid neid lugusid on igasuguseid. Vaevalt et kirikus tuleb ettekandele "Jalgpall on parem kui seks". Kas te rõhute sel kontserdil rohkem lugudele oma viimaselt plaadilt, mis kannabki nime "Viimane"?

Ma usun küll, et sealt on ka mõned lood, aga ausalt öeldes mul ei ole see kava sada protsenti paigas. Üldjuhul ongi nii, et me koostamegi selle alles  kontserdipaigas, pärast seda kui oleme kohapeal n-ö õhku nuusutanud ja proovinud, mis ja kuidas kõlab. Nii et üllatusmoment jääb meile endilegi.

Elektrit teil sel kontserdil vaja pole, kuna tegemist on akustilise kontserdiga?

Tegelikult on ikka vaja - elektritrummide, aga ka võimenduse jaoks, et oleks kuulda, mida ma laulan. Täisakustilise kontserdi puhul tuleks hakata mõtlema trummide asendamisele millegi muuga ning lugude ümber arranžeerimisele. Selline kontsert eeldaks ka seda, et oleksime tuttavad kiriku akustikaga.

Vähemalt kitarride sabad pole seinas?

Ei, elektrikitarre pole, need on meil sel kontserdil ikka akustilised. Smilers on akustilisi kontserte varemgi andnud ning ilmselt anname veel, kuid vabaõhu akustiline kontsert ja ühes või teises ruumis antud akustiline kontsert - need on kaks eri olukorda. Mismoodi kiriku miljöö hakkab seda mõjutama, pole mul aimugi. Kindlasti ei hakka me seal kellegi silmanurgast pisarat välja pressima, sest meie ansambel on orienteerunud ennekõike siiski meelelahutusele.

Tulete täies koosseisus?

Ikka, ikka - täies koosseisus muidugi.

Enne Jõhvi kiriku kontserti on teil aga hoopis teiste mastaapidega kontsert korraldada - "Õllesummeri" galakontsert "20 magamata ööd", mille kunstiline juht te olete. 

Selles meie bändi tegemise võlu ongi: ühel hetkel oled sa lauluväljakul ja teed suurt galakontserti, paar päeva hiljem annad intiimse kirikukontserdi. Sellised muutused tekitavad meile põnevaid olukordi ning loovad bändile erilise atmosfääri, mis peaks teoreetiliselt kanduma ka publikusse. Bänd püsib seeläbi pinges ja värskena. Kui teeks pidevalt ainult staadionikontserte, siis 358. staadionikontsert enam 345ndast suurt ei erineks. Aga jah - meil saab endilgi Jõhvis põnev olema, et kuidas meie esinemine hakkab kirikus välja nägema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles