Jaapanlasi vapustas Narva Raekoja platsi põnev atmosfäär

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanazawa kammerorkestri kontserdil soleeris telekonkursi "Klassikatähed" võitja, tšellist Marcel Johannes Kits.
Kanazawa kammerorkestri kontserdil soleeris telekonkursi "Klassikatähed" võitja, tšellist Marcel Johannes Kits. Foto: Matti Kämärä

Reedel kuuesajale inimesele Narvas kolledži ees Raekoja platsil ja paarisajale inimesele samas piirde taga kõlanud Kanazawa kammerorkestri kontsert oli seda juhatanud Mihkel Kütsoni sõnul võimas rahvaste sõpruse üritus.

Dirigent Mihkel Kütson, kellega Kanazawa muusikud astusid hiljuti üles Schleswig-Holsteini muusikafestivalil Kielis ja Elmshornis Saksamaal, nimetas Kanazawa kammerorkestrit väga avatuks, eriti Jaapani arusaamade järgi.

Põnev atmosfäär

Pooled orkestriliikmed ei ole jaapanlased - seal on nii leedukaid, venelasi, sloveenlasi ja tromboonimängija Eestist. Saksamaal astusid jaapanlased üles ühes maailmakuulsa tšellisti Miša Maiskiga.

"Kanazawa kammerorkester on üks paremaid Jaapanis. Nende kõla on väga kompaktne ja musitseeritakse kõrgel tasemel," ütles Kütson, kes juba aastaid elab ja töötab Saksamaal Hannoveri riigiteatri dirigendina. Rahvaste sõprust rõhutas ka kontserdipaik paljurahvuselises Narvas ja see, et Küstoniga oli kaasas tema sakslannast elukaaslane, kes on teatris laulja.

Kontserdipaika pidas Kütson väga kenaks. "Ma pole Narvas aastaid käinud - see oli nii ammu, et ma ei mäletagi täpselt, miks ma siin olin. Muusikuna olen Narvas igatahes esimest korda. Ootamatu on, et raekoja ees on nii hea kõla. Mul on põnev ja hea tunne. Loodan, et Eesti Kontserdil on julgust siin suvekontsertidega jätkata," rääkis dirigent kontserdi vaheajal Põhjarannikule.

Kanazawa kollektiivi direktor Tsuyoshi Tokobo hindas Narva kontserdipaiga ilu lausa ülivõrretes. "Väga huvitav esinemiskoht ja kena atmosfäär - üks ilusamaid kohti, mida olen näinud. Eesti on üldse kena koht, siin on palju uhket arhitektuuri, inimesed on toredad, toit hea - mulle meeldib väga. Eesti suursaadik Jaapanis toetas meie siiatulekut  ja talle meeldiks, kui kahe maa vahelisi projekte oleks rohkem. See on tähendusrikas," märkis Tokobo.

Direktori sõnul ongi Kanazawa kammerorkestri esinemine Eestis kultuurivahetus. Tokobo ise külastas Eestit esimest korda kümme aastat tagasi ühe teise orkestri muusikuna. "Kindlasti on eestlastele ja jaapanlastele omane, et enamik mõlema rahva esindajaid on toredad," arvas Tokobo.

Tasuta kuulajad 

Orkestri peadirektor Iwao Iwasaki kiitis publikumenu, mis tema kollektiivi Narvas tabas - lisaks pileti ostnuile oli tara taga priilt kuulajaid oma paarsada. "Oleme väga õnnelikud ja tänulikud, et nii palju inimesi meie kontserdile kogunes. Kõikjal Euroopas, kus oleme juba 16. korda, on meid hästi vastu võetud. On väga tähtis, et avanes võimalus teha koostööd suurepärase Eesti dirigendi Mihkel Kütsoniga, kes on Saksamaal väga hõivatud," ütles Iwasaki.

Direktor kiitis samuti Narvat tema uhke ajaloo ja traditsioonide pärast. Ta meenutas, kuidas külastas Tallinna mullu detsembris, et kontserti ette valmistda. "Siis oli väga külm: -22 kraadi! Ja muusikaagent koguni ütles, et see on tavaline. Praegu on Jaapanis väga palav - kohati 35 kraadi! Vahest osa orkestriliikmeid ei tahagi Jaapanisse naasta, siin on sellega võrreldes väga mõnus," naljatas Iwasaki.

Kontserdil soleeris telekonkursi "Klassikatähed" võitja, tšellist Marcel Johannes Kits. "On hea meel, et noori muusikuid toetatakse ja praegune kontsert on noorele esinejale fantastiline võimalus koguda esinemiskogemusi ning rahvusvahelise orkestriga mängida," ütles Kütson.

Ka klassikatähest 18aastane noormees tunnistas, et on Narvas varem vaid paar korda viibinud. "Sarnases paigas - laval ja võimendusega - olen varem vaid korra esinenud. See oli Kohilas. Õues pole seetõttu kõige parem mängida, et kuuled ennast hästi tuhmilt, aga publik kuulis loodetavasti paremini kui ma ise. Jaapani inimesed on ääretult sõbralikud - kogu aeg naeratavad ja tänavad, esinen nendega esmakordselt koos," ütles Kits.

Ida-Virumaal on Tallinna muusikakeskkooli lõpuklassis õppiv Kits varem esinenud korra Jõhvi kontserdimajas orkestri koosseisus.

Päev pärast Kanazawa kammerorkestri kontserti kõlas samas paigas Estonian Dream Big Bandi kontsert "Õhtujazz", kus olid solistid Anna Guzikova ja Fjodor Vassiljev Peterburist, kes pälvisid samuti täis saali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles