Kaevurite päev püstitas publikurekordi

Peeter Lilleväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supermegastaari esinemine ajas rahva kaevurite päeval pöördesse.
Supermegastaari esinemine ajas rahva kaevurite päeval pöördesse. Foto: Peeter Lilleväli

Pühapäeval kolmandat korda VKG eestvõttel peetud kaevurite päev oli tõeline massiüritus. Pidu oli pühendatud jaanuaris avatud Ojamaa kaevandusele, kus töötab üle 450 inimese.

"Ojamaa kaevandus on esimene uus põlevkivikaevandus, mis 40 aasta järel on Eestis avatud. Samas on viimastel aastatel varude ammendamise tõttu suletud mitu kaevandust ja karjääri," sõnas Ojamaa kaevanduse juht Margus Kottise oma avakõnes.

"Mäletan lapsepõlvest, kuidas augustikuu viimasel pühapäeval mehed oma paraadmunderid selga sättisid. Kaevurite päev oli toona siinsele piirkonnale kindlalt tähtsam kui jõulud või aastavahetus," ütles peol esinenud riigikogu liige, endine Eesti Põlevkivi tegevjuht Lembit Kaljuvee.

Nagu traditsiooniks on saanud, oli peopaigas suur lasteala ning toimusid sportlikud jõukatsumised. Hoopis tähtsamaks publikumagnetiks kujunes aga õhtu peaesineja, kaheksakümnendate teise poole menubändi Modern Talkingu solisti Thomas Andersi kontsert. "Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis meie juhtkond ikka kohtub töölistega ja jutuks tuli, keda kutsuda kaevurite päeva peaesinejaks. Pakuti mitmeid Venemaa tuntud bände, aga kui küsiti, keda lääne poolt võiks kutsuda, pakutigi naljatamisi Modern Talking välja, uskudes, et jutuks see jääbki. Ootamatult selgus, et Thomas Anders on täitsa saadaval, ole aga mees ja täida staari nõudmised," rääkis peo peakorraldaja Julia Piilmann.

Honorar neelas poole peo eelarvest

Staari Toila esinemine läks koos honorari ja tema nõudmiste täitmisega maksma ligikaudu 50 000 eurot, kuna tegu on ühe kallima artistiga, keda kaheksakümnendate suurest tähtede kaardiväest on võimalik esinema kutsuda. Aga eks rahva huvi oli seda väärt, hindas Julia Piilmann tagantjärele.

"Kindlasti on siin täna kohal kaks kuni kolm korda rohkem rahvast, kui iialgi varem oleme näinud. Kogu lavaesine nõlv ja küljed olid rahvast paksult täis, mida näeme siin turvalisust aastaid taganuna esimest korda," ütlesid peol korra järele valvanud politseinikud.

"Meie kõige suurem hirm oli see, et rahvas ei oska käituda ja suure staari saabumisel läbi pargi võib asi käest ära minna. Seetõttu panustasime turvalisusesse maksimaalselt. Tahakski aitäh öelda kõigile partnereile politseist, kiirabist, turvafirmast USS, kes peo turvalisuse eest hoolitsesid. Sellise rahvahulga puhul ei olnud nende töö kindlasti kerge," rääkis Julia Piilmann.

Staar ise jäi esinemise ja publikuga väga rahule, kuigi väljaspool lava rahvaga suhtlema ei kippunud. Autogrammi soovijad said oma paberid jätta infotelki ning Thomas Andersil kulus kõikide autogrammide kirjutamiseks mitu tundi. "Nii et VKGs ootavad nende autogrammiraamatud, kes peo lõppu ei suutnud ära oodata,  koos Thomas Andersi sissekandega," ütles Julia Piilmann.  Korraldajate sõnul oli Anders imestunud suure publikuhuvi ja imeilusa pargi üle. Üht üllatust kommenteeris staar ka laval. Nimelt oli hotellis enne esinemist pakutud toidu hulgas ka tüüpiline saksa hapukapsas, mis, nagu talle üllatusena selgus, on ka Eesti rahvusroog. Staar ütles lavalt sõna "hapukapsas" julgelt rõhutades eesti keeles.

Edasi ühiste jõududega

Kaevandusettevõttena on VKG oma Ojamaa kaevandusega väike tegija Eesti Energia Kaevanduste kõrval, energiahiid on avaliku peo tegemisest viimastel aastatel tagasi tõmbunud ja panustab oma töötajaile mõeldud kinnisesse üritusse. Siiski on jää hakanud liikuma ja kuigi ametlikku koostöölepingut pole alla kirjutatud, on Põhjarannikule teadaolevalt mõlema ettevõtte juhid arutanud edaspidist koostööd kaevurite päeva korraldamiseks. Ojamaa kaevanduse juht Margus Kottise ütles ERRi uudistele, et kontaktid on tõsised ja see, et kaks suurettevõtet ühendavad oma jõu kaevurite päeva korraldamiseks, peaaegu kindel.

"Latt sai seekord Modern Talkinguga tõesti väga kõrgeks aetud ning otse loomulikult ootab Virumaa rahvas järgmisel korral midagi vähemalt samaväärset. Seetõttu on kahe ettevõtte jõudude ühendamine ainuõige lahendus, et latti mitte madalamale lasta. Selliste superstaaride kutsumine ei ole odav lõbu," sõnas Julia Piilmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles