Ruttu puhvetisse puuviljade ja piima järele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahtme gümnaasiumi õpilased võivad igal vahetunnil koolipuhvetis piima juua.
Ahtme gümnaasiumi õpilased võivad igal vahetunnil koolipuhvetis piima juua. Foto: Peeter Lilleväli

Kui me jõudsime Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumi, oli lõpule jõudmas kuues tund. Koolilõuna aeg oli läbi, ent niipea kui helises koolikell, toimus koolisööklas elavnemine. Lapsed võtsid piimaaparaadi juures järjekorda.

"Piim on siin poe omast maitsvam," kinnitavad mulle Jaana, Ženja ja Veera. "Üldse on meie sööklas kõik maitsvam, isegi supid, kodus me neid eriti ei söö. Täna oli lõunaks maitsev kotlet makaronidega ja kapsasalat. Saime kõhu täis. Nüüd aga joome piima. Võib ka õuna võtta."

Söökla peakokk Svetlana Gubskaja ütleb, et piima järele tulevad igas vanuses lapsed juba hommikul pärast esimest tundi. "Olen märganud, et pärast koolivaheaega joovad lapsed üldse palju piima," märgib Gubskaja.

Piim on gümnaasiumis kõigile tasuta, samuti sepik ja puuviljad, mis on koolisööklas saadaval kogu aeg kuni sulgemiseni kell 15. See on võimalik tänu osavõtule projektist "Tervist edendav kool".

Mida antakse 78 sendi eest

Teatavasti eraldab riik põhikoolis toidurahaks 78 senti lapse kohta. Mida saab selle raha eest valmistada, küsisin Svetlana Gubskajalt.

"Iga päev valmistame salateid värsketest köögiviljadest, peale selle saab laps kas prae või supi, morsi või tee või mahla, saiakese ja leiba," vastab Gubskaja. "Pooltooteid me ei kasuta, kõik teeme ainult ise. Borš, seljanka, frikadellisupp maitsevad kõigile, meie praetud kana makaronidega ja kartulisalatit on lapsed enda sõnul valmis sööma iga päev. Püüame teha nii, et menüüs oleks ka kala, kuid lapsed ei armasta seda millegipärast eriti, samuti tatart."

Gümnaasiumi direktori Svetlana Skorobogatova sõnul koostatakse menüü kahe nädala peale, kuid enne kui direktor selle kinnitab, arutatakse menüüd õppealajuhatajate ja algklasside õpetajatega, kes teevad omad korrektiivid ja ettepanekud, arvestades laste huvisid.

"Näiteks teame nüüd, missugune salat lastele ei maitse, ja seda on arukam vältida, samuti seda, et meie algkoolis söövad lapsed meelsamini suppe kui praade," nendib direktor. "Kogemuste põhjal soovitame lastevanematel valmistada suppe, veel parem - tutvuda meie menüüga ja võimalust mööda valmistada kodus samu toite ja vältida pooltooteid (viinereid ja kalapulki). Uskuge - 78 sendi eest on võimalik valmistada maitsvat ja tervislikku toitu. Tuleb vaid tervislik toitumine eesmärgiks võtta. Vastupidi levinud arvamusele ei ole see üldsegi kallis."

Gümnaasiumiõpilane: "Hinnad on ülisoodsad!"

Gümnasistide lõuna eest riik ei maksa. "Nad saavad meil koolilõunat süüa, makstes 78 senti, või osta puhvetist omal valikul," ütleb Svetlana Skorobogatova. "Siin on alati salateid, suppe, praade. Kusjuures gümnaasiumiõpilased võivad tellida puhvetis lõuna kindlaks ajaks, kui neil on mugavam sööma tulla."

"Toit on maitsev ja portsud suured," ütleb 11. klassi õpilane Veera. "Söön alati lõunat puhvetis. Praegugi võtsin kapsasalati ja makaronid, maksin 31 senti."

Tema lauanaaber ja eakaaslane Roman aga tellis tatraga guljaši, makstes 1 euro. "Toit on maitsev ja hinnad ülisoodsad," annab ta koolilõunale oma hinnangu.

Pärast kuuendat tundi võib puhvetist osta oote, mis maksab 50 senti. Näiteks esmaspäeval oli selleks kaerahelbepuder, singivõileib ja tee.

"Oode on hea neile, kes lähevad pärast tunde muusika- või kunstikooli, ringidesse või trenni," selgitab Skorobogatova. "Nad söövad tasuta lõunat pärast kolmandat tundi, aga pärast kuuendat kinnitavad keha ega pea tühja kõhuga edasi minema."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles