Teatris Tuuleveski tulemas kolm esietendust

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Uinuva kaunitari" uus versioon kõlab uutmoodi ja on seepärast ka uue hooaja mängukavas.
"Uinuva kaunitari" uus versioon kõlab uutmoodi ja on seepärast ka uue hooaja mängukavas. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi teatri Tuuleveski näitlejad, kelle 26. hooaeg algas festivaliga Indoneesia pealinnas Jakartas, ei jäänud tagasi jõudes sugugi loorberitele puhkama, vaid asusid kohe uuesti tööle. Teater valmistub uuteks sõitudeks teistele teatriüritustele, valmistab ette uusi lavastusi ja lubab rohkem tähelepanu pöörata publiku tegevusse kaasamisele.

Teatris on pidev sagimine - sekeldavad näitlejad, lavastajad, kostümeerijad, produtsendid ja muud ametimehed, ja kuna Tuuleveski vähestel töötajatel tuleb neid ülesandeid omavahel jagada, siis ei kohkuta tagasi ühegi töö ees. Peaasi on hea idee, ütlevad nad. Ideede puuduse üle aga kurta ei saa. Lavastaja Irina Artsimovitšene sõnul ei jätku aega, et kõiki ellu viia.

Tuuleveski direktor Valentina Fursova lisab, et väikeses teatris teisiti ei saagi, nad on alati selles režiimis töötanud ja harjunud. Peamine on igapäevased graafikud paika panna, aga selles on abiks aastatepikkused kogemused ja see annab usku, et kõigi hooajaks püstitatud ülesannetega tullakse toime.

Vestluskaaslaste sõnul erineb alanud hooaeg eelmistest vähe - tööd on lihtsalt rohkem.

Tuuleveski aktiivses repertuaaris on 14 lastelavastust, mida nad on võimelised esitama n-ö käigu pealt. Irina Artsimovitšene lisab, et eraldi real on selles nimekirjas "Uinuv kaunitar", sest kuigi etendust on mitu aastat sisse mängitud, tehti suvel seal olulisi muudatusi ja see hakkas kõlama uutmoodi.

"Käisime selle lavastusega Indoneesias festivalil ja tegime suvel põhjalikult ümber," selgitab Artsimovitšene. "Tõime sisse uued näitlejad, uued dekoratsioonid, ühesõnaga - see on nagu uus lavastus ja kahtlemata võtab meie nõudlik publik selle vastu vähemalt sama hästi kui Jakarta vaataja. Muide, tahame seda mängida oktoobri lõpul Kingissepas toimuval festivalil "Piirideta teater", millest Tuuleveski alati osa võtab."

Mängivad ka teistes teatrites

Lavaküpseks on saamas uus lavastus "Küürselg-Sälg", mille esietendus on planeeritud novembrisse, samuti uus jõuluetendus. Viimases kasutatakse ka uue lavastuse elemente, seepärast harjutatakse korraga mitut varianti. Jõhvi kontserdimajas tuleb "Küürselg-Sälg" lavale 21. detsembril.

"Jätkame koostööd teiste teatritega," jutustab Valentina Fursova. "Veebruarikuuni teevad mõned meie näitlejad kaasa Rakvere teatri eelmisel hooajal valminud lavastuses "Kaasavaratu", jätkub ühine projekt pealinna teatriga Varius, kellega teeme koostööd juba kolmandat aastat. Taas toome lavale "Ananassid šampuses" Igor Severjanini ainetel. Lapsi ootab meeldiv üllatus -  mõneks päevaks saabub novembri lõpul siia Peterburi teater Fantasöörid. Et meil puudub oma lava, tuleb neilgi mööda lasteaedu ja koole ringi sõita, aga usun, et nende kava on tore - nad mängivad ise ja panevad lapsed mängima. Peamine on aga see, et oleme Fantasööridega juba kokku leppinud ühisprojektis - sellest peaks tulema lõbus naljanumbrite jada. Tahame ajaga sammu käia ja tuua meie lavastustesse rohkem interaktiivsust ehk rohkem vaatajaid tegevusse kaasata.

Jõuluüllatus

Tänavu valmistab Tuuleveski talveks ette erilist meelelahutuskava "Polaarseiklused vene külas".

"Tahame Kukruse polaarmõisas sellise ajutise vene küla luua," paotab Fursova teatri plaane. "Kui ilm lubab, ehitame kelgumäed, lumelinnuse, väikesed liuväljad ja muud külaelule iseloomulikud atribuudid kuni ahjuni välja, enesestmõista samovari ja pliinidega. Võib-olla paneme isegi veski püsti - las ta siis pöörleb. Mängud, laulud, balalaikad, ringmängud - selles kavas saab seda kõike olema. Muide, vanast ajast meieni jõudnud lustimängud värskes õhus on leiud Peipsi-äärsetest küladest - Tuuleveski näitlejad käisid mullu sügisel seal spetsiaalsel kogumisretkel."

Tuuleveskilased unistavad sellest, et tulevasest vene külast astuksid peale vene laste läbi ka eesti lapsed. "Peame oma naabrite traditsioone tundma," arvab Irina Artsimovitšene koos kolleegidega.

Teatrifoorumid ja täiskasvanutele mõeldud etendused

Varsti sõidab Tuuleveski taas festivalile - Tartus ja Tallinnas toimub traditsiooniline teatrifoorum, mida korraldab laste ja noorteteatrite assotsiatsioon ASSITEJ. Jõhvilased esitavad seal Carlo Collodi "Pinocchio" ainetel eelmisel aastal valminud näidendi, mille võtsid soojalt vastu nii lapsed kui täiskasvanud - seda mängiti üle saja korra.

"Me pole unustanud ka täiskasvanuid," märgib Fursova lõpus. "Uuel hooajal jätkame kindlasti projekti "Pikal teekonnal", sest vene ja mustlaste laulud näitlejate esituses olid väga populaarsed ja meid palutakse tihti mitmesugustele üritustele laulma."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles