Lüganuse võimuliit mängis Maidla juhid opositsiooni

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüganuse volikogu etteotsa tõusnud Marja-Liisa Veiseri sõnul on nende esmaseks ülesandeks volikogu ühtselt ja mõistlikult tööle saada.
Lüganuse volikogu etteotsa tõusnud Marja-Liisa Veiseri sõnul on nende esmaseks ülesandeks volikogu ühtselt ja mõistlikult tööle saada. Foto: Peeter Lilleväli

Lüganuse valla esimesel volikogu istungil näitas valimisliidu Hooliv Vald liikme Marja-Liisa Veiseri valimine volikogu esimeheks kolmest nimekirjast kokku pandud koalitsiooni sündimist, mis jättis opositsiooni Jõevalla valimisliidu koos Maidla valla seniste juhtidega. 

Lüganuse 15-liikmeline volikogu valis eile üheksa poolthäälega volikogu etteotsa Kohtla-Järve linnavalitsuse peajuristi Marja-Liisa Veiseri, kelle vastaskandidaat, 23aastase omavalitsuskogemusega Enno Vinni kogus kuus poolthäält.

Koalitsioon sündinud

Lüganuse volikogu 15 kohast viis kuulub valimisliidule Hooliv Vald, kelle kandidaat Veiser on. Sama palju kohti kuulub Jõevalla valimisliidule, kolm inimest pääses volikokku Keskerakonna nimekirjast ja kaks valimisliidust Ole Meiega. Hooliv Vald koos kahe väiksema nimekirjaga moodustas koalitsiooni. Üks värske koalitsiooni häältest läks volikogu esimehe valimisel küll vastasleeri kandidaadile.

Vastse volikogu esimehe Marja-Liisa Veiseri sõnul on suusõnaline koalitsioon sündinud. Lepet kui sellist veel ei ole ning ilmselt enne järgmist nädalat ka ei sünni. Küll tahetakse järgmise volikogu istungi aeg paika panna võimalikult kiiresti, et saaks valitud nii volikogu komisjonid kui ka lahendatud vallavanema küsimus. Võimalik, et koalitsioon kuulutab vallavanema leidmiseks välja avaliku konkursi. Seda juhul, kui väärilist kandidaati ei leita.

Kas moodustunud koalitsioon võiks naasta läbirääkimiste juurde Jõevalla valimisliiduga, kelle seas volikokku pääsenud Maidla vallavanemat Hardi Murulat peeti üheks tõenäolisemaks kandidaadiks ühisvalla vallavanema kohale, ei välistanud ei üks ega teine pool.

Jõevalla valimisliidu nimekirjas volikokku pääsenud üle 23 aasta Maidla valda juhtinud Enno Vinni tunnistas, et opositsioonis olemine on temale uus kogemus, kuid kindlasti ei tähenda see, et ta ei teaks, mida konstruktiivne opositsioon tegema peaks. "Praegu pole selge, kas me oleme opositsioon või hakkame tegema koostööd," ütles ta.

Küll märkis Vinni, et tulemus oli prognoositav ning see oli ka põhjus, miks nad volikogu aseesimehe kandidaati üldse välja ei pannud. Volikogu aseesimehe koht läks Keskerakonda esindavale Andrus Kütile.

Oluline on liikuda ühes suunas

"Kõige olulisem on panna vald ühes suunas tööle ning kaotada ära teie-meie-suhtumine," ütles Veiser, kelle sõnul on nende ülesandeks ühinemislepingu täitmine nii, et see vastaks inimeste ootustele.

Vastse volikogu esimehe hinnangul tuleb vallas soodustada väikeettevõtluse arengut, milleks loob head eeldused näiteks Aidusse rajatav veespordikeskus. Ettevõtlus omakorda muudab omavalitsuse noortele väärt elupaigaks. Kindlasti tuleb kohapeal tagada kvaliteetse alus- ja põhihariduse andmine, laiendama peaks huvitegevust lastele ning kasvatama noortekeskuste pakutavaid tegevusi.

31aastane Veiser on hariduselt jurist, omavalitsuses on ta töötanud kümme aastat, neist üheksa Kohtla-Järve linnavalitsuses. Veiser  ütles, et peale valimisliidu eesmärkide on tal enda väike valimislubadus, mis täitmist ootaks - vallas, kus on ligi 3000 elanikku, võiks vallavalitsuse juures olla võimalus tasuta õigusabi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles