Eestis esimene filmilavastajale loodud pronksskulptuur on valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaljo Kiisa skulptuuri suurtoetajad saavad mälestuseks miniatuurse pronksskulptuuri.
Kaljo Kiisa skulptuuri suurtoetajad saavad mälestuseks miniatuurse pronksskulptuuri. Foto: Matti Kämärä

"Jah, Kiisa kuju on valmis," kinnitati Tallinna külje all asuvast OÜ Uus Monumentaal töökojast, et Aivar Simsoni ja Paul Männi modelleeritud taies on edukalt pronksi valatud.

"Tipp-topp töö," on Simson pronksivaluga rahul. Jäänud on veel skulptuuri pinna viimistlemine paatinaga, mis tehakse ära sel nädalal.

Alus kui filmirull

Kiisa kuju sündis austuse- ja tänuavaldusena Virumaalt pärit filmimehele. Sellist kirja hakkab kandma ka skulptuuri filmirulli kujutav alus - "Virulastelt virulasele". Samuti nimetatakse seal ära Kiisa lavastatud filmid.

Taiese maksumus on 37 000 eurot ning seda summat kogutakse annetustena.

Iga annetaja saab tänukirja ning märgitakse ära tänutahvlil, mis paigaldatakse Jõhvi kontserdimajja. 100 eurot või üle selle annetanud on oodatud skulptuuri avamisele järgnevale vastuvõtule.

Suurtoetajad, annetades 1000 või rohkem eurot, saavad mälestuseks miniatuurse Kiisa pronksskulptuuri.

Annetusi saab teha MTÜ Viru Rotary Klubi kontole 10220222811229 (selgitusse: annetus Kaljo Kiisa skulptuurile ja annetaja telefoninumber).

"Kohtumiseni 5. detsembril!"

Kaljo Kiisa pronkskuju - Eestis esimene, mis filmilavastajale loodud - hakkab tervitama Jõhvi kontserdimajja saabujaid. Selle majaga on Vaivina külast pärit suurmees seotud mitmel moel: Kiisa välja kuulutatud nime Amadeus kannab siinne kino ning kontserdimaja eestvedamisel on mitu aastat välja antud Kaljo Kiisa nimelist noore filmitegija stipendiumi.

Tänavu antakse stipendium üle 5. detsembril - Kiisa skulptuuri avamise päeval, mis on seotud Jõhvi kesklinnast kontserdimajani kulgeva promenaadi valmimise ja Kiisa 88. sünniaastapäevaga.

Kiisk võtab kontserdimaja juures koha sisse talle iseloomulikus poosis: kuju sündis foto järgi, mis on tehtud Ida-Virumaal filmitud "Metskannikeste" võtete ajal.

"Mulle see kuju väga meeldib," märkis Jõhvi vallavanem, Viru Rotary klubi liige Tauno Võhmar, kes on taiese valmimist käinud kaemas nii Simsoni ateljees kui Uue Monumentaali pronksivalu töökojas.

Kiisa kuju sünniloo on kaameramees Jaak Eelmets ka üles võtnud ning skulptuuri avamise päeval saab seda kinolinal näha.

Kiisa tütar Riina Viiding, kes käis suvel emaga skulptuuri modelleerimist ateljees vaatamas, pole taiest pärast pronksivalu näinud. "Loodan, et valamisega läks kõik hästi, kuid ega seal midagi hullu juhtuda saagi, sest see kuju on väga hästi välja tulnud," märkis ta, olles Kaljo Kiisa mälestuste jäädvustajaile väga tänulik. "Kõigile, kõigile suur aitäh! Tänutunne südames - see on peamine emotsioon, mis mind valdab. Kohtumiseni 5. detsembril!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles