Poliitilist katuseraha jagub Ida-Virule vaid mõne pilpa ostuks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10 000 eurot järgmise aasta katuserahast läheb Jõhvi kesklinna mänguväljaku uuendamiseks.
10 000 eurot järgmise aasta katuserahast läheb Jõhvi kesklinna mänguväljaku uuendamiseks. Foto: Peeter Lilleväli

Parlamendipoliitikute poolt oma valimisringkonna investeeringuteks suunatavast niinimetatud poliitilisest katuserahast jõuab Ida-Virumaale järgmisel aastal tõenäoliselt  vaid 144 000 eurot. 

Riigis võimul olevad Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) esitasid eelmisel nädalal rahanduskomisjonile ettepanekud, kuidas jagada tuleva aasta riigieelarves 5,5 miljoni eest niinimetatud poliitilist katuseraha. Piirkondlikeks investeeringuteks läheb sellest ligikaudu kolm miljonit eurot. Võimuliidu ettepanekute tabelis on  231 rahaeraldust. Näiteks Tartu linn saab uute rattateede rajamiseks 100 000 eurot. Ida-Virumaaga on seotud  neli rahaeraldust kogusummas 70 000 eurot. 30 000 eurot peaks minema Kiviõli tervisekeskuse polikliinikuhoone renoveerimiseks. 15 000 eurot läheb Iisaku lasteaia Kurekell mänguväljaku rajamiseks ja sama suur summa Avinurme kooli õppehoone renoveerimiseks.

Seitse aastat tulutut üritamist

IRLi kuuluv riigikogu liige Kaja Kreisman ütles, et tegutses tõesti selle nimel, et Kiviõli tervisekeskus saaks raha katuseremondiks. "Nad on seitse aastat selleks raha otsinud ja tundub, et nüüd tuleb," sõnas Kreisman. "Loodan, et võin ikka seal tulevikus perearstil käia, ilma et mind süüdistataks omakasus." 10 000 eurot on mõeldud Jõhvi kesklinna mänguväljaku investeeringuteks. Jõhvi abivallavanem Eduard Rae selgitas, et selle rahaga on kavas remontida neli aastat tagasi rajatud mänguväljakut. "Selle kummikate on kulunud ja vajab väljavahetamist. Loodetavasti jätkub sellest rahast ka mõne uue atraktsiooni jaoks," märkis Rae. Riigikogu liige reformierakondlane Rein Aidma tunnistas, et tema käsi on mängus Iisaku ja Avinurme vallale eraldatava raha puhul. "Olen tõepoolest kandnud hoolt, et need projektid saaksid raha, aga põhitöö on teinud ikkagi need vallavalitsused ise," sõnas ta. Aidma ei salga, et katuseraha jaotamisel on ilmselge poliitiline mõju. Ta toob näiteks, et kui Reformierakond sai viimastel riigikogu valimistel Ida-Virumaalt ühe mandaadi jagu hääli, siis 30 000 eurot kolmest miljonist vastab enam-vähem sellele suhtele. "Selles mõttes on tasakaal täiesti paigas," märkis Aidma. Samas möönis ta, et Ida-Viru elanike osakaalule Eesti rahvastikust selline rahajaotus ei vasta.  Selle põhjal võiks Ida-Virumaale tulev summa jääda suurusjärku 350 000 eurot.

Keskerakonna lisaettepanekud

Mõnevõrra võib üldpilt Ida-Viru jaoks paraneda, kui koalitsioonisaadikud peaksid kolmapäeval toimuval hääletusel arvesse võtma ka opositsioonilise Keskerakonna ettepanekuid. Keskerakonna nimekirjas on poolsada ettevõtmist kokku poole miljoni euro eest. Selles tabelis on  25 000 eurot Kohtla-Järve lasteraamatukogu renoveerimiseks, 25 000 eurot kolme Narva lasteaia WCde ja nõudepesuruumide remondiks ja 24 000 eurot kolme Narva lasteaia investeeringuteks.

Peaminister Andrus Ansip rääkis novembri lõpus valitsuse pressikonverentsil, et suhtub katuserahasse positiivselt, juhul kui need lähevad õigesse kohta ega seostu poliitikute isikliku kasuga. Ta tõdes, et katuseraha praktikat rakendatakse eri nimede all paljudes riikides. Ta tõi näiteks, et  USAs nimetatakse katuseraha "sealihapütiks" ja Tšehhis"guljašiks".

Ida-Virumaale 2014. aastal tulev nn katuseraha

* 30 000 eurot Kiviõli tervisekeskuse polikliiniku renoveerimiseks.

* 15 000 eurot Iisaku lasteaia Kurekell mänguväljaku rajamiseks.

* 15 000 eurot Avinurme kooli õppehoone renoveerimiseks.

* 10 000 eurot Jõhvi kesklinna mänguväljaku investeeringuteks.

* 25 000 eurot Kohtla-Järve lasteraamatukogu renoveerimiseks.

* 25 000 eurot Narva kolme lasteaia WCde ja nõudepesuruumide remondiks.

* 24 000 eurot Narva kolme lasteaia investeeringuteks.

Allikas:

Reformierakonna ja IRLi täiendusettepanek 2014. aasta riigieelarve eelnõule 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles