Kontrolörid tõstsid piletita sõitnud vanainimese bussist välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lidia Kašnova: "Nüüd siis käitutakse meiesuguste, sõja ja rasked sõjajärgsed aastad üle elanud ning aastaid tööd rüganud vanuritega niimoodi."
Lidia Kašnova: "Nüüd siis käitutakse meiesuguste, sõja ja rasked sõjajärgsed aastad üle elanud ning aastaid tööd rüganud vanuritega niimoodi." Foto: Matti Kämärä

Kohtla-Järve omavalitsuse otsus piirata üle 70aastaste pensionäride tasuta bussisõitu tekitas nördimust nii pensionärides endis kui ka Sillamäe linna õiguskomisjonis. Hiljutine vahejuhtum vanainimesega tekitas komisjoni liikmetes suisa pahameeletormi.

Paljudel Sillamäe pensionäridel on aiamaa Viivikonnas või Sirgalas. Varakevadest hilissügiseni sõidavad nad sinna 31. liini bussiga Sillamäe-Viivikonna-Sirgala.

Talutati bussist välja

28. novembril sõitis Sillamäe elanik Lidia Kašnova koos teiste pensionäridega Viivikonda oma aiamaale, kuhu on Sillamäelt 9 kilomeetrit. Piletit ta ei ostnud, nagu teisedki pensionärid, arvates, et jutud tasulisest sõidust enne kella 10 ja pärast kella 15 ei vasta tõele. Ent Viivikonna kandis tulid peale kontrolörid, pärast ka politseinikud, kes hakkasid nõudma sõidu eest maksmist. Kui aga pensionär keeldus, viidates sellele, et Sillamäe doteerib oma pensionäride tasuta bussisõitu, et tal lihtsalt ei ole maksmiseks raha, talutati ta bussist välja.

"Sillamäeni oli 3 kilomeetrit, minu aiamaani 6 kilomeetrit, ma seisin ja mõtlesin, kuhu minna. Otsustasin, et lähen tasapisi Viivikonda, kuna seal oli mul palju toimetusi," räägib Kašnova. "Jõudsin pärale, pärast, tõsi küll, jäin haigeks."

Õiguskomisjon asus kaitsele

Sillamäe linnavolikogu sotsiaalkomisjoni esimees Veera Tihhonova ütles Põhjarannikule 31. liini bussis juhtunu kohta, et küsimust arutati komisjoni istungil. "Koletu on juba see, et eakas inimene aeti bussist välja seetõttu, et ta ei ostnud piletit," märgib Veera Tihhonova.

Tema sõnul doteerib Sillamäe 31. bussiliini alates 2007. aastast, kuid sellest, et tänavu 1. novembrist muutuvad sõidureeglid ja -plaanid, linna ei teavitatud.

"Sotsiaalkomisjon avaldab nördimust ning pöördub Kohtla-Järve linnavolikogu liikmete poole palvega võtta olukorra normaliseerimiseks kiiresti tarvitusele abinõud ja paluda pensionär Kašnovalt avalikult vabandust," ütleb Tihhonova. "Omalt poolt tahame rahustada Sillamäe elanikke, kellel on aiamaa Sirgalas või Viivikonnas: Kohtla-Järvega püütakse jõuda kokkuleppele soodussõiduks endistel tingimustel. Kui kokkulepet ei õnnestu saavutada, siis hakatakse arutama üle 70aastaste sõitjate alternatiivse hüvitise küsimust.

Peavad pretensioone alusetuks

Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Riina Ivanova leiab, et Sillamäe õiguskomisjoni kirjas sisalduv info ei vasta tegelikkusele selles, et Sillamäe linna muutuvatest sõidureeglitest ja -plaanidest ei teavitatud.

Ta kinnitas, et kui linn korraldas riigihanke konkursi uue vedaja leidmiseks oma liinidele (nende hulka kuulub ka liin nr 31), siis kutsuti konkursikomisjoni tööst osa võtma ka Sillamäe linna, kes saanuks teha oma ettepanekuid hindade ja soodustuste kohta, esitada taotlused. Kuid Sillamäe linnavalitsus teatas, et ei ole komisjoni tööst huvitatud.

"Sillamäelased kasutavad transporti Kohtla-Järve elanikega täpselt samadel tingimustel ning nõuda sellises olukorras Sillamäele eritingimusi on täiesti ebakorrektne. Pealegi on see ka juriidilisest seisukohast võimatu," arvab Riina Ivanova.

Mis aga puutub pensionär Lidia Kašnovaga juhtunusse, siis kommenteeris Riina Ivanova seda nii: "Kohtla-Järve linnavalitsusse saabus raport firmalt, kes bussides pileteid kontrollib - MTÜ-lt Liinibusside Kontroll. Selle kohaselt avastati 21. novembril 31. bussiliini kontrollimisel, et kõik 26 bussis viibinud inimest sõitsid piletita. 28. novembril toimus 31. liinil korduskontroll. Sellest võtsid osa kontrolörid, Kohtla-Järve linnavalitsuse transpordispetsialist ja politseipatrull.  Sillamäelt kell 9.05 väljunud buss peatati piletite kontrollimiseks Vaivaras. Juht teatas kohe, et kõik inimesed sõidavad piletita ning reageerivad palvele pilet osta väga agressiivselt. Kontrolöride tungivatele palvetele reageeriti samuti ärritunult, kuid peaaegu kõik ostsid siiski pileti. Proua Kašnova keeldus kategooriliselt maksmast, seetõttu anti talle korraldus bussist lahkuda."

Küsitav sõiduplaan

Kohtla-Järve linnaliinidel on alates 1. novembrist üle 65aastastel isikutel lubatud tasuta sõita kella 10-15. "Ent 31. bussi sõiduplaan on koostatud nii, et meil pole võimalik tasuta sõita," ütleb Lidia Kašnova. "Buss väljub Sillamäelt kell 6.25, 9.05, 14.00, 17.30, 21.00, Sirgalast kell  6.45, 9.25, 14.20, 17.50, 21.15.  Millal me saame selle sõiduplaani kohaselt sõita aiamaale ja sealt tagasi tasuta? Isegi kui me sõidame kella 14 bussiga, siis tagasisõidul peame maksma."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles