Kuidas tähistada vabariigi sünnipäeva väärikalt

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mozart Cateringi peakokk Marek Tali tunnistas, et talle tuleb Eesti sünnipäevale mõeldes esimesena silme ette korralik kiluleib.
Mozart Cateringi peakokk Marek Tali tunnistas, et talle tuleb Eesti sünnipäevale mõeldes esimesena silme ette korralik kiluleib. Foto: Riho Leppik

Kui mullu kirjutasime vabariigi sünnipäeva toiduleheküljel hai-liharoast, siis tänavu otsustasime pöörduda kolme professionaalse koka poole, et teada saada, kuidas nemad seda, meie kõigi ühist sünnipäeva, tähistaksid - just köögi poole pealt.

Toila spaahotelli restorani Mio Mare peakokk Tiina Truupõld tunnistab, et sünnipäev on oodatud päev.

Seda ei juhtu iga päev!

"Sel päeval on kõik eriline, ka tavaliselt vaeva nõudvad ettevõtmised lähevad lihtsalt ja kergelt. Kuidas ja mida sünnipäevalauale panna, see on igakordne murekortse tekitav küsimus. Kas hoida kinni traditsioonidest ja jääda oma lemmikroogade juurde või katsetada midagi uut? Igal perenaisel on oma lemmikroad ning seda tulebki au sees hoida, et traditsioonid kestaksid ja nüansirikkus roogades areneks.

Eesti Vabariigi sünnipäeval võiks valmistada midagi eestilikku ja kasutada roogades Eesti toiduained, mida meil siin põldudel ja oma aedades kasvatatakse või mis kasvavad metsas ja raba vaikuses. Marjad, puuviljad, mida oled hoidistanud ja tallele pannud: astelpajumarjad, jõhvikad, pohlad, mustikad, maasikad, õunad; köögiviljadest peedid, porgandid, kaalikad, kapsad, kartulid. Traditsiooniliselt iga suurema peo puhul ehib lauda uhke seapraad, kuid kasuta vahelduseks küüliku- või veiseliha.

Või eelista hoopis kalaroogi: räime, ahvenat, koha. Pidusöögi lõpetuseks kuulub kindlasti üks kohupiima- või kodujuustukook," kirjutab Tiina ning annab lahkesti retsepti "Küülik õunasiidris" ja kodujuustu-vaarikakoogi retsepti.

Kiluleib peab olema!

Mozart Cateringi peakokk Marek Tali tunnistas Põhjarannikule, et talle tuleb Eesti sünnipäevale mõeldes esimesena silme ette korralik kiluleib.

Mees pošeerib esmalt muna - st paneb keema vee, lisab veidi äädikat, lööb (ettevaatlikult!) muna tassi ja laseb sel vupsata keevasse vette, kus see 4 minutit keema peab. Mitte rohkem, sest munarebu peab jääma ikka mahlane.

Mustale leivale - Jõhvist saab näiteks väga sobiva Mozarti kohvikust - määritakse või, asetatakse peale maitsev kilufilee, sellele pošeeritud muna ja kõige peale parmesani õrnõhukesed laastud.

Teiseks pakuks Marek karrikana ja puuvilja salatit. Kanakintsuliha praetakse ja lõigatakse kuubikuteks ning jahutatakse maha. Edasi tükeldatakse varsseller, sibul, tume viinamari ja hele rosin. Kogu staff maitsestatakse karriga ja valatakse majoneesiga üle. Ülimaitsev!

Aga midagi toekamat, küsib köögikomando. Marek pakuks medium-küpset veisefileed bataadipüree ja konjakikastmega. Püreeks segatakse bataatkartuliga hakitud murulauk.

180grammine veisefilee pruunistatakse mõlemalt poolelt ja pannakse 10 minutiks ahju. Kodustes tingimustes saab prae küpsust Mareki soovitusel näpuga proovida - kui on vetruv, on tema maitse järgi valmis.

Kastmeks võetakse juurviljapuljong, mis keedetakse tiba konjakiga n-ö kokku - ühe praetüki kohta võtke 4 cl konjakit. Kui alkohol on aurustunud, lisada vahu- või hapukoort. Koor pehmendab maitset ja toob hästi esile pähklimaigu, mille konjak annab. Joogiks pakub Marek sügavkülmast võetud Saaremaa viina esimeseks napsuks: "Elagu Eesti!".

Marek tunnistab, et vabariigi sünnipäeval on ta tavaliselt ikka tööl, aga oma kodus teeks midagi mõnusat ja kodust - nagu kiluvõileivad ("peavad olema!") ja kartulisalat, kus pole tema maitse järgi herneid, küll aga on vorsti asemel seapraekuubikud.

Eksootilisema poole pealt tuli Põhjarannikule külla Anatoli Berget, kes on Jõhvi kaubakeskuses vana kuulsa Öökulli-baari koha peal asuva kaukaasia restorani Alaverdi kokk.

Tervitused Estonkast!

Mehel on Eesti kodakondsus ning tegu on Eesti ja Gruusia patrioodiga, kes juba 16aastasena oli sunnitud, relv käes, kodu kaitsma, sest ta pärineb praegu okupeeritud alalt Abhaasiast Estonka külast. Äsja kirjutas ta näiteks ülieduka filmi "Mandariinid" autorile Zaza Urushadzele protestikirja, sest filmist võib jääda ekslik mulje, nagu oleks Eesti küla elaniku (vt Ulfsak) poja tapnud grusiin. Anatoli juhib kirjas tähelepanu, et kõik Eesti külade elanikud võitlesid just Gruusia poolel.

Mägede poeg pakuks esimesena Eesti sünnipäevaks ühes tükis küpsetatud hõrku põrsast. Seda saab, muide, ka Alaverdis! Teiseks pakuks Anatoli kalkuni-satsivi´t pähklikastmes. Mees leiab, et kalkun on pidulik lind nii Gruusias kui Eestis. Kindlasti pakuks ta Gruusia hinkaleid ja juustu-tainarooga nimega hatšapuri. Suupisteks sobib Kreeka pähkli kastmes baklažaan.

Nagu Marek, pakuks ka Anatoli vasikaliha, sest see on pidulik! Anatoli pakuks teravat vasikat, mis on maitsestatud khmeli-suneli, adžika ning peterselli ja kinza´ga.

Anatoli tunnistab, et ehkki ta peab end eestlaseks, teab ta Eesti köögist vähe, see assotsieerub tal rohkem sakusmendiga - nagu salatid ja sekserid.

Käesolevaga peaks olema lehelugejail küll ideid meie ühise sünnipäevalaua katmiseks.

KÜÜLIK ÕUNASIIDRIS

1 küülik, tükelda portsjoniteks; soola, musta pipart; õli, võid praadimiseks; 4 küüslauguküünt; 1 suurem sibul; 3 keskmist porgandit; 100 g peekonit, lõika ribadeks; paar oksa tüümiani; 500 ml õunasiidrit; 100 g vahukoort.

Pruunista küülikutükid õli ja või segus, tõsta ahjupotti. Samal pannil kuumuta läbi hakitud sibul, kuni muutub klaasjaks, ja ribadeks lõigatud peekon. Lisa küülikutükkidele; ka porgandid, küüslauguküüned, tüümianioksad ja õunasiider. Lase 200 °C ahjus haududa, kuni liha on pehme (ca 1,5-2 h). Kastmele lisa vahukoor, soovi korral paksenda jahuga ning maitsesta soola ja pipraga.

Samas võid ahju panna ka lisandi - peedid

Parimad on pikliku kujuga peedid: 350 g peeti - koori, tükelda suupärasteks tükkideks; 3 spl õli; 3 spl palsamiäädikat; meresoola, musta pipart; rosmariini.

Ahjuvormi pane tükeldatud peedid, sega need hästi läbi õli ja palsamiäädikaga, maitsesta soola ja pipraga, lisa rosmariinioks. Vorm kata kinni fooliumiga ja küpseta 200 °C juures, kuni peet on valmis. Parim tulemus on, kui peet seest natuke krõmpsuks jääb.

KODUJUUSTU-VAARIKAKOOK

300 g kaerahelbeküpsiseid, purusta; 120 g toasooja võid. Sega omavahel kokku ja küpseta 160 °C ahjus ca 10 min. Jahuta maha.

500 g kodujuustu; 300 g vahukoort; 130 g tuhksuhkrut; natuke sidrunimahla - mikserda need omavahel kokku; 10 g+8 g želatiini, lisa vett, lase hetk paisuda ja sulata veevannis.

Pool sellest kogusest sega kodujuustuvahu hulka. Vala vahusegu küpsisepõhjale. Teine pool lisa 150 g vaarikamahlale, maitsesta suhkruga, kui vaja.

Kata kook 180 g vaarikatega ja vala peale vaarikamahl. Pane külmkappi tarretuma. Koogi võid vabalt valmis teha eelmisel päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles