Pärast talve vajab organism turgutust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margarita Suurpõllu sõnul aitavad külmetushaigusi ennetada ja immuunsust tõsta sellised preparaadid nagu Fermobronx ja Echinamax.
Margarita Suurpõllu sõnul aitavad külmetushaigusi ennetada ja immuunsust tõsta sellised preparaadid nagu Fermobronx ja Echinamax. Foto: Peeter Lilleväli

Talve lõpus haigestutakse üldjuhul ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse ja grippi. Põhjus on lihtne: pika ja külma talve jooksul ammenduvad immuunsuse varud, mis tekivad organismis suvel.

Praegu müüakse apteekides kõikvõimalikke vahendeid, mis toetavad immuunsust, tõstavad organismi vastupanuvõimet ja aitavad hoiduda haigestumisest. Neid on nii palju, et võib suisa segadusse sattuda, teadmata, mida valida juhul, kui arstid, olenevalt teie terviseseisundist, ei ole soovitanud midagi kindlat. Eriti siis, kui tunnete end tervena, kuid olete otsustanud lihtsalt oma organismi turgutada.

"Meie oleme oma apteegis püüdnud seda ülesannet klientidele kergemaks teha sellega, et retseptivabade preparaatide oleme üle läinud iseteenindusele," ütleb Kohtla-Järve polikliinikus asuva ja Südameapteegi ketti kuuluva apteegi juhataja Margarita Suurpõld. "Kõik preparaadid, olenevalt nende otstarbest, on oma riiulil. Inimene võib vabalt minna, võtta karbi kätte ja lugeda preparaadi koostist. Kui on vaja apteekri nõuannet, oleme alati valmis aitama."

Võluväega taim

Apteekides on laias valikus ka ravimtaimepõhiseid preparaate, mis aktiveerivad organismi kaitsevõimet. Üks säärane võluväega taim, mis annab inimesele jõudu haigusest hoiduda või jagu saada, on punane päevakübar.

Margarita Suurpõllu sõnul on päevakübara immuunsust tugevdav toime tingitud sellest, et taimes sisaldub suures koguses bioloogiliselt aktiivseid aineid, nagu polüsahhariidid, eeterlikud õlid, glükosiidid, saponiinid, valgud, orgaanilised happed, alkaloidid, parkained. Taim sisaldab ka fenoolhappeid, millel on antiseptiline toime, ja polüeene - aineid, mis hävitavad mitmeid seeneliike.

Ja see pole veel kõik. Päevakübara juurtes ja risoomides leidub glükoosi, eeterlikke õlisid, vaike, betaiini (aine, mis aitab ennetada infarkti ja insulti) ning fenoolkarboonhappeid, millel on immuunsust tugevdav ja diureetiline toime.

Taime kõikidest osadest on leitud mineraalaineid: kaltsiumi, kaaliumi, seleeni, mangaani, tsinki, rauda, magneesiumi, niklit. Tänu oma kasulikele omadustele on päevakübarast saanud maailma üks hinnalisemaid ravimtaimi.

"Päevakübarat sisaldavad peaaegu kõik immuunsust tugevdavad ravimpreparaadid," ütleb Suurpõld. "Näiteks meil on saadaval Echinamax."

Aitavad vältida külmetust

Külmetuse vältimiseks soovitavad apteekrid ka preparaate, mis sisaldavad greibiseemne ekstrakti, näiteks Citrosepti tilku, millel on põletikuvastane toime.

"Külmetuse vastu aitab ka taimeekstraktidel põhinev lahustuv pulber kuuma joogi valmistamiseks Fermobronx, mis sisaldab muu hulgas pärnaõite ja kibuvitsamarjade ekstrakti," räägib Margarita Suurpõld. "Külmetuse profülaktikas on abi ka taimetinktuuridest Carmolis ja Ehinacea."

Apteekrid ütlevad, et enda peal on järele proovitud profülaktilise toimega kreem-palsam Tselitel (Tervistav). "Hommikul määrid nina ning oled kaitstud."

Kreemi peamine koostisosa on nuluõli, mis sisaldab rohkem kui 35 bioloogiliselt aktiivselt ainet (eteerlikud õlid, kartanoidid, flavanoidid, vitamiinid, mikroelemendid jne).

Nulu antibakteriaalset ja taastavat toimet täiendavad kummeli- ja naistepuna ekstrakt, samuti kibuvitsaekstrakt, mis on suurepärane polüvitamiinide allikas.

Vitamiinid kogu perele

Apteegis on hulgaliselt riiuleid polüvitamiinidega, oma riiul on igale vanuserühmale: meestele, naistele ja lastele, noortele ning üle 50aastastele. Näiteks LivolMulti sari on tasakaalustatud vitamiinikompleks, mis sisaldab kõiki vajalikke vitamiine ja mineraale.

Margarita Suurpõllu sõnul on praegu väga populaarne Vitamax Q10, mille koostises on ženšenn. "See mõjub organismi tugevdavalt ja tervendavalt, tõstab energeetilist toonust ja parandab elujõudu, kaitseb enneaegse vananemise ja immuunsüsteemi talitluse alanemise eest," märgib ta. "Seda soovitatakse isegi nendele inimestele, kes võtavad kolesteroolitaseme alandamiseks satiini sisaldavaid tablette."

Praegu on ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine taas tõusuteel ning paljud siirduvad apteeki köha-, nohu- ja kurguvalurohtude järele. "Külmetushaiguste hooajal kehtivad meil nii nendele kui immuunsüsteemi tugevdavatele preparaatidele soodustused," ütleb Suurpõld. "Haiguse ajal ei ole vitamiine soovitatav võtta, aga kui olete juba paranenud, aitavad need jõuvarusid taastada."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles