Tubli, Tanja! Tubli, Indra-Mirell!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See, millega Tanja laval hakkama sai, on ainuüksi tantsulise poole pealt omaette väärtus. Aga sealjuures ta ka laulab! Ja paganama hästi laulab!
See, millega Tanja laval hakkama sai, on ainuüksi tantsulise poole pealt omaette väärtus. Aga sealjuures ta ka laulab! Ja paganama hästi laulab! Foto: Margit Ossipova

Üks oma lauljatee alguses, teine tipus - Super Hot Cosmos Blues Bandi taustalaulja, Jõhvi koolitüdruk Indra-Mirell Zeinet ja laval imesid korda saatev Tanja, kelle tähelend on kestnud juba 15 aastat. Ida-Virumaal hoiti "Eesti laul 2014" finaalis pöialt neile mõlemale.

Pöidlahoidmise tulemus oli see, et nad mõlemad jõudsid superfinaali!

Mõeldes "Eurovisioonile"

"Eesti laulul" kõlanud "Amazing" pole Tanja esimene lugu: mullu nägi tal ilmavalgust autorilugude album "Gemini", kuid paraku ei osata neid laule raadiost kuuldes Tanja nimega seostada. "Neid peetakse välismaisteks lugudeks, sest tegemist on ingliskeelse tantsumuusikaga," märgib autor.

"Eesti laulu" võiduloo meloodia kirjutas ta kahasse produtsent Timo Vendtiga, sõnad on pärit Tanja sulest. Kui Super Hot Blues Bandi solist Janno Reim on öelnud, et ta ei mõista, kuidas on võimalik spetsiaalselt konkursi tarvis laule kirjutada, siis just niimoodi Tanja võidulugu sündis - mõeldes "Eesti laulule", aga ka sealt edasi rahvusvahelisele laulukonkursile "Eurovisioon".

Juba lugu konkursile saates teadis Tanja, missugune näeb välja lavaline esitus. "Ma teadsin, et ma tahan tantsida kaasaegset tantsu, mida pole varem tehtud, ja et see peab olema duett," märkis ta.

See, et žürii hindas loo kõigest neljanda koha vääriliseks, polnud Tanjale üllatav. "Žürii maitse on nagu ikka - lugusid hinnatakse selle järgi, mis kellelegi endale meeldib, mitte "Eurovisiooni" silmas pidades, et millised šansid oleksid seal ühel või teisel lool."

Žürii tõstis esikohale Super Hot Cosmos Blues Bandi loo "Maybe-Maybe" - nagu ka rahvahääletus -, kuid superfinaalis, kus lõplik sõna kuuluski vaid helistajatele, andis neist 53 protsenti oma hääle Tanjale.

Laulust parem

Kohtla-Järve kultuurielul kätt pulsil hoidev abilinnapea Niina Aleksejeva, kelle haldusalasse kuulub ka Ahtme klubi, kus Tanja nelja-aastasena oma tegevust alustas, on veendunud, et Tanja viib Eesti "Eurovisiooni" poolfinaalist edasi.

"Väga originaalne number, kus vokaalsed võimed on ühendatud väga huvitava liikumisega," kostab ta, uskudes, et endise Kohtla-Järve tüdruku esitus torkab silma ka rahvusvahelisel laval. "Ma olen näinud väga palju ja väga erisuguseid esitusi, kuid Tanja suutis mindki üllatada. Tema esitusega võib n-ö nõustuda või mitte, kuid tähelepanu tõmbab see igal juhul. Ainult et kava tantsulist poolt tuleks tal veel kohendada."

Mäetaguse huvikeskuse juhataja Mare Taar, kes ka ise solistina esineb, ütleb, et üks asi oli siiski parem kui Tanja laul. "Tanja laulust oli parem Tanja ise! Ta lihtsab laulabki kõik laulud heaks ning tantsib sealjuures veel nii, et hakkad mõtlema, kas ta ikka laulab või tuleb see lindilt, sest no ei ole võimalik, et pärast sellist akrobaatikat inimene isegi mitte ei lõõtsuta! Ta oskab ennast väga kontrollida, jättes mulje, et see kõik on imelihtne, ei mingit pingutust. Ta on tõesti maailmaklassi laulja - värvikas hääl ning suurepärane liikumine - ning mul on selle üle ainult hea meel, et ta lõpuks suurele lavale pääseb. Ammu oleks aeg! See tüdruk jõuab veel kaugele!"

Taari lemmikute hulka kuulus ka Super Hot Cosmos Blues Band, samuti Norman Salumäe, aga ka Sofia Rubina, kes paraku finaali ei pääsenud.

Et Tanja laul jõuab "Eurovisiooni" poolfinaalist edasi, Taar ei kahtle. "Aga midagi tuleks lavalises liikumises muuta," leiab temagi.

Tammiku rahvamaja juhataja Heli Vähk muudaks hoopis Tanja ja ta lavapartneri esinemisriietust. "See on liiga plass - värv peaks olema teine."

Riided riieteks, kuigi ka see on "Eurovisioonil" oluline - nii palju kui seal riietusega laval mängitakse, ei tehta vist kusagil mujal -, laul ja laulja ise siiski ennekõike.

Vähi sõnul oli tal tänavusel "Eesti laulu" konkursil kaks lemmikut - Tanja ja Super Hot Cosmos Blues Band. "Hääletasin ma küll Super Hot Cosmos Blues Bandi poolt, kuid tegelikult polnud minule vahet, kumb neist võidab, ning see oli eriti vahva, et lisaks Tanjale oli laval veel üks Ida-Viru tüdruk!"

Kui teiseks jäänud lugu "Maybe-Maybe" hakkas Vähile iga korraga üha enam meeldima, siis Tanja laulule ennustas ta võitu kohe, kui oli seda kuulanud. "Ma teadsin, et see lugu jõuab "Eurovisioonile", ja kuigi ma pole teiste riikide konkursilugusid kuulanud, usun ma, et Tanjal läheb ka seal hästi."

"Tubli tüdruk!"

Kas Eesti esindajad ilmuvad Kopenhaagenis lavale teistes riietes - ja kui jah, siis millistes -, seda Tanja sõnul praegu arutatakse. "Midagi me kindlasti muudame, kui palju - seda ei oska praegu veel öelda."

Tema sõnul vaadatakse kriitilise pilguga üle ka lavaline liikumine. "Baasliikumine jääb samaks - stiil ja tõsted jäävad samaks -, kuid mõned momendid tulevad ilmselt juurde. Kui midagi annab paremaks teha, siis kindlasti me seda ka teeme," märgib Tanja, et on valmis selle nimel vaeva nägema. "Kogu meeskond annab endast parima, nii et vaatame, mis saab."

"Eesti laulu" ajal oli Tanja sunnitud neelama valuvaigisteid, kuna oli tantsuproovi ajal end vigastanud. "Eurovisioonini" on õnneks kaks kuud aega ning Tanja sõnul on ta paranemas. "Mul on juba palju parem," tõdes ta.

Seda, et "Eesti laulu" superfinaalis oli ta vastaseks oleva ansambli taustalauljate seas üks Jõhvi neiu, Tanja ei teadnudki. "Tõesti? Väga armas! Tubli tüdruk!"

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles