Sonda tahab ühineda Lääne-Viru vallaga

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui praegu kuulub Uljaste järv Ida-Virumaale ja Uljaste küla Lääne-Virumaale, siis tulevikus võivad nad kuuluda samasse maakonda. "See on omamoodi samm kahe Virumaa ühendamiseks," leiab Sonda vallavanem Andrea Eiche.
Kui praegu kuulub Uljaste järv Ida-Virumaale ja Uljaste küla Lääne-Virumaale, siis tulevikus võivad nad kuuluda samasse maakonda. "See on omamoodi samm kahe Virumaa ühendamiseks," leiab Sonda vallavanem Andrea Eiche. Foto: Matti Kämärä

Sonda otsustas teha Rägavere vallale ettepaneku moodustada töörühm, et kaaluda võimaliku ühinemise plusse ja miinuseid. Juhul kui ühinemine peaks teoks saama, saaks Sondast osa Lääne-Virumaast.

Sonda vald, kes asukohast ning transpordiühenduse tihedusest tulenevalt kasutab rohkem Rakveres kui Jõhvis pakutavaid teenuseid, teeb oma naabrile Rägavere vallale ettepaneku kaaluda ühinemisvõimalusi.

Ühisosa olemas

"Oleme sellest võimalusest rääkinud juba ammu," tunnistas Sonda vallavanem Andrea Eiche. Eelmisel volikogu istungil räägiti sellest võimalusest vallavanema infona ning otsustati, et asjadele ametliku käigu andmiseks võetakse küsimus volikogu päevakorda ning antakse protsessile ametlik käik.

Sonda valla ettepanek Rägaverele on moodustada ühine komisjon, kes hakkaks vaagima liitumise häid ja halbu külgi. "Lõpliku otsuse teeb siiski rahvas," kinnitas vallavanem, kelle kinnitusel jääb inimeste valida ka see, kas Sonda jätkab Ida-Virumaa koosseisus või saab tema keskuseks Jõhvi asemel Rakvere.

Selliste arengute korral jääks Kiviõli Ida-Virumaa linnaks Lääne-Virumaa sees, sest Sonda vald ümbritseb Kiviõli linna hobuserauakujuliselt.

Eiche tunnistab, et ilmselt on liitumine Lääne-Virumaaga Rägavere inimestele loomulikum. Ka Sonda on oma asukoha ning transpordiühenduse poolest rohkem seotud Rakvere kui Jõhviga.

"Tundub, et Rägaverega liitumine oleks meile praegu parim ja loomulikum variant," tunnistas Eiche, et pigem näeb ta liitumist sinnapoole kui Kiviõli või Lüganusega. Rägaverega jagab Sonda ühiseid põlevkivimaardlaid ning nende küsimuste arutamisel on koostöö nagunii loomulik. Kokkupuutekohti on veelgi: Rägavere valla idapoolsete elanike keskuseks ja poeskäimiskohaks on Sonda, läbi ajaloo on Sondas koolis käinud Rägavere valla lapsi ning kahe peale on ka Uljaste - Sonda vallal järv, Rägavere vallal küla. Samuti on aastaid korraldatud Rägavere ja Sonda ühiseid üritusi - RäSo mänge - ning käidud ühel või teisel pool taidlusringides ja pidudel.

Liitumisläbirääkimiste alustamine Rägaverega tähendaks Sonda jaoks võimalust vabatahtlikuks liitumiseks, samal ajal kui tõmbekeskustest lähtuva regionaalministri ettekujutuse kohaselt oleks Sonda võimalikuks tõmbekeskuseks Viru-Jaagupi. "Võimalusi on mitmeid: Kiviõli, Viru-Jaagupi, kas täies mahus või tükkidena - Sonda Viru-Jaagupis ja Erra Kiviõlis," loetles Eiche ministri ettekujutust Sonda saatusest. Nemad näevad siiski, et Sonda terviklikkus säiliks.

Rahvas eelistas Sõmerut

Sondaga läbirääkimiste alustamist arutas Rägavere volikogu arengu- ja maaelukomisjon. Komisjoni juhi Raigo Rebase sõnul on nad pigem seisukohal, et maha istuda ja arutada tasub - see ei kohusta veel millekski. "Arutamine võib viia positiivse tulemuseni. Kui niisama istud ja midagi ei tee, siis ei ole tulemit kusagilt loota," ütles ta.

Rebane on seisukohal, et läbi võib rääkida kõikide piirinaabritega, olgu see siis Sonda, Sõmeru, Vinni või Viru-Nigula. Läbiviidud rahvaküsitlus näitas, et kohalikud inimesed eelistaksid liitumispartnerina näha Sõmeru valda, kellele ka liitumisettepanek tehti, kuid kuna aega nappis nii asja kaalumiseks kui seisukohtade selgitamiseks, saadi esmalt eitav vastus ning kui hiljem oli Sõmeru pigem seda meelt, et liituda, oli aeg juba liiga kaugel.

Kas Rägavere võiks liitumisel rääkida mitmest partnerist, kellest üks võiks olla Sonda, on veel vara rääkida. "Esmalt peaksime ükshaaval maas istuma ning naabritega plussid ja miinused kokku lugema," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles