"Viru nikerdaja" lööb letti üle 60 poekoti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikesed nobenäpud saavad ka tänavu "Viru nikerdajal" pusida väikestel kangastelgedel.
Väikesed nobenäpud saavad ka tänavu "Viru nikerdajal" pusida väikestel kangastelgedel. Foto: Matti Kämärä

Jõhvi käsitöölaada tänavusel konkursil võistlevad omavahel enam kui 60 poekotti ja enam kui 90 karumõmmi.

Mitte et mõmmikud ja poekotid omavahel võistleksid - ei, ei, žürii selgitab välja ikka käsitöölaada uhkemad poekotid ja vahvamad mõmmikud.

Ei kilekottidele

"Jõhvi käsitöölaada konkurssidest osavõtt on olnud alati hoogne, olenemata teemast," märkis "Viru nikerdaja" eestvedaja Anne Uttendorf, et tänavune aasta pole olnud erand. Nii et žüriil jagub peamurdmist, enne kui nende kümnete ja kümnete poekottide seast saab kolm ilusamat välja valitud ning laste tehtud kümnete ja kümnete mõmmikute seast kuus muhedamat välja hõigatud.

Oma sõna saavad sekka öelda ka laada külastajad, sest välja antakse ka publikupreemia.

Käsitööna valminud poekottide konkursiga ütleb Jõhvi käsitöölaat välja, mida ta kilekottidest arvab. Arvab seda, et kilekottide kasvava hulga piiramisega tuleb midagi ette võtta ka Eestis. Kui Itaalias on mitte-biolagunevad kandekotid keelustatud ning Taanis ja Soomes kasutatakse ühe inimese kohta keskmiselt neli kilekotti, siis näiteks Poolas, Portugalis ja Slovakkias on see arv 466. "Nii et üks enda tehtud poekott pole mitte ainult kordumatu ja omanäoline teos, vaid ka märk keskkonnasäästlikust eluviisist," tõdes Uttendorf. "Samamoodi näitab laste karumõmmide konkurss, et kõikide lelude järele ei pea samme ilmtingimata poe poole seadma."

Konkursile laekunud poekottide seas on aga sedavõrd elegantset käsitööd, et patt oleks selle abil poest piimapakke koju vedada. "Kuid ega siis toidupood see ainuke pood ole, kus kotti tarvis läheb," nentis Uttendorf, et kui Muhu tikandiga kotti midagi muud panna ei raatsi, siis raamatuid ikka.

Raamatuid on aga võimalik endale soetada ka Jõhvi käsitöölaadalt, kus Jõhvi keskraamatukogu korraldab omaette laada - tasuta raamatu laada.

Nobenäppudele tegevust

Nii nagu "Viru nikerdajal" ikka - üht-teist saab seal nikerdada ka kohapeal. Nii näitab Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse käsitööringi Nobenäpp juhendaja Anne Rahuoja, kuidas teha vanadest metall-lukkudest endale... Prossi! Taimeseaderingi Õlekubuke juhendaja Endla Lipu käe all saab aga teha õletöid ning näpunööri, mille valmistamine on seoses eeloleva tantsu- ja laulupeoga popiks saanud. "Saab õppida ka väikestel kangastelgedel kuduma ja eks iga käsitöömeister, kes kohapeal oma toodangut müüb, on valmis huviliste küsimustele vastama ning võimaluse korral ka ette näitama," märkis Uttendorf.

Kuigi "Viru nikerdajani" on veel mitu prisket argipäeva, on laada eestvedaja sõnul jäänud Jõhvi spordihallis kaupmeestele veel vaid mõned vabad kohad. "Registreerimine on olnud sedavõrd hoogne, et viimaste aastate rekord tuleb ilmselt ära," tõdes ta. 90 registreerunud kaupmehe seas on Uttendorfi sõnul ka palju neid, kes "Viru nikerdajal" esimest korda osalevad.

"Ja nagu kaupmeestega, nii pole tänavu olnud probleemi ka kultuuriprogrammis osalejatega - kõik on kutsele varakult reageerinud ning oma tulekust rõõmuga teada andnud."

"Viru nikerdaja" toimub Jõhvi spordihallis laupäeval, 12. aprillil kella 10-17 ja pühapäeval kella 10-15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles