Jooksu- ja kõnniharrastajatel tuleb sündmusterohke kevadsuvi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal ulatus Narva energiajooksul osalejate arv juba ligemale 3500ni. Tänavu loodavad korraldajad, et starti tuleb veelgi rohkem jooksjaid ja kõndijaid.
Eelmisel aastal ulatus Narva energiajooksul osalejate arv juba ligemale 3500ni. Tänavu loodavad korraldajad, et starti tuleb veelgi rohkem jooksjaid ja kõndijaid. Foto: Ilja Smirnov

Ida-Viru liikumisharrastajatel on viimane aeg asuda end vormi viima, sest enamik suuremaid kohalikke  jooksu- ja kõnniüritusi toimub kevadsuvel. 

Suurim muudatus on, et maakonna rahvaspordiürituste krooniks tõusnud Narva energiajooks toimub sel aastal juba 15. juunil, aga mitte augustis, nagu on olnud kolmel eelneval aastal. Põhjus on selles, et vahetati toimumisaeg Rakvere ööjooksuga, mille korraldajad soovisid üritust läbi viia nimele vastavalt ajal, mil öösel on ikka juba pime.

Pool tuhat osalejat juba kirjas

Narva energiajooksu peakorraldaja Mati Lillialliku sõnul on tänavune lumevaene talv soosinud jooksu- ja kõnniharrastajaid. "Kuid hiljaks pole jäänud ka need, kes pole veel harjutamist alustanud. Kaks kuud on piisav aeg, et valmistada end ette kas siis 7 km jooksuks või kõnniks. Poolmaratonil osalemine eeldab põhjalikumat valmistumist, ent kes on olnud kehaliselt aktiivne ja tegelnud erisuguste aladega, jõuab end kahe kuuga ka 21 kilomeetriks vormi viia," sõnas ta.

Eilseks oli Narva energiajooksule registreerunud juba ligemale pool tuhat inimest. Lilliallik tõdes, et aegsasti oma nime kirja panek on hea motivaator ka regulaarseks harjutamiseks. Ta soovitab inimestel valida distantse samm-sammult. "Need, kes varem pole osalenud, võiksid tulla esialgu vaid kõndima, et saada osa selle ürituse melust. Neil, kes tunnevad, et 7 km kõnd on liialt kerge olnud, tasub proovida sama pikka jooksumaad. Kui aga jooksmist on harrastatud juba pikemat aega, aga osaletud seni vaid lühemal distantsil, oleks paras aeg võtta ette ka poolmaraton," arutles ta.

Buum Sondas

Üks selliseid, kes Lillialliku soovitusi on järginud, on Sonda vallavanem Andrea Eiche, kes tuleb Narva energiajooksus starti 7 km distantsil. Eelmisel aastal osales ta Rakvere ööjooksul kõndijana. "Sellise ürituse melu tekitab tohutu adrenaliini. Läksime perega 10 km rajale kõndima, aga juba poolel maal läks nagu muuseas tempo nii hoogsaks, et me õigupoolest jooksime. Nüüd lähengi Narva juba jooksma," sõnas ta.

Sonda vallavalitsusest ja vallaasutustest on Narva energiajooksule registreerunud juba 16 inimest, kellest pooled lähevad jooksma ja teised kõndima. Eiche sõnul tuli rahvaspordiüritustel ühiselt käimise algatus eelmisel aastal valla sotsiaalnõunikult Kristel Petrovalt. "Nüüd on meie inimestel sellistest üritustest maitse suus ja polegi vaja suurt kedagi veenda − ise tahetakse minna," sõnas Eiche.

Promenaadijooks seob kultuuritempleid 

Narva energiajooksu eel toimub aga Ida-Virumaal veel mitmeid kõnni- ja jooksuüritusi, kus osalemine on heaks vaheetapiks valmistumisel maakonna spordi suursündmuseks. 23. aprillil avatakse hooaeg Narva-Jõesuus jüriöö jooksuga. Kaks päeva hiljem tuleb Püssi seeriajooksu avaetapp. 26. aprillil toimub aga kindralijooks, mis kolib paariaastase pausi järel Jõhvist taas Pannjärvele.

Narva energiajooksu peaprooviks Ida-Virumaal tõotab saada aga 31. mail toimuv Jõhvi - Kohtla-Järve promenaadijooks. Selle raja stardi- ja finišipaigad seovad omavahel kahe linna kultuuritemplid: Jõhvi kontserdimaja ja Kohtla-Järve kultuurikeskuse. 12 km pikkune jooks kulgeb mööda viimastel aastatel valminud linnapromenaade ja rattateed ning teeb põike Kukruse polaarmõisa juurde. Sealt toimub ka lühema, 6,5 km raja start.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles