Uus peaminister uuris Ida-Viru eluolu

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas külastas Ida-Virumaa ringkäigul muu hulgas ka Kohtla-Järve Tammiku põhikooli.
Peaminister Taavi Rõivas külastas Ida-Virumaa ringkäigul muu hulgas ka Kohtla-Järve Tammiku põhikooli. Foto: Peeter Lilleväli

Märtsis Eesti peaministriks saanud Taavi Rõivas oli selle nädala kahel esimesel tööpäeval ringkäigul Ida-Virumaal, külastades mitmesuguseid objekte. Eilsel kohtumisel narvalastega nentis poliitik tõsiasja, et kõige olulisem probleem on töökohad.

Peaminister külastas Ida-Virumaal muu hulgas objekte, mida arendatakse euroraha eest, nagu näiteks Narva uus kaldapealne ning kapitaalremonditud lasteaed Pingviin. Eurofinantseerimise järgmises perioodis tuleb Rõivase arvates uutes projektides rohkem tähelepanu pöörata elu- ja töökeskkonna arendamisele ning uute töökohtade loomisele.

"Lähipäevadel, -nädalatel või -kuudel algab loodetavasti Narva uue piiripunkti ehitus," tõi peaminister näiteks uue algatuse, mille visuaalne projekt koos karakteristikutega avaldas talle sügavat muljet.

Veidi konkreetsemalt

Uue peaministri kohtumisel narvalastega TÜ Narva kolledžis tõstatus mitmeid teravaid küsimusi − vene keele, euroliidu sanktsioonide ja suhete kohta Venemaaga −, ent saadud vastused olid küllaltki laialivalguvad, ebakonkreetsed.

Just niisugune oli algul ka vastus soliidses eas linlase küsimusele vene keele vähesuse kohta olmes: ravimite infolehtedel, kauplustes, riigiseadustes. Siin rääkis Taavi Rõivas meelsasti sellest, et üldiselt pööratakse eesti keele õpetamisele, sealhulgas täiskasvanute hulgas, vähe tähelepanu. Ravimite infolehtede puhul oli ta konkreetsem: väidetavalt olevat juba saavutatud kokkulepe, et kohustuslikus korras hakatakse nõudma nii vene- kui soomekeelseid infolehti.

Enam-vähem konkreetne oli peaministri vastus ka sellele, et peagi võetakse vastu mingi otsus sisekaitseakadeemia osa üleviimisest Ida-Virumaale. Rõivas rääkis, et seda pikaajalist teemat arutas ta hiljaaegu siseministriga, kes käis Kirde-Eestis läinud nädalal.

Aplausi teeninud küsimus

Narva energeetikute ametiühinguliider Vladimir Aleksejev küsis eile talle omaselt Rõivase käest Eesti valitsuse vaenulikkuse kohta Venemaa suhtes. See oli ainus küsimus, mille peale auditoorium aplodeeris.

"See, et Balti riigid, Euroopa Liit ja Ameerika on praegu käivitanud lausa mingi venevastase hüsteeria, mis läheneb juba paranoiale; see, et praegu üritavad paljud Eesti poliitikud süvendada hirmu, nagu kavatseks idanaaber meid rünnata, see kõik tekitab meis täielikku nördimust. Kas poleks aeg selle kõigega lõppu teha?" küsis Aleksejev oma organisatsiooni nimel otse.

Taavi Rõivas ei laskunud ametiühingu esitatud teemal poleemikasse, öeldes vaid, et Eesti valitsuses ei aruta keegi rünnakuvõimalust. "Arvan, et mingit hüsteeriat ei ole," ütles ta.

Järgmisel korral plaanib Taavi Rõivas Ida-Virumaad külastada juba õige varsti. Ta tunnistas, et eile Eesti Energia objekte külastades käis kontserni juht talle suisa peale, et ta osaleks 15. juunil toimuval Narva energiajooksul, ning tundis huvi noore peaministri füüsilise vormi vastu.

"Ma olen praegu heas vormis ning loodan tulla ja distantsi läbida,"  teatas Rõivas narvalastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles