Valli Lember-Bogatkina põlevkiviteemaline meistriteos on Peterburi ettevõtjatel jalus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unikaalne mosaiikpannoo "Trilobiit" ootab pärast samanimelise restorani omanikuvahetust oma saatust.
Unikaalne mosaiikpannoo "Trilobiit" ootab pärast samanimelise restorani omanikuvahetust oma saatust. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve restorani Trilobiit ära ostnud Peterburi ettevõtjad ei oska seal tervet seina katva monumentaalse taiesega midagi tarka peale hakata.

Nõukogude ajal valminud enam kui nelja meetri pikkuse pannoo autor on Valli Lember-Bogatkina. "Iga kord, kui Valli Kohtla-Järvel käis, astus ta ka restoranist läbi, silitas pannood ning seejärel kallistas mind, et ma olen seda tööd nii hästi hoidnud," vahendas ligi 40 aastat kahe "Trilobiidi" - restorani ja samanimelise pannoo käekäigu eest hea seisnud Tiiu Kaljurand, kes restorani mõne aja eest maha müüs.

Uued omanikud plaanivad ta sõnul restorani ümber kujundada ning Eesti kunsti grand old lady põlevkiviteemaline meistriteos on neil lihtsalt jalus. "Nemad seda hinnata ei oska," nentis Kaljurand.

Midagi huvitavamat

Tänavu 93aastaseks saav Bogatkina kohtus oma "Trilobiidiga" viimati 2003. aastal, kui avas põlevkivimuuseumis teekannude näituse. Autor meenutas toona lugu pannoo monteerimise ajast, mil töömeestel olnud ükskõik, mispidi see mutukas seinale panna. "Ma läksin hetkeks ära ja kui tagasi tulin, oli ta tagurpidi monteeritud. Pool tundi rääkisin töömeestele auku pähe, enne kui nad maha võtsid ja uuesti üles panid. Kas see pole siis ükskõik, kudapidi ta seinal on, ütlesid nad."

Töömeestega põrkas "Trilobiit" kokku ka hiljem, kui kaubandusvalitsus hakkas restoraniruume remontima. "Mehed leidsid, et see tuleb üldse maha võtta ning sinna midagi huvitavamat joonistada, näiteks paljad naised," muigas Kaljurand, kes lõhkumistöödel sündida ei lasknud.

Et "Trilobiit" ka nüüd kaduviku teed ei läheks, on Kaljurand hakanud otsima sellele uut omanikku ja asukohta. Aitähi eest pole ta valmis taiesest siiski loobuma, oodates hinnapakkumisi. "Ma olen rääkinud Eesti Energia Kaevandustega, ma olen rääkinud Viru Keemia Grupiga, ma olen rääkinud Kohtla-Järve linnavalitsusega, ka Kohtla kaevanduspargi-muuseumiga, aga ei midagi," nentis ta. "Muuseumist ei tuldud isegi pannood vaatama. Ma ei tea, kaua restorani uued omanikud on valmis ootama."

Koht on, raha pole

Kohtla kaevanduspargi-muuseumi tegevjuht Sigrid Karon ütles, et tal on ettekujutus "Trilobiidist" olemas. "Ma tean, mis tööga on tegemist, ja meil on olemas ka suurepärane koht, kus "Trilobiiti" eksponeerida," sõnas ta, et selleks sobiks vana sorteerimiskeskuse punker, mida praegu rekonstrueeritakse. "See oleks sedavõrd erilisele taiesele igati auväärne koht - põlevkiviteemale nii lähedal, kui üldse annab olla. Valli jääks kindlasti rahule, kui "Trilobiit" meie juures elama hakkaks. Meil oleks võimalik seda tööd ka korralikult valgustada."

Koht on, kuid raha "Trilobiidi" ostmiseks paraku pole, tõdes Karon, kelle sõnul oleks taiese soetamine võimalik vaid sponsorite abiga.

Pannood vaatamas käinud Viru Keemia Grupi avalike suhete osakonna juhataja Julia Piilmanni sõnul on juhatuses selle taiese soetamist arutatud. "Me oleme mõelnud, kuhu see võiks sobida, ning kaalunud "Trilobiidi" paigaldamist meie sööklasse, mis saab pärast remonti uue ilme, kuid seal tekivad tehnilised probleemid, sest pannoo on väga raske. Ja kuidas seda restorani seinast üldse ühes tükis kätte saada? Kirkaga seda sealt juba välja ei raiu. Kuna praegu on väga kiired ajad, pole me sellel teemal saanud pikemalt peatuda, kuid mingil juhul ei lase me "Trilobiiti" prügilasse viia," sõnas ta.

"Trilobiit" on olnud kõneaineks ka Eesti Energia Kaevandustes, kus on samuti otsitud võimalusi selle eksponeerimiseks. "Meil ei ole selleks head kohta," sõnas Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimees Veljo Aleksandrov, kelle sõnul ei ole tegelikult nemadki selles päris kindlad, et pannoo demonteerimise käigus terveks jääb.

Saatus lahtine

Enne veel kui Kaljurand restoraniruumid Peterburi ettevõtjatele müüs, tegi ta pakkumise Kohtla-Järve omavalitsusele, et see oma Kukrusele "asumisele" saadetud põlevkivimuuseumi käidavasse kohta tagasi koliks.

"Koos keldrikorrusega on siin ruumi tunduvalt rohkem kui põlevkivimuuseumi endises asukohas - valitsushoones, mis asub restorani naabruses," märkis ta. "Kohtla-Järvel võidaks muuseum külastajaid kindlasti juurde, ka saaks siin avada kohviku-näitusesaali - Valge saali galerii asemel, mis on küll ilus, kuid ehitatud nii, et tuul käib läbi."

Kaljuranna sõnul lükati ta ettepanek rahapuudusel tagasi ning ostjad leiti Peterburist.

Üks Trilobiit müüdud, on teise "Trilobiidi" saatus veel lahtine. "See on nii unikaalne töö, ma ei teagi, mis siis saab, kui keegi huvi ei tunne... Võib-olla annab restorani uute omanikega rääkida, et nad vähemalt maha ei lõhuks, vaid jätaksid uue seinakattematerjali taha alles - paremaid aegu ootama," sõnas restorani endine omanik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles