Minister jagas Narva lastele suvesuppi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesupi projekti nimi ei tähenda, et lastele alati suppi pakutakse. Avapäeval serveeriti hoopis laste lemmiktoitu: kartulipüreed, viinerit ja kurki. Käised käärisid üles ka külalised, laulja ja fondi Saagu Valgus juht Siiri Sisask (vasakul) ning sotsiaalminister Helmen Kütt (paremal).
Suvesupi projekti nimi ei tähenda, et lastele alati suppi pakutakse. Avapäeval serveeriti hoopis laste lemmiktoitu: kartulipüreed, viinerit ja kurki. Käised käärisid üles ka külalised, laulja ja fondi Saagu Valgus juht Siiri Sisask (vasakul) ning sotsiaalminister Helmen Kütt (paremal). Foto: Erakogu

Sotsiaalminister Helmen Kütt avas Narva puudustkannatavate laste suvesupi hooaja mitte kõnet pidades, vaid toitu välja jagades, lubades suve jooksul kööki appi tulla.

Esmaspäeval startis Narvas neljandat hooaega suvesupi projekt, mille raames pakutakse vähekindlustatud perede lastele tasuta lõunasööki. Seda kõigil kolmel suvekuul, mil puudub tasuta koolilõuna, mis on paljudele ainsaks tõhusaks toidukorraks päeva jooksul.

Sel suvel arvestatakse umbes 200 sööjaga päevas, kuid projekti eestvedaja, MTÜ Pro Consensio juhatuse liige Urmo Reitav arvas, et tegelik laste arv tuleb suurem. Seega ei pruugi piisata hasartmängumaksust saadud 5400 eurost ja eelmisest aastast alles jäänud 1000 eurost annetusrahast ning tuleb taas annetajate heldusele loota.

"Esimesel päeval oli söögisaal lapsi pilgeni täis, nii et ei mahtunud liikuma," ütles Reitav.

Peamiselt käivad söömas nn ühiselamulapsed, kes elavad koos oma toimetulekuraskustes ja alkohoolikutest vanematega ühiselamutes, aga tullakse ka mujalt linnast. "Vaesust on väga palju ja kedagi me ukselt tagasi ei saada. Taotleme toetust ka Narva linnalt − varasematel aastatel pole me seda saanud."

Toitu valmistatakse MTÜ Virumaa Heategevuskeskuse noortekeskuse kõigile nõuetele vastavas köögis, mitte ei tellita toitlustusfirmalt. Nii saab odavamalt läbi ajada ning rohkem suid toita. Sooja toidukorra juurde kuulub ka jäätis, mille soodsamalt varumiseks alustatakse tootjatega läbirääkimisi.

Oodatakse vabatahtlikke

Nagu varasematel aastatel, kaasatakse suvesupi pakkumisse vabatahtlikke, kes abistaksid köögis ja toidujagamisel ning lastega mängimisel. Kohalike vabatahtlike kõrval lõid eelmisel aastal käed külge Viljandi gümnaasiumi noored. Tänavu kavandab Reitav koguni kampaaniat, mille üleskutse kõlaks "Veeda päev Narvas!".

"Mitmed inimesed tutvusringkonnast on öelnud, et veedaks hea meelega koos perega päeva Narvas − tuleks meile appi ja vaataks linnas ringi. Soovitakse, et lapsed, kes kasvavad heades tingimustes, näeksid ka teisi olusid ja oskaks hinnata seda, mis neil on.  Neile vabatahtlikele, kes oma suvest päeva-kaks Narva lastele kingivad, soovime pakkuda ka linnaga tutvumise võimaluse," rääkis ta.

Kingituseks nõusid

Suvesupi hooaja avamisel jagasid toitu laiali ka sotsiaalminister Helmen Kütt ja MTÜ Saagu Valgus juht Siiri Sisask.

Heategevusele pühendunud lauljatar tõi kingiks kaubiku täie nõusid, mille oli Saagu Valgusele annetanud üks uksed sulgenud Soome restoran. "Ehkki restorani sulgemine on kindlasti nii mõnelegi inimesele muret valmistanud, sai siiski sellest kellelegi ka rõõmu."

Sisaski sõnul oli hea tunne seda tarvilikku kaupa Narvas üle anda. "Nõud, hindega viis pluss minu silmale. Kandikute restid, mida saab ratastel nihutada ja mida muuski mõttes väga mugav käsitseda on. Noad, kahvlid, klaasid… Kööki spetsiaalsed nõud − roostevabast terasest ja maailma tasemel kvaliteediga. Üsna võimatu oleks olnud neid raha eest soetada nende võimaluste piires, mis Narva Heategevuskeskusel on."

Minister Helmen Kütt lubas aga anda oma panuse supikööki sellega, et näpistab suvest ühe päeva ja veedab selle köögis toimetades.

Reitav, kes korraldas ühtlasi sotsiaalministri Narva visiidi ülejäänud programmi, viis ta teistessegi asutustesse, kus tegeldakse linna riskilastega: laste varjupaika, Narva haigla lasteosakonda, laste päevakeskusse LAD ja lastekeskusse Lutšik.

"Ministri külaskäik oli neile, kes laste heaolusse panustavad, suur tunnustus. Nad ütlesid, et esimest korda tuli minister kohale ja kuulas nende muresid, kusjuures nad kogesid, et ta tunneb väga hästi valdkonda," vahendas Reitav.

Sotsiaalministri sõnul vajab iga laps tähelepanu, hoolitsust ja kasvamiseks parimaid tingimusi. "Kõige rohkem vajavad aga riigi toetavat kätt lapsed, kes elavad vaesuses, tunnevad puudust vanemlikust hoolitsusest või kannatavad tervisehäire all. Arutasime lastega tegelevate asutuste esindajatega, kuidas nende laste olukorda parandada," rääkis Kütt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles