Jõhvi võimuliit tahab korraväliselt toetada oma liikme üritust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varasematel aastatel Jõhvi pargis toimunud folklooripidu plaanitakse tänavu pidada kesklinnas.
Varasematel aastatel Jõhvi pargis toimunud folklooripidu plaanitakse tänavu pidada kesklinnas. Foto: IRINA KIVISELG

Olukorras, kus Jõhvi pensionäre ähvardab ühistranspordi soodustustest ilma jäämine, on vallavolikogu eestseisus valmis lahkel käel toetama folklooripeo korraldajaid sama suure summaga, kui kulub praegu ühistranspordi doteerimisele ligemale poole aasta jooksul.

Selleks, et taotleda Jõhvi valla eelarvest kultuuriürituse korraldamiseks raha, tuleb taotlus esitada enne eelarve koostamist − hiljemalt 1. oktoobriks. Volikogu, kes on ise selle korra oma määrusega kehtestanud, on valmis eestseisuse initsiatiivil seda homsel istungil rikkuma.

7000 eurot

Tegelikult pole taotlust 12. juulil toimuva folklooripeo "Slaavi valgus" toetuse saamiseks esitatud veel praegugi. On vaid 13. jaanuaril vallavolikogu kantseleis registreeritud kiri, kus volikogu liige Dmitri Smirnov teeb ettepaneku 2014. aasta valla eelarve kuluartiklite kohta.

Selles kirjas pakub Smirnov välja, et vald võiks "Slaavi valgust" toetada 10 000 euroga.

"Slaavi valgust" korraldab AS Inforing ning Smirov ise ongi selle firma omanik.

Kui eelarvekomisjon seda kirja järgmisel päeval arutas, märkis valla finantsjuht Küllike Olup, et eelarvesse on toetuseks arvestatud 2000 eurot, pealegi on Inforingil veel eelmisel aastal saadud toetuse aruanne esitamata. "Kui nii hilja küsitakse raha, tuleb näidata ära katteallikas," nentis Olup.

Eelarvekomisjoni kuulunud tollane abivallavanem Eduard Rae sõnas, et kuigi vald on valmis üritust 2000 euroga toetama, on valla kulutused tegelikult suuremad:  "Teise 2000 eurot oleme me selle ürituse ettevalmistamise ja hiljem Jõhvi pargi territooriumi koristamisega kulutanud."

Jõhvi valla eelarvest kultuurisündmuste toetamise korra järgi tuleb rahataotlejal esitada sündmuse täpne eelarve, sealhulgas omafinantseeringu ja kaasfinantseeringu suurus.

Seda eelarvet pole näinud ei valla finantsjuht ega kultuurijuht, ei volikogu esimees ega aseesimehed. Seda eelarvet pole nähtud ka vallavolikogu komisjonides, kes pidasid neil päevil koosolekut, et arutada neljapäeval volikogu istungile tulevaid määruste eelnõusid.

Üks neist käsitleb valla lisaeelarvet, mis näeb ette "Slaavi valguse" lisafinantseerimist − summas 7000 eurot.

Kingitus võimuvõitluse ajal

Valla kultuurijuht Anne Uttendorf, kes sõlmis märtsis Inforingiga lepingu 2000 euro suuruse toetuse andmiseks − nii nagu valla eelarve seda ette nägi −, ei oska öelda, mille alusel ollakse "Slaavi valgust" toetama veel 7000 euroga, kui Inforing pole selleks esitanud ei avaldust ega ürituse eelarvet. "Väga lihtne on niimoodi valla rahakoti pealt üritust korraldada, samal ajal kui jaanipeod tuleb vallas pisku eest püsti panna. Mitte ühtegi kultuuriüritust pole vallas varem toetatud nii suure summa eest − kokku 9000 eurot. Ja need, kes on taotluse esitamisel hiljaks jäänud, on ka oma väikesest summast ilma jäänud."

Volikogu istungi päevakorda arutanud kultuuri- ja sporditöökomisjon, mida juhib Ilmar Aun, ei kiitnud nii suure summa eraldamist heaks, leides, et vallas toimub palju suursündmusi, mis saavad toetust tunduvalt väiksemates summades.

Sotsiaalkomisjoni esimees Niina Neglason, kes on ühtlasi ka volikogu esimees, peab aga "Slaavi valguse" toetamist 7000 euroga vajalikuks. "See on väga suur üritus, mida keegi teine ei korralda, esinejaid on sadu ja eri rahvustest, üritus viib Jõhvi nime väljapoole," märkis ta komisjoni istungil, lisades, et pidu on tänavu vallarahvale tasuta. "Olgu see neile kingituseks."

Kingitust valla poolt oleks võinud oodata mullu, mil Jõhvi tähistas 75. sünnipäeva, ajades neil pidustustel läbi väga väikese eelarvega.

Tänavu juubelit pole, see-eest on aga võimutüli, kus võimalike umbusaldusavalduste korral on volikogu koalitsioonil iga hääl arvel.

Ettenägematu olukord

Kui Inforingi omanik ja volikogu liige Dmitri Smirnov pole "Slaavi valguse" toetuse saamiseks esitanud korralikku avaldustki − kuidas on võimalik, et volikogu esimees selle ürituse toetamist kahe käega pooldab, vilistades volikogu kehtestatud toetuste saamise korrale?

Võib-olla on see määrus juba kehtetu?

"Ei ole," kostab Neglason.

Kui ei ole, siis järelikult on see nagu ka iga teine volikogu seadusandlik akt kõigile täitmiseks?

"On," kostab volikogu aseesimees Kaarel Pürg, kes samuti pooldab folklooripeole lisatoetuse eraldamist.

Sellele 2012. aastal vastu võetud määrusele on alla kirjutanud volikogu toonane esimees, kelleks oli Kaarel Pürg.

"Aga ettenägematuid olukordi tuleb ju ikka ette," leiab Pürg, põhjendades, miks on vaja folklooripidu määruse rikkumise hinnaga finantseerida.

"Slaavi valgus" toimub kuuendat korda ja ikka ettenägematult?

Kui ettenägematu on selle peo korraldamine, ei õnnestunud Põhjarannikul eile koalitsiooni kuuluvalt volikogu liikmelt Dmitri Smirnovilt teada saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles