Roheline punkar teab lapsest saati, et Maa ressursid pole lõputud

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Tamme: "Rohelistega liitusin sellepärast, et olin kogu elu roheline olnud ning kujutlesin, et see erakond suudab midagi rohelist ka kohalikul poliitikamaastikul ära teha. Suutis paraku üsna vähe. Aga hakkasin juba poisikesest peast taipama, et Maa ressursid ei ole lõputud ning kui selle planeedi perse keerame, pole nagu eriti teisi planeete käepärast, kuhu kolida."
Villu Tamme: "Rohelistega liitusin sellepärast, et olin kogu elu roheline olnud ning kujutlesin, et see erakond suudab midagi rohelist ka kohalikul poliitikamaastikul ära teha. Suutis paraku üsna vähe. Aga hakkasin juba poisikesest peast taipama, et Maa ressursid ei ole lõputud ning kui selle planeedi perse keerame, pole nagu eriti teisi planeete käepärast, kuhu kolida." Foto: Matti Kämärä

Hiljuti tehti teatavaks enam kui saja muusikaspetsialisti ja -kriitiku TOP-ide põhjal koostatud läbi aegade ilmunud Eesti albumite edetabel ja samal ajal küsitleti raadiokuulajaid. Selgus, et best of ever on J.M.K.E. "Külmale maale" (R2-s platseerus see siiski 2. kohale). Tänavuse "Purfesti" üks peaesinejaid oligi see legendaarne bänd - veel legendaarsema Villu Tammega eesotsas.

Villu, andsid äsja väga roki ja ägeda kontserdi Purtse festivali laval. Harjadega tüübid hüppasid ees ja sina ei olnud laval üldse vähem aktiivne kui poole nooremas eas. Palju selliseid kontserte aastas annate? Mis on praegu erinev, võrreldes varasema ajaga - lisaks sellele, et tehnika on parem?

No ühtlases tempos on meil see alati käinud, paarkümmend kontserti aastas, maksimaalselt ehk 30 ringis. Millalgi 25 aastat tagasi andsime ka rohkem kontserte, aga üldiselt teeme seda ikka tasapisi, et endal huvi ära ei kaoks. Mulle pole näiteks iial meeldinud pikad turneed.

Erineb see, et vanus on juba kaela peal, mu ebatervislikud eluviisid on must teinud sellise jõuetu ja ägiseva käki. Imestan isegi, kuidas suudan kolmveerand tundi laval vastu pidada. Ilmselt publik annab energiat, muidu olen ju selline, et hingeldan juba selle peale, kui poekotiga koju teisele korrusele ronin. (Pääle kontserti Villu kiitis, et polnud liiga palav, "muidu ajab vanainimese higeldama, õhku ei ole!" - T.K.)

Kuidas meeldib "Purfesti" publik Liimalas ja koht ise?

K..t, ei näe ju midagi, pime on! Aga meeldis mängida - järelikult oli hea publik ja hea koht. Kontserdi teebki rohkem publik kui bänd.

Nägin, kuidas sinuga taheti selfisid või endleid teha ja puha. Millal said aru, et sinust on saanud nii-öelda staar?

Ma olen miskipärast alati staar olnud. Okei, kui üksinda olen, siis olen suvaline töll, aga nii kui kuhugi seltskonda nägu näitan, hakkavad kõik kohe mind vahtima. Ei tea, mis värk on, juba viimased 40 aastat vist. Ilmselt sama efekt nagu tsirkuses habemega naist või maailma kõige lollima näoga meest vaadates.

Mis tunne oli pääle seda, kui selgus, et J.M.K.E. album "Külmale maale" kuulutati tänavu nii kriitikute kui rahva arvates best album ever´iks?

Aa, tunne on selline, et R2 kuulajatel on teistsugune maitse kui "normaalsetel" inimestel. Mingi Power Hit Radio küsitluses oleksime ilmselt olnud kümnetuhandendal kohal, sest eks R2 kuulajad vist domineerisid vastajate hulgas. Ja no kriitikud on üldse veidra maitsega alati olnud.

Millised Eesti albumid paneksid ise esikümnesse?

Ah, ei tea, ei ole õiget valikut. Sest nõukogude ajal ei saanud ju bändid normaalselt plaate teha, hea, kui midagigi tuli.

"Purfesti" põhisõnum on ökoloogia ja täpsemalt Purtse jõe kaitse. Oled siiani roheliste erakonna liige?

Pikk jutt. Rohelistega liitusin sellepärast, et olin kogu elu roheline olnud ning kujutlesin, et see erakond suudab midagi rohelist ka kohalikul poliitikamaastikul ära teha. Suutis paraku üsna vähe. Aga hakkasin juba poisikesest peast taipama, et Maa ressursid ei ole lõputud ning kui selle planeedi perse keerame, pole nagu eriti teisi planeete käepärast, kuhu kolida.

Kas saab öelda, et oled oma elule noore mehena vundamendi rajanud - ajal, mil miilits võis veel punkari kinni panna ja näiteks sundkorras tripperiravile saata? J.M.K.E. kontsertidel ja nt raadiost kõlab ju peamiselt omal ajal tehtud muss.

Eks jah, ülejäänud elu on üsna mõttetu vist olnud... Tegelikult on ikka uuemat materjali kah mõnikord raadiost tulnud - kui üldse midagi lastakse, pole ju päris raadiosõbralik tümps.

On sul ka mingi nii-öelda eri-suhe Ida-Viru punkaritega?

Siin kandis on vist kaks täitsa eripalgelist generatsiooni - (Raul) Saaremetsa-aegsed ja siis Alice Tisleri aegne "generatsioon". No see muidugi on liialdatud, 5-10 aastat oligi neil vahet. Aga tervita Uno Lauri, kes on endiselt väga punk. (U.L. kannab Eesti vanima punkari tiitlit, elab Kohtla-Nõmmel; oli embrüonaalse Röövel Ööbiku sünni juures - T.K.)

Tänavu oli ses mõttes sinu aasta, et veebruaris said presidendilt ordeni ja nüüd veel see albumi tunnustus...

Juba ammu lubasin hakata suvalisi inimesi jalaga lööma, kui keegi veel mainib sõnu "orden" või "medal". Päris punkbändid pole kunagi mainstream olnud. Okei, 70ndail mõni oli. Ise olen veits eriline nähtus punkari kohta, millegipärast sattunud mingitele aukohtadele, ei saa sinna parata. Mu isiksus on selline. No ja endistest on veel nii mõnigi. Truba (Tõnu Trubetsky) muutus "rahvuslikuks aardeks" või Kojamees (Tarmo Kruusimäe) poliitikuks... Eestis ilmselt hakkasid 1980ndail teistsugused inimesed punkareiks kui mujal maailmas. Või t...a seda teab. Eks läänes on kah nii mõnelgi tuntud tegijal pungitaust.

Okei. Millise õlle võin sulle selle väsitava inteka eest välja teha?

No näiteks mingi Põhjala oma, neid ise ei raatsi osta, liitri hind on kõrgem kui viinal. Põhjala on üks neist väikestest pruulikodadest, mis viimasel ajal tekkinud. Neist vist kõige tuntum juba. Teevad peamiselt sellist moodsat "hipsteri-õlut", mis sisaldab tohutus koguses humalaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles