Üks suvelõpu rõõmusid on hoidistamine

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidukas Katja Koort oma Damaskuse terasest noaga: "Auhind, mille pälvisin, on tore, annab eneseusku, aga toidutegemine peab olema nauding ja see on auhinnast olulisem."
Võidukas Katja Koort oma Damaskuse terasest noaga: "Auhind, mille pälvisin, on tore, annab eneseusku, aga toidutegemine peab olema nauding ja see on auhinnast olulisem." Foto: Aet Kiisla

Järjekorras juba kaheksanda hoidisefestivali "Suvi purki!" parimaks meistriks osutus sinoloogist Kohtla-Järve juurtega Katja Koort, kes tegi tervisliku nõgesepesto ja idamaise puudutusega pihlakamoosi.

2007. aastast Narva linnuse Põhjahoovis toimuv hoidise- ja chill´ifestival "Suvi purki!" on ettevõtmine, mille keskmes on hoidiste valmistamise võistlus - hobihoidistajad jõuavad õue ja teevad hoidise sealsamas lõkketulel valmis. Kusjuures festivali esimesel päeval valmivad soolased ja teisel magusad hoidised.

"Tuleb mönuga võtta!"

Kui hoidised on valmis, saavad neid mekkida festivali külastajad, kes valivadki mõlema päeva parima hoidise ja kokkuvõttes parima hoidistaja, keda auhinnatakse väärt Damaskuse terasest kokanoaga. "Hoidistamise kõrvale püüame tutvustada hea maitse sõpradele ka kõike muud, mis päriselt purki ehk ei mahu, aga mis sellegipoolest hea on: toiduvalmistamine, käsitöö õpitoad, tänavu autorilaul ja luuletused," tutvustas ürituse korraldaja Paavo Kroon.

Tänavuseks Damaskuse noa võitjaks osutus Kohtla-Järvel sündinud ning praegu Tallinnas hiina keelt, ajalugu ja kultuuri õpetav Katja Koort oma kasuliku nõgesepesto ja vürtsika pihlakamoosiga.

"Oli tore väljakutse rinda pista poolproffidega nagu need prouad, kes sellel festivalil üles astusid. Katlas keeta on midagi muud kui kodus pliidil süüa teha - seegi on tore kogemus ja väljakutse. Auhind, mille pälvisin, on tore, annab eneseusku, aga toidutegemine peab olema nauding ja see on auhinnast olulisem. Retseptid leiab internetist, aga muutsin neid oma äranägemise ja maitse järgi. Vürtsika pihlakamoosi retseptile andsin täieliku idamaa puudutuse, lisades sinna tšillit ja kaneeli. Aga pesto on sakumm, mida saab igasuguse rohelisega teha. Minu mõte oli teha see odavaimal moel - mu ema korjas seks Tallinna lähedal Harkujärve kandis kõrvenõgeseid. Nõges on kättesaadav ja samas ka kasulik - kes tahab, võib nõgese palju kallima basiilikuga asendada," ütles võidukas Katja Põhjarannikule.

Koos teiste teemapäevadega sündinud hoidistamisfestival, mida Narva linnuse Põhjahoovi valdajad peavad üheks kolmest muuseumi suvehooaja põhiüritusest koos seppade festivaliga maikuu lõpus ja "Narva lahinguga" iga aasta augustikuu teisel nädalavahetusel. Aastate jooksul on Põhjaõue vaaritama jõudnud nii Evelin Ilves, Juku-Kalle Raid kui ka Jüri Pino, purki on jõudnud nii gruusiapärane tkemali kui ka Ärma talu roosidest valminud moos. Juku-Kalle valmistas tänavusel festivalil Põhjaranniku abiga põrgulikult tõhusa tomatikastme.

Paavo Krooni sõnul võib tänavu rahule jääda sellega, et Põhjaõues oli nädalavahetusel hea atmosfäär, mis lubas külastajail sinna kogunenud häid maitseid nautida.

"Külastaja sai hoidisevõistluse retseptidest osa nii kohapeal maitstes kui ka tasuta jagatud retseptivihiku vahendusel, toimusid puunikerdamise ja keraamika õpitoad, sai näha toidukirjutajaid praktilises tegevuses ja kõike toimuvat toetasid Põhjaõue sõbrad, Jõhvi Promenaadi Talupoe hõrgutised ning Narva autorilaulu festivali laulud ja luuletused mõlemal päeval. Järgmistel aastatel nõuab suuremat tööd esiteks hoidistamise võistlus, kuhu osavõtjad jõuavad endiselt isikliku kutsumise peale ja seetõttu ei ole hobihoidistajaid lõkete ümber kaugeltki nii palju kui võiks. Teiseks peaks hoidiseid ümbritsema laiem valik muid maitseid ning õpitubasid," ütles Kroon.

Kuhu edasi? 

Kas hoidisefestivalil on ka arenguruumi? "Seniste aastate jooksul on hoidisefestivali fännid olnud pigem Põhjaõue sõbrad, üritus on nüüdseks nii palju sisse töötatud, et peaksime kibeda töö käigus muutma festivali laialdasema haardega kogukonna ürituseks, et see ei jääks ainult entusiastide kildkondlikuks traditsiooniks.

Narvas elavad umbes 50 rahvuse esindajad ja linna ümber on umbes 7000 suvilat - see on mitmekesiste maitsete eldoraado, mida muuseumil seni väga hästi purki panna pole õnnestunud ühegi suve lõpuks, pigem tulevad õue vaaritama Narva-Jõesuu ja Voka tublid naised. Ühelt poolt hoitakse Narva lähedastes daatša´des oma retsepte üsna kiivalt, aga ilmselt on pikapeale võimalik ka seda hästi hoitud saladust avada.

Viimaste aastate jooksul on Ida-Virumaal heade maitsete mõttes üsna hea olnud. Sel aastal tutvustasid samal ajal hoidisefestivaliga Põhjaõues end linnuse läänehoovis 11 paremat piirkonna restorani. Eriti hästi on läinud kohalikke mahetootjaid siduval ühingul Viru Toit, mis sel aastal jõudis näiteks kuulsusrikkalt laulupeole. Viru Toiduga oleme kahel viimasel aastal juba mõnevõrra koostööd teinud ja selline koostöö kohalike tootjatega võiks tiheneda.

Kolmandaks liigub hoidisefestival muuseumi eestvõttel ülaltpoolt leiutatud traditsioonist kogukondlikuks ürituseks. Juba on tekkinud väike grupp entusiaste, kes igal aastal suve lõpus hoidisefestivalil kohtuvad, aga see kogukond võiks märksa laiem olla. Kivimüüride kõrval hoiavad oodatud masse Põhjaõuest eemal muud mõttelised müürid, mida arenemiseks murdma peame - näiteks piletihind ja hobihoidistajate pelglikkus. Meil on nüüd hoidisefestivali entusiastidega järgmise aastani neid lahendusi välja mõelda, samamoodi on hoidistajad oodatud lahkesti heade maitsete ideid ja retsepte järgmiseks aastaks välja mõtlema ning muuseumile läkitama," rääkis Kroon.

Tänavusel festivalil sai osa osalisi nautida ka Tanel Mazuri tervelt küpsetatud lambatalle ja Juku-Kalle Raidi tulist (loe: vürtsist) parti murakamoosiga.

Katja kasulik nõgesepesto

Värsked, soovitatavalt noore nõgese lehed - mitu peotäit

Küüslauk - 4-5 küünt

Kõva juust (parmesan või lambajuust) - 3-4 supilusikatäit riivitult

Seedrimänniseemned (kergelt röstitud) - 3-4 supilusikatäit

Külmpressitud oliiviõli - 5-7 supilusikatäit (vastavalt sellele, kui paksu või vedelat pestot soovitakse)

Sool ja pipar - maitse järgi

Laimimahl - 1-2 supilusikatäit

Basiilik või münt - väikeses koguses aroomi jaoks

Pestud nõgeselehed kasta korraks (alla minuti) keevasse vette, siis kohe tõsta need ümber külma veega nõusse, et erk roheline värv säiliks. Kuivatada jahtunud lehed ja hakkida peeneks. Samuti hakkida peeneks basiiliku või mündi lehed. Peaks olema 8-10 supilusikatäit lehti. Kui tuleb rohkem või vähem, tasub selle järgi suurendada või vähendada teiste koostisosade koguseid. Pähklid purustada uhmris koos küüslauguga. Seejärel lisada uhmrisse juust, nõgeselehed, sool ja pipar ning kõik läbi uhmerdada, kuni need muutuvad ühtlaseks massiks. Lisada ühe lusikatäie kaupa, et õli imenduks hästi. Lisada veidi laimimahla, segada läbi ja panna kaanega purki.

Pesto säilib külmkapis ligi kuu aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles