Sillamäe koreograaf pälvis kõrge rahvatantsupreemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsutaadi stipendium antakse Natalja Rasskazovale üle sel pühapäeval Tallinna raekojas.
Tantsutaadi stipendium antakse Natalja Rasskazovale üle sel pühapäeval Tallinna raekojas. Foto: arhiiv

Sillamäe kultuurikeskuse rahvatantsuansambli Suveniir juhendajale Natalja Rasskazovale sai osaks kõrge tunnustus - tantsutaat Ullo Toomi stipendium.

Rasskazova pälvis preemia pühendunud tantsutöö, rahvaste tantsude ja eesti rahvatantsu propageerimise eest Ida-Virumaal.

Ida-Virumaa rahvakultuuri spetsialist Erika Kõllo iseloomustas Rasskazovat kui andekat ja loomingulist inimest, kes on samas väga tagasihoidlik. "Natalja on Omskist pärit ning armastab väga oma kultuuri, kuid selle kõrval oskab ta hinnata ka eesti kultuuri ning õpetab eesti rahvatantse väga kõrgel tasemel," tõdes ta.

Tippude tipp

"Ullo Toomi stipendium on rahvatantsu valdkonnas välja antavate iga-aastaste preemiate tippude tipp ning Suveniiri juubelikontsert, aga ka ülesastumine tantsuõpetajate suvekursusel kinnitasid, et Natalja on sellele preemiale õige kandidaat," märkis Ullo Toomi fondi halduskogu liige Kadri Tiisi, kiites Sillemäe kollektiivi taset.

Kohtla-Järve kultuurikeskuse rahvakultuurijuht Maret Käiss, kes on rahvatantsu harrastanud üle 15 aasta, mäletab Suveniiri juubelikontserti kui võrratut elamust. "Suveniiri repertuaar on seinast seina, sinna kuuluvad ka idamaised tantsud, mida paljud tantsurühmad ei julge kavva võtta, sest see nõuab hoopis teistsuguse tantsumaailma tundmaõppimist, kus ka igal näpuliigutusel on kindel tähendus," märkis ta. "Suveniiri esituses olid need tantsud aga väga nauditavad ning nad suutsid üllatada ka nõudlikku publikut."

Käiss kiidab Suveniiri ka tänavusel üldtantsupeol. "Repertuaar oli seekord ju väga keeruline, kuid nad said sellega perfektselt hakkama. Väga tubli ja töökas kollektiiv ning tublid ja töökad juhendajad - nii Natalja kui teda abistav tütar Jekaterina, kes teeb seda oma alla aastase lapse kõrvalt. Ja see laps oli ka tantsupeol kaasas. Tõesti pühendunud inimesed! Ka eesti rahvatantsu on nad läinud sügavuti sisse ning tulemus on väga kena. Kui venelased tantsivad eesti rahvatantsu enamasti teistmoodi, sest nende jalg käib ka labajalga tantsides ikka kõrgele, siis Suveniiri juhid on võtnud kriitika omaks ning koolitanud nii ennast kui tantsijaid. Sama põhjalikult on nad suhtunud rahvariietesse: käised on õige pikkusega, vööd õigesti seotud - mitte midagi pole ette heita. Nende kostüümide ladu on üldse muljet avaldav ning kolimisele ja kultuurikeskuse remondile vaatamata väga hästi hoitud. Iga kultuuriasutus on sellega ju pidevalt hädas, et riided ei läheks koitama ega kopitama ja et hiired neisse auke sisse ei näriks. Ma ütleks terve Suveniiri pere kohta, et see on Ida-Virumaa kullatükk."

Tantsutaadi mälestuseks

1973. aastast üldtantsupidudel osalev Suveniir tähistas tänavu kevadel oma 65. tegevusaastat. Natalja Rasskazova, kes on ka ise Suveniiris tantsinud, juhendab kollektiivi 1982. aastast. Ka tema parem käsi, asetäitja ja abiline - tütar Jekaterina - sirgus koos Suveniiriga.

Stipendiumi pidulik üleandmine toimub Ullo Toomi sünniaastapäeval, 14. septembril Tallinna raekojas. See traditsioon on kujunenud ühtlasi rahvatantsuvaldkonna aasta tippsündmuseks.

Stipendiumi kätteandmist korraldavad Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutus ning Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts.

1987. aastal loodud Ullo Toomi fondi eesmärk on jäädvustada mälestust tantsutaadist, kes algatas üldtantsupeod, ning väärtustada rahvatantsualast tegevust. Toomi stipendiumi saajate seas on olnud Henn Tiivel, Mait Agu, Ilma Adamson, Ilmar Moss, Helju Mikkel ja teised armastatud rahvatantsujuhid.

Ida-Virumaa tantsuõpetajatest on selle preemia pälvinud vaid Urve Kilk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles