Kust saab mahlast burksi?

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kert Kärbo: "Olen ammu hobi korras kokanud ja eriti südamelähedane on mulle just grillimine. Nähes Discovery pealt telesarja "Food Truck Wars", sai selgeks, et toitlustama hakkame just autost."
Kert Kärbo: "Olen ammu hobi korras kokanud ja eriti südamelähedane on mulle just grillimine. Nähes Discovery pealt telesarja "Food Truck Wars", sai selgeks, et toitlustama hakkame just autost." Foto: Erakogu

Nagu nutikamad kodanikud on juba kindlasti taibanud, ei tähenda hamburger tingimata saepurumaitselist kotletikäkki maitsetult nätskete saiaviilude vahel. Usu õigesse burksi aitab nõdrausulistel kindlasti taastada Ida-Viru mehe Kert Kärbo Food & Moodi mahlane delikatess!

Kas teie mäletate oma esimest hamburgerit? Või seda, mis aastal seda esimest korda sõite? Teadlikult?

Vonneguti retsept

Mulle meenus käesoleva teemaga seoses, et lapsena lugesin Kurt Vonneguti kultuslikku romaani "Tšempionide eine". Seal on näiteks joonistatud selline märk

*   ja öeldud, et "joonistan urruauku". Teisal on joonistatud naiste trussarid ja seal juures on kirjas, et tüdrukud püüdsid neid iga hinna eest varjata, aga poisid piiluda (normaalne ju!).

Aga leheküljel 104 oli järgmine tekst: "Autojuht oli hea isuga mees. Nüüd pööras ta auto McDonald´si Hamburgi kotlettide baari ette. Riigis olid terved jadad erisuguseid kotletibaare. Ühed olid McDonald´si baarid. Teised olid Burger Chefid. Dwayne Hooveril, nagu juba öeldud, oli mitme Burger Chefi pidamise luba.

Hamburgi kotlet tehti loomast, kes nägi välja nii: (raamatus on sinna kohta lapsikult joonistatud lehm). Loom tapeti ära, aeti läbi hakkmasina, lihast veeretati kotletid, praeti ära ja pandi kahe saiaviilu vahele. Valmis Hamburgi kotlet nägi välja nii: (seal kohal on lapsik hamburgeri kujutis)."

Vaat. Raamat on ühesõnaga kirjutatud nagu tulnukale, kellele peab piltide abil selgeks tegema, milline elu on Maal, st USAs. Kuna mina ei elanud USAs, siis mulle oli see burgeriretsept samuti valgustuslik! Palusin vanaemal teha üks mõnus kotlet ja toppisin selle kahe saiaviilu vahele. Minu lapsepõlves oli sai poes enam-vähem sama, mis on Leiburi Kirde sai praegu. Selline esmatutvus. Aitäh, Kurt! Aitäh, tõlkija Valda Raud ja kirjastus Eesti Raamat!

Mitte väga ammu tegin venekeelse SP Ekstra jaoks suure intervjuu meie − nüüd juba "tollase" − suursaadikuga USAs proua Marina Kaljurannaga. Küsimuse peale, kas ta on leidnud oma lemmikroad Ameerika köögist, vastas ta muu seas:

"Eriline koht USA toidumaailmas on võileibadel, hot dog´idel ja hamburgeritel. Siin riigis valitseb hamburgerite kultus ja neid on sadu erisuguseid, alustades kiirsöögikohtadest, nagu McDonald´s, Burger King, Five Guys, Wendy, ning lõpetades peente restoranidega, mis pakuvad värskeimast loomahakklihast tehtud hamburgereid, mida saab tellida kas saiaga või ilma, kas friikartulitega või ilma, kas juustuga või ilma jne.

Kõige maitsvamaid hamburgereid olen söönud ameeriklaste kodudes. Peamine erinevus meie kotlettidega võrreldes on hamburgeri suurus ning see, et hakklihasegusse ei panda saia ja muna. Ainult maitseaineid. Ja küpsetamisel tuleb suruda burgeri keskele lohuke, et burger küpsetades liiga ümaraks ei kerkiks.

Korraliku koduse hamburgeri saia vahele pannakse lisaks lihale ka salatileht, tomat, sibul, juust ja marineeritud kurk ning kallatakse ohtralt üle spetsiaalse burgerikastmega. See on hea! Kuigi süüa on raske, sest burger on hullult suur."

Vaid kvaliteetne veis!

Vaat. Aga eelmisel suvel toimunud Purtse jõe festivalil nimega "Purfest" sõin enda arust parimat hamburgerit, mida olen Eestis saanud. Seda sai tellida ja osta Food & Moodi autoletist. Burks oli selline mahlane, suitsune, peekonine... Praegugi hakkab suu vett jooksma, kui sellest kirjutan!

Nii võtsime ühendust Kert Kärboga, kes Food & Moodi taga seisab. Nagu selgub, alustati äri alles sel aastal! "Toiduärini jõudsin mitme asja kokkusattumisel. Olen ammu hobi korras kokanud ja eriti südamelähedane on mulle just grillimine. Kuna liigun ise aktiivselt ringi mitmesugustel üritustel, laatadel ja festivalidel, siis jäi silma, et enamik toitlustajaid liigub ainult ühes suunas, ning mõtlesin, et miks mitte pakkuda inimestele midagi teistsugust.

Nähes Discovery pealt telesarja "Food Truck Wars", sai selgeks, et toitlustama hakkame just autost. Senimaani oli see kõik ainult idee baasil, kuna olin põhikohaga tööl ega olnud aega asjasse süviti minna. 2014. aasta algusest tekkis aega rohkem ja mõtlesin, et kui mitte nüüd, siis millal veel? Nii see asi tohutu kiirusega käima läks!" räägib Kert. Niisiis võib ka telekast häid mõtteid saada!

Kert ütleb, et kiirtoidu sektor sai valitud eelkõige sellepärast, et ta ise on suur tänavatoidu austaja ja nagu arvata võib, on just burgerid need, mida ta tõeliselt naudib − seepärast sai keskendutud kvaliteetsetele ja 100% veiseliha burgeritele.

Hetkel on Food & Moodi menüüs BBQ burger topeltpeekoniga, Bluecheese´i burger (s.o sinihallitusjuustuga), vana klassika ehk retroburger. Pakutakse ka kalkuni ja vasikaliha kebabi − seda siis olenevalt üritusest kas tortilja vahel või koos kauboikartulitega. Magusasõpradele on pakutud toorjuustukooki koduse maasika toormoosiga. Kert räägib, et menüü valmis koostöös vana klassivennaga, kes olevat kokanduses tipp.

"Retroburger on burger, nagu Eesti rahvas seda aegade algusest teab. Lisaks meie 200grammisele veiselihapihvile ja juustule on seal veel mõnus mahlane kapsa-porgandisalat ja mahe jogurtikaste."

Retro on popp

Mis on Food & Moodi menüüs kõige populaarsem? "Väga keeruline on öelda, mis on meie menüüs kõige populaarsem, kuna erisugustel üritustel on erisugused kliendid. Need, kes soovivad proovida midagi uut, võtavad üldiselt BBQ burgeri. Need, kes tahavad aga kindla peale välja minna ja on vana kooli burgeriga harjunud, võtavad kindlasti retroburgeri. Üldiselt on ikkagi paljud kliendid pärast burgeri kättesaamist üllatunud − et nii suur ja nii palju liha," vastab Kert.

Minu lemmiku kohta, mis on, nagu selgub, BBQ burger, ütleb Kert, et tegu on samuti 200grammise veiselihapihviga. Pihv ise on siis BBQ ehk suitsuses kastmes, lisaks on seal topeltkogus peekonit, Cheddari juust, punane sibul, marineeritud kurk, tomat, frillis ning salsakaste: "Tõeliselt suur ja mahlane suutäis nendele, kellele meeldib veidi suitsune mekk ja väike vürts!"

Aga mida öelda neile, kes tõmbavad võrdusmärgi kiirtoidu ja rämpstoidu vahele? "Usun, et Eesti inimene on tänasel päeval piisavalt teadlik, et teha vahet rämpsul ja kvaliteetsel kiirtoidul. Kui keegi ikkagi peaks tõmbama võrdusmärgi rämpstoidu ja meie pakutava vahele, siis solvumise asemel prooviksin inimesele selgitada, kust jookseb piir hea ja halva vahel. Solvuda ei ole mõtet, tuleb teha tööd selle nimel, et inimesed nii ei arvaks!" ütleb Kert.

Lõpetuseks küsin Kerdi hamburgeri definitsiooni. "Burger tähendab minule eelkõige kvaliteetset loomaliha, see on kõige alus. Loomulikult ei ole ka vähem tähtsad korralik peekoniviil, värsked köögiviljad ning pehme ja suus sulav kukkel," pole meister kade.

Food & Moodi autot oma üritusele kutsuda ning nende tegemistele kaasa elada saab Facebooki lehel www.facebook.com/foodandmoodtruck.

Food & Moodi burger

800 g kvaliteetset veisehakkliha, vähemalt 8 viilu kuumsuitsupeekonit, 2 suurt talukana muna, meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart, 1 Rooma salat või lehtsalati pott, 3 tomatit, 3 punast sibulat, 3-4 väikest marineeritud kurki, 4 hamburgerikuklit, Cheddari juustu (väga soovitatav!)

1. Haki 2 punast sibulat nii peeneks kui oskad või suudad.

2. Sõtku puhaste kätega sibul ja munad veiseliha sisse.

3. Maitsesta meresoola ja värkselt jahvatatud musta pipraga − kes soovib vürtsikamat, nendel soovitan lisada veidi Chili Explosionit.

4. Jaga kogu liha 4 võrdseks palliks ning vooli neist ca 2 cm paksused kotletid. Kui on piisavalt aega, oleks hea, kui hoiaksid pihve ca tunnike enne küpsetamist külmikus; kui ei, pole ka hullu.

5. Nüüd pese ja kuivata salatilehed ning rebi suuremateks tükkideks.

6. Viiluta tomatid, koori ning viiluta viimane sibul, lõika marineeritud kurk pikuti viiludeks. Pane kõik vaagnale.

7. Aja grill või grillipann hästi kuumaks. Siinkohal võib grillimeister endale lubada ühe õlle või klaasi head veini.

8. Vähenda kuumust poole peale ning pane kotletid peale. Küpseta oma äranägemise järgi 3-4 minutit mõlemalt poolt. Kui pihv on keskelt kergelt roosakas, siis on paras!

9. Tõsta pihvid taldrikule ja lase burgerikuklid grillil soojaks.

10. KÕIGE TÄHTSAM OSA! Tõsta burgerikukkel taldrikule, lisa salatileht, lisa LIHA ja nüüd lisa kõike täpselt nii, nagu sulle endale kõige rohkem meeldib! Usu mind: nii jääb alati kõige parem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles