Narva linn keelas alkoholi tarvitamise avalikes kohtades

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaikselt ja rahulikult võib Narva tänavail endiselt alkoholi pruukida. Ja isegi pärast kohaliku keelu jõustumist on sel puhul mõttetu politseid kutsuda.
Vaikselt ja rahulikult võib Narva tänavail endiselt alkoholi pruukida. Ja isegi pärast kohaliku keelu jõustumist on sel puhul mõttetu politseid kutsuda. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Ootamata ära riigikogupoolseid vigade parandusi, taastas Narva linn ise tänaval joomise keelu. Tõsi, sellesisulise määruse jõustumise täpne hetk pole veel teada, nagu pole teada ka kontrollivõimalused selle täitmise üle.

Narva linnavolikogu võttis eelnõu kahe lugemise ja ühe elanikkonna küsitluse järel vastu määruse, millega keelatakse Narva linna haldusterritooriumil avalikes kohtades alkoholi või toidugruppi mittekuuluva joovet tekitava aine tarbimine. Määruses on öeldud, et alkoholi tarvitamine avalikus kohas on ümbritsevaid inimesi häiriv tegevus.

Hotellide ja söögikohtade territooriumil, samuti avalikel üritustel, kus alkoholimüük on lubatud sellekohase dokumendi alusel, keeld ei kehti. Kuigi...

... esialgu ei kehti keeld kusagil

Omavalitsuse määruse jõustumiseks on nõutav selle avaldamine Riigi Teatajas, täpsemalt öeldes omandab määrus seadusliku jõu kolmandal päeval pärast avaldamist.

Eilse päeva seisuga ei olnud Narva alkoholivastase piirangu avaldamiskuupäev veel teada. Linnasekretär Ants Liimetsa arvates võib avaldamist oodata millalgi selle või järgmise nädala sees.

Samuti oleks arukas ja vajalik Liimetsa arvates teavitada määruse sisust vahetult Narva elanikke, tehes seda kohaliku meedia vahendusel.

Põhjarannik on varem kirjutanud, et Narva linnavolikogu korraldas samal ajal määruse eelnõu arutamisega elanike küsitluse. 1103st vastanust 96,6% pooldasid keeldu. Kusjuures rõhuv enamus pooldas totaalset keeldu ja ainult vähesed alkoholipruukimise keelamist üksikutes kohtades.

Seaduses on oodata parandusi

Pärast seda kui Eestis juulis jõustunud korrakaitseseadus lubas avalikult alkoholi tarbida, hakkas terve hulk omavalitsusi kaaluma omapoolsete piirangute kehtestamist. Esimesena kehtestas keelu Pärnu, seejärel tegid seda Elva, Tallinn ja Kunda.

Kohtla-Järvel on sellest esialgu hoidutud, otsustati pigem oodata, kuni parlament ise parandab olukorda kogu riigi ulatuses. Sama on Sillamäel: riigikogu liige Dmitri Lett ütles eile Põhjarannikule, et novembri lõpuni oodatakse riigikogu otsust.

"Paralleelselt jälgime olukorda, töötavad komisjonid  igaks juhuks, sest seaduse tasemel muudatusi ju veel ei ole. Ja kui riigikogu seda küsimust ei lahenda, tuleme kindlasti selle juurde tagasi," selgitas Lett.

Tõepoolest esitas valitsus 20. oktoobril ametlikult riigikogule ettepanekud teha korrakaitseseaduses muudatused ja nüüd on see eelnõu parlamendi menetluses.

"Praegu ei ole veel teada, millal eelnõu jõuab esimest korda õiguskomisjoni ette. Seega on võimatu ka prognoosida, millal võiks seaduseelnõu jõuda viimase lugemiseni," kommenteeris riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver, tuletades meelde, et eelnõu peab läbima kolm lugemist.

Just riigikogu ettearvamatusega põhjendas Narva linnapea Eduard East eelmisel nädalal volikogu liikmetele kohaliku keelumääruse vastuvõtmise vajadust: "Parlamendi otsust me mõjutada ei saa." Kokkuvõttes ei hääletanud keegi vastu.

Politsei jääb kõrvaltvaatajaks

Eraldi seisab küsimus kontrollist määruse täitmise üle. Narva politseiosakonnas anti Põhjarannikule mõista, et vaevalt suudavad politseinikud kujunevas juriidilises olukorras abi pakkuda, kui keegi peaks Narvas napsitavate isikute peale kaebama.

"Kui määrus jõustub, satume keerulisse olukorda," tunnistab Narva osakonna juht Sergei Andrejev. "Korrakaitseseadus lubab omavalitsustel küll piiranguid seada, kuid ainult lastemänguväljakutel või kergliiklusteedel. Kui me avalikus kohas kedagi karistame, tuleb meil kohtus hakata linnavolikogu määrust kaitsma. Arvan, et politsei selle peale välja ei lähe, sest määrus on praegu seadusega vastuolus."

Andrejev leiab, et omavalitsusel tuleb kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt rikkujate karistamiseks kasutada oma ametnikke ja seejärel kaitsta oma tegevuse õiguspärasust kohtus. Politsei saab reageerida vaid tõelise avaliku korra rikkumise, mitte pingi peal õlle joomise korral.

"Olen sellest rääkinud," meenutab Andrejev kohaliku keelu väljatöötamise aega. "Ent omavalitsus otsustas minna seda teed, et võtta see määrus vastu."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles