Kaevandamine saab liitumise kaalukeeleks

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rägavere valla elanikke hirmutab liitumise puhul see, et Sonda näol on tegemist põlevkivivallaga, kus käib aktiivne kaevandustegevus.
Rägavere valla elanikke hirmutab liitumise puhul see, et Sonda näol on tegemist põlevkivivallaga, kus käib aktiivne kaevandustegevus. Foto: Matti Kämärä

Sonda ja Rägavere liitumine võib läbi kukkuda hirmust, et koos Sondaga antakse roheline tuli ka kaevandusele, mis kopad Rägavere vallas kohe maasse lööb. 

Rägavere ja Sonda vald pidasid kolmapäeva õhtul ühisistungit, kus anti ülevaade liitumisläbirääkimiste praegusest seisust ja liitumislepingust. Sonda, kes Rägaverele tõmbekeskuste põhise liitumise hirmus ettepaneku tegi, ühinemise suhtes väga optimistlik ei ole − naabrite suhtumist küsimusse näitas seegi, et Rägavere üheksast volikogu liikmest olid kohal neli ehk vähem kui istungit kuulama tulnud inimesi.

Põhjendamatu hirm

"Millegipärast on osa inimesi arusaamisel, et liitumine on tellitud Viru Keemia Grupi poolt ja kohe kui see teoks on saanud, hakatakse Rägavere vallas fosforiiti kaevandama, ehkki meievahelises kokkuleppes on kirjas, et Rägavere poolel fosforiidiuuringuteks ega kaevandamiseks luba ei anta, ja ka Sonda vald ei ole uue kaevanduse avamiseks nõusolekut andnud," ütles Sonda vallavanem Andrea Eiche.

Ka Miila külamajja kogunenud kohalikud inimesed tundsid kõige enam huvi kaevandamisküsimuste vastu. "Me püüdsime neile olukorda selgitada ja ilmselt teatud osas see ka õnnestus," ütles Eiche. Küll rõõmustas mitmeid Rägavere inimesi võimalus, et pärast Sondas kaevanduse avamist kasvab nende tulubaas oluliselt. "See on aga jälle asi, mis meid ei rõõmusta ja mis ei peaks olema liitumise põhjus," lisas ta.

Sonda inimesed pelgavad liitumise puhul pigem seda, et vallavalitsus võib neist kaugele jääda ning kui praegu ollakse harjunud sellega, et oma muresid saab otse vallavanemale kurta, siis tulevikus võib olukord muutuda ja eesotsas on keegi võõras.

See, miks Sonda Rägaverele liitumisettepaneku tegi, on paljuski seotud tõmbekeskuste põhise liitumisega, mille käigus Sonda vald kaardil pooleks käristati, Erra Kiviõliga liideti ja Sonda tõmbekeskuseks sai selle järgi Viru-Jaagupi. "Ma ei ole kindel, et kõik Sonda inimesed sedagi teavad, kus Viru-Jaagupi asub," ütles Eiche. Selleks, et vald oleks oma valikutes vaba, otsustati kaaluda liitumist Rägaverega.

"Vajadust meil Rägaverega liitumiseks pole. Sonda saab üksinda vägagi kenasti hakkama," kinnitas Eiche. Sonda vald on ka finantsvõimekuselt naabritest oluliselt eespool.

Küll on selge, et liitumine annab lisavõimalusi nii investeeringute poole pealt kui ka ametnike kompetentsuse osas. Kui praegu on mõlemad vallavalitsused väikesed ja tööülesanded, mis ametnikel on, väga laiapõhjalised, siis liitunud omavalitsuses saab spetsialist tegeleda ainult oma valdkonnaga ja see annab parema tulemuse.

Kohalolek näitab suhtumist

Rägavere volikogu liige Ivo Jõgiste tunnistas Põhjarannikule, et tal oli piinlik, et volikogust vähem kui pooled inimesed kohal olid. Pealegi puudusid just need, kes praegu vallas niiditõmbaja rollis. "Me tegime kunagi Sõmeru vallale liitumisettepaneku ja saime sellele väga lakoonilise kirjaliku vastuse. Mina olen seda meelt, et ettepanekutele tuleb väärikalt reageerida ning plusse ja miinuseid hoolega kaaluda," ütles ta.

Põhimõtteliselt jagab Jõgiste enamiku arvamust, et Sonda vallaga liitumine tähendab vabamat suhtumist kaevandusteemasse. "Sonda on kaevandamisele sõrme andnud ja isegi kui nad nüüd on kaevandamise laiendamise vastu, on valitsuse otsus omavalitsusest ülesem ning neil pole millegagi vastu seista. Seadus on nad ümber sõrme väänanud," leidis ta.

Jõgiste kinnitusel pole aga see, mis volikogu liikmete arvamus on, oluline. Kuulama peab valijat ehk rahvast ja otsustama rahvaküsitluse tulemuste põhjal. Rahvaküsitluse korraldamise aeg pole veel paigas.

Kuna Sonda ettepaneku üks põhjus on eelkõige hirm sundliitumise ees, leiab Jõgiste, et selles osas tasub ära oodata valimistulemused. Siis saab selgeks, millised on jõujooned, ning ka see, kas ja mis kujul haldusreformi küsimus uuesti päevakorrale tõuseb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles