Vähe puid, palju sooja

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige paremini saab end eri ahjutüüpidega kurssi viia kauplustes. Kodukolde Jõhvi salongi müügijuht Taavi Talimäe tutvustab pildil NunnaUuni ahjusid.
Kõige paremini saab end eri ahjutüüpidega kurssi viia kauplustes. Kodukolde Jõhvi salongi müügijuht Taavi Talimäe tutvustab pildil NunnaUuni ahjusid. Foto: Peeter Lilleväli

Eesti tarbijad on juba harjunud, et ahjusid saab ka poest osta. Valida saab looduskividest ja moodulitest küttekollete vahel või kaaluda hoopis kombineeritud tehnoloogiaid, mis ühendavad ahju ja kamina parimad omadused.

Valmisahju suur eelis on puhas paigaldus ning lühike paigaldusaeg, mis piirdub 1-2 päevaga. "See, et ahju paigaldus häirib minimaalselt elurütmi, tuleb klientidele tihti meeldiva üllatusena," tõdes Kodukolde Jõhvi salongi müügijuht Taavi Talimäe.

Samuti annavad tehased valmisahjudele garantii, mis hõlmab ahju materjale. Näiteks NunnaUuni ahjudel on 5aastane garantii. "Hea pottsepp ehitab küll korraliku küttekolde, ent ei suuda garanteerida materjalide kvaliteeti," märkis Talimäe.

Kodukolde müügijuht rõhutas valmisahjude puhul sedagi, et need on testitud ja vastavad Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele, mistõttu klient saab adekvaatse info ahju tehniliste parameetrite kohta, nagu näiteks kasutegur, võimsus, soojussalvestusaeg ja suitsugaaside temperatuur. "Väga head pottsepad suudavad enda laotud ahjudele arvutuslikult välja tuua tehnilised näitajad, kuid sageli kasutatakse nn rusikareeglit."

Talimäe kinnitas, et kui võrrelda NunnaUuni voolukiviahju tellisahjuga, siis esimene hakkab kiiremini sooja andma. "Temperatuur voolukiviahju pinnal tõuseb 75-80 kraadini, tellisahjul umbes 50 kraadini. NunnaUuni ahjude eelis samade kütteomadustega kiviahjude ees on peaaegu kaks korda väiksemad mõõtmed, väiksem küttematerjali kulu, suurem soojasalvestusaeg. Umbes kahetunnise kütmise järel kiirgab ahi soojust kuni 48 tundi."

Talimäe nimetas tehaseahjude eelisena veel keskkonnasõbralikkust: NunnaUuni ahjude patenditud Kuldse Tule rest põletab puid äärmiselt kõrge temperatuuri juures. Selline kõrge ja ühtlane kuumus põlemistemperatuuriga 1200 °C hoiab ära kahjulike gaaside tekke, tänu millele tekib vähem jääkprodukte. Ei teki ka nõge, mis kahjustaks küttekollet ja korstent.

Sobivad Eesti kliimasse

Nii NunnaUuni kui Linnatuli ahjud, mida Kodukolle müüb, toodetakse Soomes. Kui NunnaUuni ahju peab paigaldama meister, kes on saanud tehases väljaõppe (ahju hind sisaldab paigaldust), siis Linnatuli ahju paigaldusega saab üldjuhul hakkama ka klient, kellel on müüriladumiskogemus.

NunnaUuni ja Linnatuli ahjude suurim erinevus on nende materjalis.

"NunnaUuni ahjud on tehtud looduslikust voolukivist nimega Mammuttikivi, millel on väga head soojuse salvestamise omadused. Mammuttikivi erikaal on keraamiliste materjalidega võrreldes umbes kolm korda suurem ning seetõttu salvestab kivi ka kauem soojust − kuni 48 tundi. Lisaks on Mammuttikivi soojusjuhtivus kuni 8-10 korda suurem kui keraamilistel materjalidel, mistõttu sooja eraldub kiiremini," rääkis Talimäe.

Linnatuli ahjud koosnevad spetsiaalse soojust salvestava valatud massi moodulitest ja nende soojussalvestusajaks lubab tootja kuni 24 tundi. Erinevalt looduskivist ehitatud küttekoldest on Linnatuli ahje võimalik viimistleda soovi kohaselt kas krohvi või keraamiliste plaatidega.

"Kuna nii NunnaUuni kui Linnatuli ahjud on valmistatud Soomes ning seal juba aastakümneid kasutusel, ei ole põhjust muretseda, et need ennast Eesti kliimas ei õigustaks," rääkis müügijuht.

Uued tuuled

Jõhvi kaupluse OÜ Kamin ja Pliit Kaminapood juhataja Edvin Runnel ütles, et tellis- ja looduskiviahjudele on viimaste aastate jooksul tulnud mitu arvestatavat alternatiivi, mis on saanud klientidelt väga hea tagasiside.

"Pakume kogu ahjude valikut, mida on Eestis saada, ka Norra tootja Nordpeisi hiljuti välja arendatud moodulahje Salzburg. Need teevad mitme oma parameetri poolest teistele ahjutootjatele silmad ette. Salzburgi ahjude kasutegur on väga kõrge, küündides peaaegu 91 protsendini. Puidu puhul pole reaalne kasutegurit enam kõrgemaks viia. Lihtsalt öeldes − vähe puid, aga palju sooja," rääkis Runnel.

Nimetatud moodulahjud ehitatakse kuumuskindlast kiudbetoonist, mida saab lihtsalt krohvi ja värviga viimistleda või plaatidega katta. Ahjude suitsukanalid on aga valmistatud patenditud soojaakukivist, mis kogub kiiresti soojust ja vabastab seda pikema aja jooksul. Runnel tutvustas, et põlemiskambris asuvad spetsiaalsed soojustusplaadid, mis tagavad kõrgetemperatuurilise ja seetõttu ka puhtama põlemise ning selle kaudu kõrgema kasuteguri.

"Et Salzburgi ahjude kaal algab 600 kilost, saab neid paigaldada kohtadesse, kus kandekonstruktsioonid raskematele ahjudele vastu ei pea. Ka paigaldus on lihtne − elementaarsete ehituskogemustega inimene laob ahju valmis mõne tunniga ja võib samal õhtul juba vaikselt tule alla teha," rääkis Runnel, lisades, et tehas annab Salzburgi ahjudele 5aastase garantii.

Innovaatilise ja revolutsioonilisena tõi ta esile umbes aasta eest müügile tulnud ahju Salzburg L, mis annab kiiresti sooja ja ühtlasi salvestab seda.

"See ahi on uuenduslik tänu konvektsiooni soojuse lahendusele, mis on kasulik olukorras, kui on vaja külma ruumi kiiresti sooja saada. Tavaliste ahjude puhul ei ole see võimalik. Kui ruum on piisavalt soe, saab sulgeda konvektsiooni soojuse ning siis toimib Salzburg L nagu traditsiooniline sooja salvestav ahi, mille talletatud soojust saab nautida 24 tundi."

Innovaatiline on Runneli sõnul ka ühe parema Euroopa soojasalvestava lõõrisüsteemide tootja Cebud patenditud suure soojusmahtuvusega materjal Akubet. "Kui ahjust ei saa soojajuhtimistorudega teistesse tubadesse soojust juhtida, siis selle süsteemiga on see võimalik. Cebudi tooted ühendavad õhkküttekamina ja ahju parimad omadused."

Õhkküttekaminasüdamikuga on võimalik kütta kiiresti soojaks ruum, kus kamin asub, ja samas suunata see õhk soojajuhtimistorudega teistesse ruumidesse. Kui kaminasüdamikuga ühendada soojamüürimoodulid ja soojust salvestavatest plaatidest ehitada kaminasüdamikule ümbris ehk konvektsioonikast, siis saavutab selline süsteem, mida võib juba nimetada ahjuks, salvestava omaduse 24 tunniks.

Tellis-, looduskivi- ja moodulahjude kõrval tasub Runneli sõnul kaaluda ka Saksa tootja Wolfshoeher kõrge kvaliteediga ahjušamottidest HBO+ ehitatud koldekambreid, mis sobivad erisugustele ahjutüüpidele.

"Tõhus põlemine ja suur kasutegur on iseloomulikud ahjudele, mille tulekolded püsivad kogu põlemise aja ühtlaselt kuumana. Suurepärased soojussalvestusomadused garanteerivad kuni 40 protsenti väiksema kütusekulu aastas. Arvestades halupuude hinda, on sääst märkimisväärne."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles