Jõhvi keskraamatukogus toimus teist korda tasuta raamatute laat

Teet Korsten
Copy
Daavi Unus leidis raamatulaadalt endale seitse tarvilikku üllitist: "Üks oli Erkki Kõlu anekdoodiraamat, aga teised peamiselt ajalooteemalised, nagu Vojtech Zamarovský "Alguses oli Sumer", Mihhail Zaborovi "Ristisõdijad hommikumaal" ja raamat dominiiklastest Tallinnas."
Daavi Unus leidis raamatulaadalt endale seitse tarvilikku üllitist: "Üks oli Erkki Kõlu anekdoodiraamat, aga teised peamiselt ajalooteemalised, nagu Vojtech Zamarovský "Alguses oli Sumer", Mihhail Zaborovi "Ristisõdijad hommikumaal" ja raamat dominiiklastest Tallinnas." Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Laupäeval kogunes Jõhvi keskraamatukogu ukse taha juba enne avamist hulk rahvast, et saada osa võimalusest leida endale huvipakkuvad trükised, mis seni isiklikust raamatukogust puudusid.

Jõhvi keskraamatukogu teenindusjuht Tiia Linnard ütleb, et rõõmustas, kui laupäeva, 27. aprilli hommikul oli näha, et rahvas on kogunenud uste taha juba enne raamatukogu avamist.

Lugemine endiselt in 

"Imetlen neid inimesi, kellele raamatud on jätkuvalt väga head kaaslased. Kuna tasuta raamatute laat toimus raamatukogus alles teist korda − varem oleme seda korraldanud Jõhvi mihklilaadal −, ei tahtnud osa inimesi uskuda, et nad võivad raamatuid võtta, ilma et peaks pennigi maksma. Küsiti mitu korda üle, et olla selles veendunud.  

Raamatuid, mis on väga pikaks ajaks kogusse seisma jäänud, pole mõtet riiulitele ootama jätta, sest nagu ütles juba India matemaatik ja raamatukoguhoidja S. R. Ranganathan, kes sõnastas 1932. aastal viis raamatukogunduse seadust: raamatud on mõeldud kasutamiseks ning igale raamatule tema lugeja ja igale lugejale tema raamat. Tasuta raamatute laat aitabki lugeja tema raamatuga kokku viia ja vastupidi," ütleb Linnard.

Jõhvi keskraamatukogu raamatukoguhoidja Vally Kallik, kellel lasus laada ettevalmistamise põhikoormus, ütleb, et raamatuid oli laadal ligi 3000, ajakirjad lisaks. "Lisaks Jõhvi keskraamatukogus maha kantud raamatutele oli laadal maha kantud teavikuid ka Iisaku, Kiikla, Mäetaguse ja Kuremäe raamatukogust. Üle poolte raamatutest leidis endale uue kodu. Aga need, mis alles jäid, on raamatukogu lugemissaalis selle nädala lõpuni täitsa saadaval," raporteerib Kallik.

Tänulikud lugejad 

Raamatusõbrast Jõhvi keskraamatukogu klient Daavi Unus leidis raamatulaadalt endale seitse tarvilikku üllitist. "Üks oli Erkki Kõlu anekdoodiraamat, aga teised peamiselt ajalooteemalised, nagu Vojtech Zamarovský "Alguses oli Sumer", Mihhail Zaborovi "Ristisõdijad hommikumaal" ja raamat dominiiklastest Tallinnas. Viimasel ajal enam nii palju ei loe kui nooremana, aga enim köidabki ajalootemaatika," räägib Unus.

Mees jälgib Facebookis Jõhvi keskraamatukogu lehte ja sealt sai ta ka tasuta raamatute laada kohta infot. 

Jõhvi keskraamatukogu komplekteerimisjuht Piret Kallas ütleb, et Jõhvi raamatukogu laenutus- ja lasteosakond, varufond, mis tekkis mikrorajoonis asuva harukogu väga kiire sulgemisega 2015. a alguses, ja Tammiku raamatukogu on viimasel viiel aastal kustutatud keskmiselt 4500 teavikut aastas.

Kõige rohkem kustutati 2015. ja 2018. aastal: mõlemal aastal üle 7000 teaviku. Varufondis on veel ligi viis ja pool tuhat raamatut, mis vajavad ülevaatamist ja vajaduse korral mahakandmist. Maha kantakse aegunud, lagunenud ja liiga paljude eksemplaridega raamatuid. 

Varasematel aegadel − enne 2009. aastat − sai raamatukogu endale lubada ühte teost sisse osta rohkem kui ühe eksemplari. Nende järele nüüd enam nõudlust ei ole. Maha kantud raamatuid on üle antud Jõhvi koolidele, Viru jalaväepataljonile, Viru vanglale. Paljud neist on leidnud teise ringi kasutuse tasuta raamatute laada vahendusel. Kui juhtub, et maha on kantud raamat, mida keegi siiski otsima tuleb, siis on alati võimalus kasutada raamatukogudevahelise laenutuse teenust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles