Jõhvi Mihkli kirikus avati haridusnäitus

Põhjarannik
Copy
Astrid Niinepuu koostatud näitus ei ole kooli enda muuseumis leiduvate materjalide kloon, tõdes pikaaegne ajalooõpetaja Maret Pikhof, kes kooli ajaloomuuseumi on aastakümneid arendanud.
Astrid Niinepuu koostatud näitus ei ole kooli enda muuseumis leiduvate materjalide kloon, tõdes pikaaegne ajalooõpetaja Maret Pikhof, kes kooli ajaloomuuseumi on aastakümneid arendanud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi, mille kirjaliku esmamainimise 800. aastapäev pole enam kaugel, on ka rikkaliku haridusajalooga paik. Gümnaasiumihariduse andmise algusest möödub tänavu 100 aastat, mille puhul avas Jõhvi muuseumi selts näituse Mihkli kirikus. 

Esimesed kirjalikud teated koolist Jõhvis on aastast 1698. Pärast maad laostanud Põhjasõda võttis kosumine aega, kuid esimest korda mainitakse Jõhvi kihelkonnakooli, mis oli toona kohalikule talurahvale kooli kõrgem aste, kuhu pääsesid vähesed, aastal 1753. Vilkam hariduselu algas Jõhvis 19. sajandi teises pooles, kui kihelkonnakeskuses oli kolm kooli. Haridust anti toona küll valdavalt vene keeles juba esimesest koolipäevast peale. Samuti koolitati 19. sajandi lõpus Jõhvis talurahvakoolidele õpetajaid. 

Sada aastat tagasi aga otsustati Jõhvis liikuda samm kõrgemale ja hakata kohapeal gümnaasiumiharidust jagama, et noored ei peaks Narva või Rakveresse kooli sõitma, mis käis paljudele helge peaga noorte peredele üle jõu. Eks tormiline sajand oma sõdade ja riigikorra muutustega tekitas keskhariduse rindel Jõhvis ka tagasilööke. Just sellest perioodist koostas Jõhvi muuseumi selts reedel avatud näituse, mida saab näha juulikuu keskpaigani. "See näitus on pidevas muutumises. Nimelt märgime iga nädal eraldi ära mõne kooli legendaarsetest õpetajatest," ütles näituse koostaja Astrid Niinepuu. 

Igatahes kooli vilistlaste kokkutuleku eelõhtul tasuks kõigil endistel õpilastel näituselt läbi astuda, sest põhirõhk on just kooli vanemal ajalool. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles