"7 linna muusika" tuleb 21. korda

Teet Korsten
Copy
Laura (fotol) laulab koos Jakko Maltisega kontserdil "Eesti popi klassika" 17. juulil kell 19 Saka rahvamajas.
Laura (fotol) laulab koos Jakko Maltisega kontserdil "Eesti popi klassika" 17. juulil kell 19 Saka rahvamajas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"7 linna muusika" festival tuleb tänavu 10.-21. juulini taas koos 15 kontserdiga üle Ida-Virumaa: Jõhvi kontserdimajast Narva Aleksandri kirikuni.  Mitu kontserti toimub Toilas, aga jõutakse ka Kohtla-Järvele, Sillamäele, Kohtla-Nõmmele, Sakale, Mäetagusele.

Suurim suvine kerge muusika festival pakub tänavu läbilõiget eri muusikastiilidest ja kohtumisi armastatud muusikutega.

Eesti Sinfonietta ning Ehala ja Saarsalu 

Festivali avakontserdi esinejaks 10. juulil on traditsiooniliselt suurem koosseis, kelleks sel korral on andekatest muusikutest koosnev Eesti Sinfonietta.

Nende esituses saab kuulda Anton Arenski variatsioone Tšaikovski teemale op 35a, Kurt Atterbergi "Adagio amorosot"; Edvard Griegi "Kahte eleegilist meloodiat keelpillidele" op 34 ning Pjotr Tšaikovski serenaadi keelepillidele C-duur op 48. Avakontsert leiab aset Jõhvi kontserdimajas.

Kontserdimaja juht Piia Tamm ütleb, et tal on erakordselt hea meel, et festivali saab 21. juulil lõpetada koos armastatud maestrote Olav Ehala ja Lembit Saarsaluga, kes musitseerivad koos Nele-Liis Vaiksooga svingi rütmis ning seovad kogu festivali elegantselt kokku.

"Soovisin väga, et üle pika aja saaksime kuulata Olav Ehala musitseerimist just selle festivali raames Jõhvi kontserdimajas ja saime graafikud viimaks sobituma. Ma ise ootan seda kontserti juba väga," sõnab Tamm.

Uued esinemispaigad 

Suvefestivali laval on armastatud ja andekad Eesti muusikud, nagu Uku Suviste, Ott Lepland, Liisi Koikson, Nele-Liis Vaiksoo, Laura, Sofia Rubina ning Rebecca Kontus.

Loomulikult ei puudu ka tänavu "7 linna muusika" festivalilt džässimees Tanel Ruuben oma projektidega − sel korral astub ta lavale Sillamäel koos Victoriaga, kellega neid seob aastatepikkune koostöö.

Eesti kaevandusmuuseumis astuvad oma kelmika kavaga "Melanhoolsed meestelaulud" üles Marko Matvere ja Margus Põldsepp. Toila sadamas ragistavad sel korral roki ja džässi piiril Raivo Tafenau bänd ning Hendrik Sal-Saller.

Tamme sõnul püütakse igal festivalil leida ka uusi kontserdipaiku. Tänavu on neiks vastavatav Mereresto Toila sadamas ja Eesti kaevandusmuuseumi kunstiköök-kütteladu. Üle aastate saab taas Narva Aleksandri kirikus korraldada kooriga kontserdi: 11. juulil kõlab ses erakordses hoones ETV tütarlastekoor. 

Iraani vibe 

Kõige eksootilisem esineja tuleb festivalile tänavu Belgiast ja selleks on ansambel HaftCraft.

"HaftCraft toob publiku ette muusikat, riike ja ajastuid liitva programmi. See loob silla ida ja lääne vahel. Iraani heliloojate lugusid, milles on tuntavad ka rahvamuusika sugemed, esitavad Euroopa klassikalise haridusega muusikud. Sel kontserdil tuleb esiettekandele Peeter Vähi uudisteos Umar Hajjami farsikeelsete "Nelikvärsside" ("Ruba'iyat") inglise tõlkeversioonile.

"Üheksa sajandit tagasi elanud pärsia poeedi, filosoofi ja astronoomi Umar Hajjami luules ühinevad sufism, epikuurlus, pessimism, nihilism, fatalism…Ja veini ülistamine mõjub islami kontekstis lausa pühaduseteotusena. Luua muusikat neile vastuolulistele tekstidele osutub suureks väljakutseks," ütles helilooja kolm kuud enne esiettekannet. 

Selle kontserdi jaoks ehitatakse Jõhvi kontserdimaja saal ringi nõnda, et kaob traditsiooniline lava. Muusikud asuvad saali keskel ning publik istub ümber nende. Tekib erakordselt vahetu ja eriline kontakt muusikute ja publiku vahel. Kava ise on põnev ja eksootiline. "Pärsia kultuuri ja kultuurilugu oleme saanud harva tutvustada, seepärast julgustan publikut seda juhust kasutama," lausub Piia Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles