Hendrik Aguri süda tilgub tekstiilitaiesele 66 000 euro kulutamise pärast verd

Põhjarannik
Copy
Hendrik Agur  praegu ehitamisel olevas Kohtla-Järve riigigümnaasiumis selle sarikapeo ajal.
Hendrik Agur praegu ehitamisel olevas Kohtla-Järve riigigümnaasiumis selle sarikapeo ajal. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve riigigümnaasiumi direktor Hendrik Agur kutsub üles muutma seadust, mis kohustab uute avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt ühe protsendi kulutama kunstiteostele.

Riigi Kinnisvara AS teatas sel nädalal, et sügisel Kohtla-Järvel valmiva riigigümnaasiumi auditooriumisse paigaldatakse 66 000 eurot maksev Johannes Valdma ja Allar Esko ligemale 50 ruutmeetri suurune tekstiilikunstiteos "Säsi", mis valiti parimaks kümne konkursile laekunud töö seast.

Johannes Valdma ja Allar Esko tekstiilikunstiteos "Säsi" paigutatakse Kohtla-Järve riigigümnaasiumi auditooriumisse.
Johannes Valdma ja Allar Esko tekstiilikunstiteos "Säsi" paigutatakse Kohtla-Järve riigigümnaasiumi auditooriumisse. Foto: eskiis

Žürii hinnangul on tänavu detsembris valmiv võidutöö "Säsi" julge, ruumilisust taotlev, valgusele ja varjule pühendatud tekstiilikunstiteos. Installatsioon on oma mastaapsuses täis avastamisrõõmu, mõjudes kui vertikaalne maastik, mis on mõeldud püüdma valgust.

Kohtla-Järve riigigümnaasiumi direktor Hendik Agur kirjutas sotsiaalmeedias, et kogu austuse juures tublide kunstnike ja Eesti tekstiilikunsti vastu ei saa ta selle uudise üle rõõmu tunda. 

"66 000 eurot (koos käibemaksuga) on väga suur summa, mis läheb meie kooli puhul kohustuslikult antud taiese loomiseks. Vabandust, sisuliselt kunstiliselt kujundatud akna- ja seinakatte paigutamiseks auditooriumisse. Süda tilgub verd," märkis Agur ja loetles, mida kõike praktilisemat ja reaalselt koolielus vajalikku selle raha eest oleks saanud soetada. "Füüsika välilabor, arvestatav teleskoop taevavaatlusteks, keeleõppeks sünkroontõlke varustus, stuudiosisustus või kontsertklaver Estonia, mida niikuinii hakkame erakapitali kaasates ja annetusi paludes soetama."

Ta kirjutas, et tekstiilitaiese paigutamine auditooriumisse oli gümnaasiumi eelmise juhi ajal tehtud valik, mis oli seotud riigihanke ja muu range reeglistikuga. "Aga oleme ikka tublid ja läheme edasi ning püüame uhket loomingut armastama hakata ning näha selles kõike head. Kuid seadused tuleks üle vaadata, lugupeetud poliitikud," leidis ta.   

2011. aastal jõustus kunstiteoste tellimise seadus, mille kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt 1% eest soetada kunstiteoseid. Seadus rakendub riigi- ja avalik-õiguslikele asutustele ning riigi enamusosalusega sihtasutustele ja mittetulundusühingutele, kuid ei laiene kohalikele omavalitsustele. Kunstiteoste hinna ülempiir käibemaksuta on 65 000 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles