Noored Kohtla-Järve kunstnikud pälvisid Venemaal tunnustust

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Žürii hindas Jelizaveta Žarkova töid kõrgelt.
Žürii hindas Jelizaveta Žarkova töid kõrgelt. Foto: Erakogu

Venemaal Vladimiri oblastis toimunud rahvusvaheline noorte kunstnike plenäär tõi 30 riigist kokku 600 osalejat. Teiste seas ka kolm Kohtla-Järve kunstide kooli õpilast.

Kohtla-Järve kunstide kooli pedagoogid Olga Žarkova ja Viktoria Krivoglazova lugesid 18. rahvusvahelise plenääri toimumisest internetist ning otsustasid osaleda eelkonkursil "Millest algab kodumaa": nad valisid välja ja saatsid ära 12 õpilastööd. Kolm autorit − Anastassia Leontjeva, Anita Nõmmiste ja Jelizaveta Žarkova − ühes pedagoogidega saidki kutse plenäärile ning kõik nende kulutused maksis kinni võõrustav pool. Põlevkivilinna delegatsiooni reisikulusid aitas tasuda Kohtla-Järve linnavalitsus.

"Tegemist oli väga mastaapse üritusega. Laagrisse oli kogunenud üle 600 inimese 38st Venemaa regioonist ja 30st maailma riigist, sh USAst, Austraaliast, Marokost ja Kanadast," rääkis Olga Žarkova. "Kõik tõid endaga tööd kaasa, kusjuures kaasa võis võtta mitte ainult enda töid, vaid ka teiste omi. Jelizaveta Žarkova töö "Minu kodumaa" pälvis hõbeda, Sofia Germi "Iseseisvuspäeva kontsert" pronksi."

Looduse ja linnade ilust vaimustuses

Plenäär kandis nime "Ilus oled, Vladimiri maa". Sõitnud nädala ajaga läbi Vladimiri, Suzdali, Bogoljubovo, Gorohhovetsi ja Muromi, võisid kohtlajärvelased veenduda, et Vladimiri oblast on tõepoolest väga kaunis − sealsed linnad jätsid neile kustumatud mälestused.

"Näiteks Suzdalis on 10 ruutkilomeetril vaid 4000 elanikku, ent 200 arhitektuurimälestist!" imestab Olga Žarkova. "Meid vaimustas seal kõik: ajalugu ja vaatamisväärsused, sealse kandi avarused, korraldajate külalislahkus ja hoolitsus."

Lisaks mitmekesisele kultuuri- ja haridusprogrammile, mille hulka kuulusid nii vaatamisväärsustega tutvumine kui ka kontserdid ja etendused, sai osa võtta meistriklassidest ja välkkonkurssidest, teaduslikest ja praktilistest konverentsidest.

12 parema seas

Noortel kunstnikel tuli läbida ka omamoodi katsed: igas linnas korraldati poolteisetunnine plenäär, mille käigus pidid noored maalikunstnikud kohalikku arhitektuuri kujutama. Tingimused olid kõigile ühesugused: maaliti А3-formaadis lehtedele mis tahes tehnikas ja mis tahes vahenditega peale puistematerjalide. Ülesanne, mis pedagoogide arvates on ülikeeruline isegi kogenud kunstnikele, algajatest rääkimata...

Plenääri lõppedes laekus konkursile 2000 tööd, millest žürii pidi välja valima vaid 12 paremat, mille autorid saavad autasu. Tööd ise pannakse välja Vladimiris toimuvale näitusele.

Pedagoogid märkisid, et plenääril valminud tööde kõrget taset nähes ei lootnudki nad edu saavutada, ent Jelizaveta Žarkova töö, mis valmis Muromis avangardistist kunstniku Lentulovi tehnikas, pälvis žürii tähelepanu ning pääses võitjate sekka.

"Koju naasime medalite, diplomite ja kingitustega, kuid põhiline polegi mitte see, vaid olulised on saadud kustumatud muljed ja emotsioonid," sõnas Olga Žarkova. "Kogemus ja uued teadmised, mis meie õpilastel ja pedagoogidel tulevikus kahtlemata ära kuluvad."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles