"Station Narva" jätkab piirilinna põnevaimaks linnaks tuunimist

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Valgevene bänd Molchat Doma on pärit Valgevene pealinnast Minskist ning mängib muusikat, mis on korraga tume ja tantsitav.
Valgevene bänd Molchat Doma on pärit Valgevene pealinnast Minskist ning mängib muusikat, mis on korraga tume ja tantsitav. Foto: Station Narva

Ehkki 19. septembril algav "Station Narva" järjekorras teine linnafestival stardib dokumentaallavastusega, mille nimi on"Lõhe", on festivali eesmärk hoopiski lõhede ja barjääride ületamine, et vahel inetu paridpojana näiv piirilinn võiks saada luigeks, mis oleks Euroopa põnevamaid loomekeskusi. 

Festivali "Station Narva" kontseptsioon on sarnane eelmise aasta omaga.

Hoiab kätt pulsil 

Festivali tuumaks on endiselt veidi underground´i-hõnguline popmuusika: kohal on muusikud ja kollektiivid nii kohapealt kui ka maailma kaugematest punktidest − Jaapanini välja.

"Station Narva" peakorraldaja Helen Sildna sõnul on festivali teine oluline pidepunkt Narva linn ja tema ainulaadsus − mis on linnas uut ning kuidas seda uut ja ägedat festivali raames esitleda, tutvustada ning esile tõsta.

Tunne on selline, et kultuuripealinna tiitliga või ilma, on Narva igal juhul mingisuguse olulise murrangu lävel. 

Helen Sildna

Suurim muutus mullusega võrreldes on asukoha muutumine, sest tänavu on festivali kese Vaba Lava Narva ruumes. Reedel ja laupäeval muudetakse kogu hoone − kasutusel on nii fuajeesaal kui ka black-box − suureks kultuuriklubiks. Vaba Lava keskuse ette luuakse tänavatoiduga kohvikupark ja festivali peaväljak.

Sildna sõnul on tema tiimil põnev ja oluline hoolikalt jälgida arenguid linnas. Just seetõttu luuakse festivalikeskus sel aastal Vaba Lava ja Linda 2 kompleksi − et tähistada selle fantastiliselt mitmekülgse kultuurikeskuse arengut linnas.

"Narva on üsna varsti Euroopa põnevamaid ja kiiremini arenevaid loomingukeskusi. Seda on õhus tunda, sest Narva on omamoodi kultuuride kokkupõrke gravitatsioonipunkt. Tähendusväljad ja seosed, mis selles mitmekihilise ajalooga linnas põimuvad, lausa tõmbavad ligi uurima, avastama ja mõtestama.

Mida rohkem me kutsume Narva kokku loomingulisi tegelasi üle maailma, seda põnevamaks muutub linn ja seda julgemaks ka kohalik kultuuriskeene. Tunne on selline, et kultuuripealinna tiitliga või ilma, on Narva igal juhul mingisuguse olulise murrangu lävel. Aukartustäratav on seda jälgida ning loodetavasti ka oma väike panus anda, igal juhul on teist festivali rõõm korraldada, sest Narva on meile nüüd täis sõpru ja kaasvõitlejaid," ütleb Sildna.

Festival algab 19. septembril Vaba Lava omaproduktsiooni, dokumentaalnäidendi "Lõhe" esietendusega. Näidendi autor on Moskva lavastaja, sõltumatu loomegrupi Le Cirque De Charles La Tannes asutaja Juri Kviatkovskij ja see kõneleb sugulastest, kes jäid N. Liidu lagunemise tõttu kahele poole piiri. Lavastus põhineb kogutud mälestustel. 

"Station Narva 2019" muusikaprogrammi esinejad 

Reede, 20. september

GusGus (IS), Aisha Devi (CH), nublu (EE), Blankenberge (RU), Yasmyn (EE), AveNova (EE), MOJA (JP), Lemon Trees (EE), Keetai (EE), SOFA (FI)

Laupäev, 21. september

Asian Dub Foundation (UK), Hatari (IS), Inturist (RU), Molchat Doma (BY), Psychoterror (EE), Gram-Of-Fun (EE), PEU (FI), Kaschalot (EE), Absolut-2 (EE)

Festivalipass tagab pääsu 20. ja 21. septembri õhtul nii Vaba Lava keskusse kui ka Ro-Ro klubisse. Päevapiletid kehtivad mõlemas muusikaprogrammi toimumispaigas piletil märgitud kuupäeval. Ro-Ro klubisse tagavad kummalgi õhtul pääsu ka eraldi müügile tulevad piletid hinnaga 10 eurot. Kirill Richteri kontsert on eraldi piletiga.

Nii festivalipass (39 eurot) kui ka päevapilet (25 eurot) tuleb vahetada käepaela vastu festivali "Station Narva" infopunktis. 

Teater, sport ja valguskunst 

Oktoobris avatavas keeltemajas korraldatakse reedel koostöös uue multimeediakeskusega OBJEKT ärikonverents, mis keskendub kultuuri- ja loomemajanduse tegevustele ning kultuuriprodutsentide eluolule. Samas leiavad aset Bazari arutelud − muu seas arutletakse, mis saab arengutega, mis said alguse seoses Narva kandideerimisega Euroopa kultuuripealinnaks.

Tegu on seega esimese korraga, mil külalised näevad kogu kompleksi tema täies hiilguses − mida ta endast kujutab, kui on igapäevaselt täidetud muusika, teatri, arutelude ja tulevikku suunatud tegevustega.

Õhtuvööndis külastatakse kunstiresidentuuri, toimub öine retk Kreenholmi hoonetesse Varesesaarel, kuhu Narva päritolu sisearhitekt Veera Gontšugova ja installatsioonikunstnik Karl Johanson loovad valgusinstallatsiooni "An interconnected path from the old to new". 

Ilmakuulus Asian Dub Foundation annab 21. septembril kell 16 Narva Veneetsias tasuta kontserdi, et tõmmata tähelepanu ülemaailmsele kliimastreigile.

Umberto Lopez

Vaba Lava keskuses ning muusikaklubis Ro-Ro saab kogeda erisuguseid muusikuid ja bände. Paarikümne esineja seas on nimekaimad Briti jungle-pungi pioneer Asian Dub Foundation, Islandi techno-souli duo GusGus ja düstoopilise šokiroki rühmitus Hatari, Nepali päritolu eeterliku reivi novaator Aïsha Devi Šveitsist ning Eesti enda mõminaräpi esinumber nublu.

Laupäeval, 21. septembril ootab külalisi tõeliselt tihe programm, mis algab kell 10 Narva hommikusöögiga, mida pakub mitteformaalse õppe keskus VitaTiim. Kell 11 lähevad "Station Narva" DJ-d ja spordiettevõtmised külla Narva Kreenholmi jooksule.

Klassika ja techno 

Tasuta linnalavad jõuavad Fama keskusest aadressil Vabaduse 20 asuvasse Vaba Loome majja ning selle aeda. Täiesti uudse lokatsioonina jõuavad tasuta kontserdid ka Narva Veneetsiasse. Linnalavadel astuvad tasuta lühikontsertidega üles nii festivalibändid kui ka Narva noortegrupid. "Station Narva" laupäevase linnaprogrammi raames pööratakse tähelepanu ka päev varem algavale ülemaailmsele noorte kliimastreigile − Narva Veneetsias, kahe kanali vahelisel ilusal muruplatsil ja Vabaduse 20 pargis pööratakse tähelepanu keskkonnateemadele. 

Laupäeval toimub festivali raames ka Vene neoklassikalise muusikaskeene ühe prominentsema esindaja Kirill Richteri kontsert Narva linnuse Valges saalis. Richteri portfooliosse kuuluvad klaveriteosed, teosed kammeransamblitele ja sümfooniaorkestritele, muusika draama- ja ulmefilmidele, kaasaegsetele koreograafiaetteastetele ja ka telekanali FOX Sports 2018. aasta MMi ülekannete ametlik taustmuusika.

Nii reedel kui ka laupäeval liiguvad festivalibussid Vaba Lava, Kreenholmi piirkonna ja Ro-Ro klubi vahel, mis on teine peamine kontserdipaik. Laupäevase festivalipäeva lõpetab suurem järelpidu koos põhjamaade põnevama techno-klubiga Hall.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles