Tänavune "Rahvuskultuuride loomepada" on pühendatud laulupeo juubelile

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Ervin Lember ja tema sõbrad rahvapilliansamblist tõestasid mullusel festivalil, et oskavad publikut sütitada, ning uljad muusikud kutsuti osalema ka sel korral.
Ervin Lember ja tema sõbrad rahvapilliansamblist tõestasid mullusel festivalil, et oskavad publikut sütitada, ning uljad muusikud kutsuti osalema ka sel korral. Foto: Peeter Lillevälli / Põhjarannik

Pühapäeval, 22. septembril toimub Jõhvi kontserdimajas XVI vähemusrahvuste kultuurifestival "Rahvuskultuuride loomepada". 

Ehkki rahvusvahelise rahvuste päevaga ajastatud festivali ametlik avamine on kavas kell 11.30, avatakse uksed külalistele juba kell 11, mil algab esitlus "Rahvuste maitsed". Mullusel festivalil sai esimest korda rahvustoite degusteerida, see oli meelt mööda nii osavõtjaile kui ka külalistele ning seetõttu otsustati teha sellest traditsioon.

Nagu ikka, on kogu päeva jooksul avatud näitused ning toimuvad mitmesugused meistriklassid ja kontserdid ning palju muud − iga kontserdimajja tulija leiab siit endale midagi meelepärast.

Rahvusvähemuste ümarlaua esimees Aleksandr Dusman märkis, et nagu kogu ülejäänud Eesti, ei saanud ka "Rahvuskultuuride loomepaja" korraldajad tähelepanuta jätta nii olulist sündmust, nagu seda on laulupeo 150. aastapäev. See suursündmus leiab kajastust ka südapäeval algaval traditsioonilisel temaatilisel konverentsil, mille teema on seekord "Laulupidu kui rahvusliku identiteedi kandja".

"Meile on oodata rohkelt külalisi. Konverentsil astuvad üles laulupeo ajaloole pühendatud albumi autorid ning kohale tulevad ka Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutuse teabejuht Sten Weidebaum ning Narva linna slaavi kultuuriseltsi Svjatogor esimees Alla Matvejeva. Samuti ootame Viljandi kultuuriakadeemia esindajaid, kes tutvustavad rahvapille," loetles ta.

Dusman märkis, et nad kutsusid ka ümarlauda kuuluvaid kultuuriühinguid üles, et nemadki oma pillidest räägiksid. Näiteks juudid tutvustavad kõverast oinasarvest valmistatud sarvepilli šofarit. "Oleks tore, kuid stendidele paneksid oma muusikariistad välja ka ukrainlased, valgevenelased ja teised," lisas ta.

Festivali külalised saavad traditsiooniliselt osaleda rahvusühenduste ettevalmistatud ja läbiviidavates käsitöö meistriklassides. Juba mitmendat aastat toimuvad vähemusrahvuste kultuurifestivalil ka eredad kirjanduslikud kohtumised. Sel korral tegi Eesti kirjameeste ühendus Russkoje Slovo ettepaneku korraldada haikusid kirjutavate sõnaseadjate luulelahing.

Festivali lõpetab nagu ikka suur galakontsert, mille peakülalised on seekord Valgevene kollektiivid.

Sissepääs kõikidele festivali raames toimuvatele üritustele on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles