Iisaku muuseum paneb elanike abiga kokku pulmanäitust

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Tammiku rahvamaja seadis mõne aasta eest üles pulmakleitide näituse. Iisaku muuseum ootab lisaks riietele pulmafotosid ja eelkõige lugusid.
Tammiku rahvamaja seadis mõne aasta eest üles pulmakleitide näituse. Iisaku muuseum ootab lisaks riietele pulmafotosid ja eelkõige lugusid. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Iisaku kihelkonna muuseumi fondis on ainult üks pruudikleit, aga see-eest looga − selles jättis pruut peiu altari ette. Suurem osa kevadel avatava pulmanäituse kollektsioonist loodetakse kokku saada Alutaguse valla elanike kaasabil.

Iisaku kihelkonna muuseum otsib Alutaguse piirkonnast pruudikleite ja pulmafotosid ning esemetega koos ka lugusid − mais avatava näituse teema on "Mehele minemise aeg".

"Kuigi üleskutse on värske, on esimesed sellele juba reageerinud. Oleme saanud lugusid, kuidas salaja kirikusse laulatama mindi või pruut linttraktoriga laulatusele sõitis," rääkis Iisaku kihelkonna muuseumi direktor Marika Oolberg.  

Lugusid pärineb nii 1950. aastatest kui tänapäevast.

"Pole tähtis, mis ajast need on, peaasi, et saaks kokku toredate lugudega kollektsiooni. Näiteks tänapäevane lugu on Alutaguse vallast pärit noortest, kes said mujal kokku ja on nõus ka oma riided näitusele andma."

Muuseum on saanud kõnesid, kus inimesed häbenevad, et aastakümneid vana pruudikleit pole näituseks piisavalt ilus.

"Kui paneme 1960. aastatest pärineva pruudikleidi kõrvale imekauni printsessikleidi, siis saadki aru tolle aja keerulisusest. Ongi see, mis on," julgustas Oolberg inimesi oma asju jagama, lubades ka oma pruudikleidi välja otsida. "Minu kleit on 1988. aastast. Abielu küll ei kestnud, aga kleiti hoian alles."

Riiete kõrval on väga oodatud ka fotod. "Tore oleks fotodel näha ülespildistatud pulmamänge või põnevaid sõidukeid, millega pulma sõideti, jms." 

Oolberg rääkis, et pulmanäituse mõte on pikka aega küpsenud ja viimase tõuke andis tänavuse muuseumiöö teema "Öös on aega".

"Mõtlesin, et näitus "Mehele minemise aeg" on täpselt sobiv. Olen ammu tahtnud seda näitust teha, sest olen eakatelt kuulnud nii põnevaid ja liigutavaid kohtumise lugusid, millest võiks igaühest eraldi filmi teha. Näitusel saab nendest kas või natukene aimu."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles