Narva ooperipäevade traditsioon kestab linnavõimude osavõtmatusest hoolimata

Ilja Smirnov
Copy
Vincenzo Bellini ooper "Norma" oli mullu Narva ooperipäevade suurel laval ülimenukas.
Vincenzo Bellini ooper "Norma" oli mullu Narva ooperipäevade suurel laval ülimenukas. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Tänavused Narva ooperipäevad "ContempArt" tulevad suurejoonelised ning eriti suurt rõõmu võivad tunda klassikalise muusika austajad: Kreenholmi laval saab kuulata-vaadata "Figaro pulma" ja "Fideliot" ning lähemalt tutvuda barokkmuusikaga. Solistide nimekirjas on teiste seas ka Milano La Scala ooperiteatri artistid.

Järjekorras viiendad Narva ooperipäevad toimuvad 4.-13. septembrini. Tohutu suur katusega lava ja vaatesaal paigaldatakse nagu aasta tagasigi endise Kreenholmi manufaktuuri hoovi.

Huvi meie festivali vastu on nende aastate jooksul kõvasti kasvanud.

Julia Savitskaja

Narva ooperipäevade direktor ja kunstiline juht Julia Savitskaja märkis, et publikule pakub ooperi ja Kreenholmi arhitektuuri kombinatsioon tohutu suurt huvi ning vabrikuseinte vahel meeldib neile palju rohkem kui näiteks Narva linnuses. "Iidses linnuses toimuvad ooperifestivalid on väga levinud ega ole midagi uut, selles ei ole midagi üllatavat," sõnas ta.

Tuleb klassika-aasta

Savitskaja tutvustas septembrikuus toimuva ooperifestivali mõningaid tähelepanuväärsemaid üritusi lähemalt.

Ooperipäevade programmi avab Jeruusalemma lüürilise ooperi festival, mille raames tuleb Narvas esitamisele Wolfgang Amadeus Mozarti "Figaro pulm" ("Le nozze di Figaro") Eesti lavastaja Neeme Kuninga seades. Solistide koosseis on rahvusvaheline, teiste seas ka Milano kuulsa ooperiteatri La Scala, Pariisi rahvusooperi jt artistid.

Kultuuripealinnaks ei saanud

  • Mullu pärast Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna tiitlist ilma jäämist lubas Narva linnavalitsus avalikult, et kultuuripealinna taotluse raames esitatud kultuuriprogrammi toetatakse ja hakatakse ellu viima igal juhul. Ooperipäevad "ContempArt" moodustasid olulise osa sellest programmist ning nende korraldaja Julia Savitskaja kuulus Narva taotluse ettevalmistamisega tegelnud korralduskomiteesse.
  • Lubadusest hoolimata vähendati juba 2020. aastal kultuuriüritustele ja -asutustele linnaeelarvest makstavat toetust miinimumini või lõpetati selle maksmine sootuks.
  • Võrdluseks: Saaremaa vald toetab juulis toimuvaid iga-aastasi Saaremaa ooperipäevi oma eelarvest 50 000 euroga. Ka nende vallakeskus − Kuressaare linn − jäi võistluses Euroopa kultuuripealinna tiitli nimel Tartule alla.

Teine märkimisväärsem etendus on saksa helilooja Ludwig van Beethoveni ainus ooper "Fidelio". "Tänavu tähistame Beethoveni 250. sünniaastapäeva," tuletas Savitskaja meelde. "Fidelioga" saab Narvas tutvuda Reykjavíki ooperifestivali originaalseades.

"Esietendus on meil Narva festivalil, umbes kuu aega hiljem toimub juba nende endi festival Islandil, kus nad näitavad "Fideliot" oma publikule," rääkis Savitskaja.

Tuntumatest külalistest võib esile tuua ka Peterburi Music Halli, kes toob festivalile kaasa oma lastelavastuse "Злючка".

Ooperipäevade galakontsert on tänavu pühendatud Georg Otsa 100. sünniaastapäevale ning koosneb tema esitatud lauludest, romanssidest ja aariatest.

17.-18. sajandi ooperit tutvustavad külalised Lätist − autentseid kostüüme ja muusikariistu kasutav barokkorkester Collegium Musicum Riga. Lätlased toovad endaga kaasa kolmest lühiooperist koosneva etenduse "Stories of Clorinda, Jephte and Ismène", millest esimese osa autor on Itaalia helilooja Claudio Monteverdi.

"Tänavu tuleb meil üldse üsna klassikaline aasta," rõhutas Julia Savitskaja.

Ooper kui turismimagnet

Narva ooperipäevad "ContempArt" said alguse 2015. aastal võrdlemisi väikeste etendustega Narva linnuses, kuid 2019. aastaks kasvas festival suurejooneliseks mitmepäevaseks ürituseks, mis hõlmas mitut esinemisplatsi nii Narvas kui ka mitmes teises Ida-Virumaa paigas.

"Nende aastatega on festivali korraldamine muutunud mõnes mõttes lihtsamaks, mõneti aga ka keerulisemaks," hindas Julia Savitskaja saadud kogemusi. "Iga kord peame teatrite, näitlejate ja sponsoritega uuesti kokku leppima. Õnneks kehtib meil kolmeaastane leping EASiga, üldiselt aga tuleb meil alati loota ja uskuda, et saame toetust ka teistelt organisatsioonidelt."

Tänavu septembris oodatakse festivalist osa saama kuni 6000 inimest.

Ainuüksi Narva publikule loota ei saa ning palju ooperisõpru tuleb Narva ka näiteks Soomest. Savitskaja sõnul hakkasid Soome turismiagentuurid 2020. aasta septembris toimuva ooperifestivali vastu huvi tundma juba detsembris.

"Ilmselgelt on huvi meie festivali vastu nende aastatega kõvasti kasvanud," on ta rahul.

Narva võime ooper ei huvita

Narva ooperipäevade tänavune kogueelarve on üle 200 000 euro. Suurt tuge osutavad ooperifestivalile ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) ja eraettevõtted.

Narva võimud eraldavad traditsioonilise ooperifestivali korraldamiseks... null eurot. Julia Savitskaja põhjalikult ettevalmistatud taotlus läks juba möödunud aastal teiste toetusetaotluste seas kaduma.

Narva linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Viktoria Lutus selgitas, et arvestades Narva linna 2020. aasta äärmiselt kesist eelarvet, toetab omavalitsus peamiselt vaid linna enda korraldatavaid üritusi. Kultuuriosakonna endagi eelarvet on kahandatud umbes 300 000 euro võrra.

"Me ei saa jätta korraldamata linnapäeva üritusi või jätta tähistamata Eesti Vabariigi aastapäeva. Samuti tahaksime endiselt jääda Eesti sügispealinnaks. Kui meil on võimalik üht või teist üritust toetada, siis me seda ka teeme, ent tänavust ürituste eelarvet on tunduvalt vähendatud," sõnas Lutus.

Narva linnavolikogu kultuurikomisjoni esimees Galina Vologdina andis teada, et eelarve koostamisel konkreetselt ooperifestivali küsimust ei arutatud. Ent peagi hakatakse kokku panema lisaeelarvet, mille kinnitamise korral võivad toetusetaotlused taas arutusele tulla.

"Meil tuleb prioriteedid paika panna: kas olulisemad on ooperipäevad või muud üritused. Oleneb sellest, kui palju laekub eelarvesse tulumaksuraha. Ja te ju teate, et praegu on taas käimas koondamised, seetõttu on esialgu raske öelda, millega me arvestada saame," sõnas Vologdina.

Põhjarannik tundis huvi, kas Vologdina ise kas või ühelgi Narva ooperipäevade etendusel käinud on. "Ei, olen sel ajal parajasti puhkusel olnud," vastas kultuurikomisjoni esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles