Albert Beljakov loob kaasaegseid müüte

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Albert Beljakovi täpse käega loodud veidrad olendid hämmastavad oma fantaasiakülluse ja selgete joontega.
Albert Beljakovi täpse käega loodud veidrad olendid hämmastavad oma fantaasiakülluse ja selgete joontega. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi kontserdimajas saab märtsi lõpuni tutvuda Narva kunstniku Albert Beljakovi iseäraliku graafikaga. Sissepääs näitusele on tasuta.

Albert Beljakov on Eesti vene kunstnike ühenduse ja Narva kunstnike ühenduse Vestervalli liige. Oma soliidsele eale vaatamata − aastaid on tal juba üle kaheksakümne − töötab ta endiselt aktiivselt: viimastel aastatel on tal olnud mitmeid isikunäitusi Eesti eri paigus. 2019. aasta sügisel näitas ta oma maale ja graafikat Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valges saalis ning veel üht kogu raamatukogus. Seekord jagab ta oma fantaasiaid jõhvilastega.

Paljud narvakad teavad Beljakovi kui maalikunstnikku ning käesolev näitus on hea võimalus näha ka kunstniku teist poolt. "Kaasaegsed müüdid" on graafiliste jooniste kogum, kus on kujutatud autori väljamõeldud olematud loomad. Fantaasiaolendid on visualiseeritud ultrapeente joonte abil. Autori sõnul kulus ühe pildi tegemiseks neli kuni kuus päeva. "Mõnikord oli mul terviklik nägemus, vahel aga alustasin mõnest väiksest detailist, joonest või punktist, mida siis tasapisi edasi arendasin," tunnistab ta.

Albert Beljakov sündis 16. veebruaril 1937. aastal Venemaal Vologda oblastis. Pärast sõjaväeteenistust töötas ta viis aastat Ukrainas Hersonis kunstniku-kujundajana. 1988. aastal asus ta elama Tallinna, kus töötas tisleri, puusepa ja ehitajana. 2006. aastal kolis Beljakov Narva. Viimastel aastatel pühendab ta palju aega oma hobile, kinnitades, et ei loobu mitte mingite miljonite eest naudingust pintsel ja värvid kätte võtta. Beljakovi töid leidub Hersoni, Novaja Kahhovka, Narva ja Tšerepovetsi muuseumides ning erakogudes Prantsusmaal, Saksamaal, Kanadas, Soomes, Venemaal, USAs, Suurbritannias jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles