Mobiilsed testimisjaamad koguvad täisvõimsust

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kohtla-Järvele püstitatud testimistelk
Kohtla-Järvele püstitatud testimistelk Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve ja Narva mobiilsetes koroonaviiruse testimise punktides anti nädalavahetusel ligi 30 proovi. Täisvõimsusega stardib kiirtestimine alanud nädalast.

Reedest pühapäevani käivitati seitsmes linnas perearsti saatekirja alusel koroonaviiruse laiendatud tasuta testimine; vastuse saab ühe ööpäeva jooksul. 

Sujus hästi 

Kohtla-Järvel võetakse proove Ida-Viru keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juures Ahtmes. 

"Nii reedel kui laupäeval oli kümmekond prooviandjat, pühapäeval vähem, kuna perearstid nädalavahetusel ei töötanud. Üldiselt sujus proovide võtmine hästi, " ütles Ida-Viru keskhaigla kommunikatsioonijuht Ülo Veldre. 

Narvas korraldab teenust osaühing Corrigo ja drive-in-testimispunkti aadress avaldatakse neile, kel perearsti saatekiri. 

"Mobiilne testimispunkt alustas tööd pühapäeval, mil võeti paar proovi inimestelt, kes olid saanud reedel perearsti saatekirja. Hakkame tegema teavitustööd Narva ja Sillamäe perearstide hulgas, et nad oleksid kiirtestimise võimalusest teadlikud," ütles Corrigo turundus-arendusjuht Evelin Kruusalu.

Tervishoiutöötajad võtavad ninaneeluproovi inimestelt, kes on saanud oma perearstilt saatekirja ja seejärel koroonaviiruse testimise kõnekeskuselt täpse aja, millal nad peavad autoga mobiilsesse testimisjaama saabuma.   

Kokku võeti mobiilsetes jaamades esimese kolme päevaga 669 koroonaviiruse proovi, mida analüüsiti Synlabi kesklaboris. Sellest nädalast käivitub süsteem täismahus.

Juhiseid järgitakse 

Üle-eestilise testimiskeskuse koordinaator, Medicumi juhatuse liige Tõnis Allik kiitis esimestel päevadel testima tulnud inimesi.

"Nad on tähelepanelikult järginud kõiki juhiseid. Vaid üks inimene 669st unustas koju isikut tõendava dokumendi. Panen siiski inimestele veel kord südamele, et mobiilsesse testimisjaama saab tulla üksnes autoga, jalgsi jaamadesse saabunud inimesi me ei saa kahjuks teenindada." 

Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Argo Lätt tõdes, et inimeste suur huvi saatekirjade vastu on arstide koormust tõstnud. Ta rõhutas, et testida tuleks otstarbekalt: "Test ja selle tulemus ei muuda haiguse kulgu. On tähtis teadvustada, et viiruse levikut aitab kõige paremini tõkestada kodus püsimine ja käte pesemine. Kergeid viirusinfektsiooni sümptomeid võib ravida kodus. Usaldage oma perearsti!"

Terviseameti teatel on perearstidele antud kiirtestimise kohta juhised, kuid lõpliku otsuse teeb perearst, tundes oma nimistu patsiente, võttes arvesse inimese sümptomeid, üldist tervislikku seisundit ja kõiki kaasnevaid haigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles