Kukruse mäe jalamil uuritakse põhjavett

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Geoloogiateenistus alustas Kukruse mäe jalamil seirekaevude puurimist.
Geoloogiateenistus alustas Kukruse mäe jalamil seirekaevude puurimist. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Geoloogiateenistus uurib, kas mägi on reostanud põhjavett üksnes vahetus ümbruses või ulatub reostus kaugemale.

Kukruse mäe teisaldamise plaanist küll juba mõnda aega enam ei räägita, ent seni pole keegi otse välja öelnud, et see päriselt maha on maetud.

"Ega seda ole keegi ühte- ega teistpidi välja öelnud," oli keskkonnaministeeriumi keskkonnatehnoloogia osakonna nõunik Raul Kurrista päri. "Tegemist on keerulise objektiga ja alati tekivad uued küsimused."

Uuringutega lubas ministeerium jätkata ja seda on ka tehtud. Oli õhu-uuring, mille tulemus Kurrista sõnul "näitas, et mäe avamine võib omada omaette mõju", praegu uuritakse mäega seonduvalt põhjavett. Geoloogiateenistuse puurmasin on mäe jalamil kohal, et seirekaevud puurida.

"Eesmärk on teada saada, kas mäe mõju on lokaalne või ulatub suuremale alale, kas reostus liigub ka Pühajõe poole," ütles Kurrista.

Seda suunda varem uuritud ei ole; innuka teisaldamisplaani hakul piirduti teadasaamisega, et mäe kõrval on mõju olemas, ja kaugemale ei vaadatud.

"Praeguse uuringuga saadavad teadmised on olulised ka laiemas plaanis, geoloogateenistus analüüsib, kuidas mäe reostus põhjaveele mõjub, ja annab ka soovitused, mida ette peaks võtma," rääkis Kurrista.

Uuring algas juba sügisel ning kestab tänavuse aasta lõpuni. Pikk aeg on oluline ka sellepärast, et saada parem pilt, kuidas reostus käitub eri aastaaegadel.

"Kui veeuuring valmis saab, siis tõenäoliselt tehakse Kukruse mäele ka täiendav riskianalüüs," märkis Kurrista. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles