Virumaa sai vägeva vabaõhukontsertide paiga

Erik Gamzejev
Copy
Äsjavalminud vabaõhukeskus moodustab Rakvere Vallimäel koos linnuse varemetega ühtse terviku.
Äsjavalminud vabaõhukeskus moodustab Rakvere Vallimäel koos linnuse varemetega ühtse terviku. Foto: Kaupo Kalda

Rakveres on saanud valmis rohkem kui 5000 istekohaga Vallimäe vabaõhukeskus, mis tõotab kujuneda kogu Virumaa kõige olulisemaks välikontsertide ja etenduste paigaks. 

Ordulinnuse varemete naabruses ligemale 7 hektaril paikneval 5,5 miljonit eurot maksma läinud keskuses on kaks suut esinemispaika. Peaareeni ääres on 4200 istekohta, kuhu on võimalik vajaduse korral lisada parterisse veel 1500 tooli. Kõrval asub 800kohaline amfiteater. Samas kohas asus varem Vallimäe laululava, kus toimusid kontserdid, aga ka näiteks Rakverele kuulsust toonud punklaulupidu. 

Rakvere vallimäe vabaõhukeskus

* Asub 6,8 hektari suurusel alal

* Peaareenil on 4200 istekohta, parterisse on võimalik lisada kuni 1500 kohta

* 2500 ruutmeetri suuruses amfiteatris on 800 istekohta

* Nelja ruumiga esinejate hoone

* 8 kilomeetrit lehisest istepinke

* 590 valgustit

*17 000 taime 85 liigist

* Pisut üle ühe hektari muru

* 1,5 kilomeetrit kõnni- ja sõiduteid

* Parklas on kohad 180 sõiduautole ja 8 bussile.

* Tuletorn ja nelja mastiga lipuväljak 

* Maksumus 5,5 miljonit eurot 

Allikad: Rakvere linnavalitsus, Virumaa Teataja 

Rakvere linnapea Triin Vareki sõnul on Vallimäe vabaõhukeskuse rajamine paarikümne aasta vanune plaan, mille ettevalmistamisega on mitmed linnavalitsused tegelnud sajandi algusest. "Usun, et sellest saab kogu Eestis armastatud sündmuste korraldamise paik, mis toob linna palju külalisi. Kuid see on ka eraldi vaatamisväärsus − uus vägev park, kus on põnev ka niisama kõndimas ja uudistamas käia. See sobib kokku linnuse ja ülejäänud ümbrusega," ütles ta, märkides, et läheduses asuva ajaloolise Pika tänava uuendamise käigus valmisid ka trepid, tänu millele on nüüd Vallimäele lihtsam minna. 

Väiksema esinemispaiga, amfiteatri ümber on 800 istekohta.
Väiksema esinemispaiga, amfiteatri ümber on 800 istekohta. Foto: Kaupo Kalda

Vareki sõnul lähtuti vabaõhukeskuse suuruse planeerimisel mitmetest analüüsidest. Samas paigas asunud laululava ümbrus on olnud menukamate suvetuuride kontsertide ajal publikust tulvil. "Naised surusid kontsad sügavale murukamarasse, et mitte alla veereda," meenutas ta. "Nüüd seda vajadust pole, sest nõlvadel on istekohad."

Ta lisas, et teisaldatavat lava on võimalik liigutada ja väiksematel kontsertidel suunata publik vaid ühele lavale. Linnapeal on hea meel, et augusti kõikidel nädalavahetustel toimuvad vabaõhukeskuses üritused. Ta loodab, et keskus saab menukaks paigaks ka naabermaakonnas Ida-Virumaal elavate inimeste seas.  

Vabaõhukeskus on Rakvere uus vaatamisväärsus, kus tasub kõndimas käia ka siis, kui seal parajasti üritusi ei toimu.
Vabaõhukeskus on Rakvere uus vaatamisväärsus, kus tasub kõndimas käia ka siis, kui seal parajasti üritusi ei toimu. Foto: Kaupo Kalda

Ta lisas, et linnal on plaanis keskuse territooriumile luua ka hologrammi või muu valguslahenduse näol selline püsiatraktsioon, et inimestel oleks põhjust käia Vallimäel ka pimedal sügistalvisel ajal. Keskus sobib ka spordivõistluste korraldamiseks. 

Sel laupäeval toimuval Vallimäe vabaõhukeskuse avapeo on lavastanud Üllar Saaremäe ja esinevad Valter Soosalu progerock'i bänd Põhja Konn koos Estonian Cello Ensemble´iga, Bonzo, Toomas Suuman ja mitmed teised. 

Rakvere kultuurikeskuse turundusspetsialist Gunnar Viese on rääkinud Virumaa Teatajale, et vabaõhukeskusel on ürituste korraldamiseks tohutu potentsiaal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles