Toila Oru park täitub valguskunsti ja muusikaga

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
"Valge öö" lavastusest saab osa nii lossiaias kui ka teistes pargi osades.
"Valge öö" lavastusest saab osa nii lossiaias kui ka teistes pargi osades. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

RMK kutsub 14. ja 15. augustil veetma sumedat augustiööd Eesti ühes kaunimas pargis, täites selle valguskunsti, muusika, lugude ja välikohvikute suminaga. "Toila valge öö" on pühendatud Eesti looduskaitse 110. sünnipäevale ja eesti rahvajutu aastale.

Toila Oru pargi külastajad saavad kahel õhtul kella kaheksast kuni kaheni öösel nautida rohkem kui 30 lummavat valguskunsti teost, haaravaid esinejaid ja välikohvikute suminat.

Esinejad igas pargiosas 

Kontsertidega astuvad üles flaami päritolu harmoonikamängija Diederik Timmermans, hang-trummi võlur Ian Miikael Kirss, heli ja rütmimaastike piire kompav Silver Ulvik ning taimede sõnumeid muusikakeelde tõlkiv Peeter Rebane.  

Kuna 2020. aasta on kuulutatud ka eesti rahvajutu aastaks, on "Toila valge öö" kaasautorid jutuvestjad Polina Tšerkassova ja Hardi Möller. Külalisi üllatatakse nii ekraanidel kui ka elavas esituses piirkonna pärimuste ja tõestisündinud lugudega.

""Toila valge öö" keskeks kohaks on lossiplats ja selle ümbrus, aga sündmused on hajutatud üle pargi," ütles RMK Ida-Viru külastusala juht Heinar Juuse. "Lossiplatsi ääres on infotelk, kus jagame voldikuid ja raamatuid ürituse ning pargi kohta. Samas pakume ka piirkonna ettevõtjate kohalikke tooteid."

Avatud on kaks kohvikut: üks koolimaja kõrval ning teine lossiaia balustraadi peal. Toitlustaja on RMK Sagadi mõisa restoran. 

Lossiplatsil näeb ka õhtu suurimat valgusinstallatsiooni, mille raadius on üle 17 meetri, aga valguskunstnikud, muusikud ja jutuvestjad liiguvad veel pärnade alleel, tiikide, Hõbeallika koopa, groti ja Pääsupesa juures.

"Kontserdi jaoks ei pea iga kord olema meeletu võimendus ja lava. Meie ürituse lauljad ja pillimehed kannavad helitehnikat akude peal kaasas või musitseerivad akustiliselt ning teevad igas pargiosas oma programmi. Üritusel pole ei ilutulestikku ega suurt tümpsu, see ei lähe Oru pargi keskkonnaga kokku," selgitas Juuse.

Hajutatud kahele päevale 

Eelmistel aastatel Keila-Joal ja Sagadis suurt publikuhuvi pälvinud üritus on tänavu hajutatud kahele päevale ning lavastus on üles ehitatud nii, et mõlemad õhtud ja ööd on täidetud valguse ning üha uuesti korduvate lugude ja muusikaga. Osalejate turvalisuse ja külastuse selgema suunamise huvides aitab RMK end sel korral veebilehel loodusegakoos.ee registreerida, valides endale sobiva päeva ja kellaaja. 

Sissepääs sündmusele on tasuta. Eelmisel aastal külastas "Valge öö" üritust Sagadis üle nelja tuhande inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles