Lüganuse viies maarahva laat toimub kärbituna ja maskides

Põhjarannik
Copy
Lüganuse maarahva laada traditsiooni koroona õnneks ei katkesta.
Lüganuse maarahva laada traditsiooni koroona õnneks ei katkesta. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Lüganuse maarahva laadal peavad müüjad olema maskides, külalistele jagatakse maske kohapeal.

Sellega, et tänavune laat võib eelmisest tagasihoidlikum tulla, arvestasid korraldajad juba kevadel, kui ettevalmistustega pihta hakkasid.

See, et õhtune simman ära tuleb jätta, et pärimustantsufestival ära jääb ja laadamüüjate arvu piirama tuleb hakata, selgus riburada viimase nädala jooksul.

"Laste batuuti ei tule, kirik ja muuseum ei ole avatud, laadasuppi ei tule, et järjekorda mitte tekitada," loetles üks laada peakorraldajaid Anne Kalamäe Lüganuse küla seltsist. 

Aga päevane kontsert toimub ikka, akuautod tulevad ikka kohale ning müüjaid ja toitlustajaid on päris arvestataval hulgal.

"Müüma tulla tahtjaid oli rohkemgi, isegi praegu veel helistatakse, aga kuna peame müüjaid hajutama − vähemalt kaks meetrit peab vahet olema −, panime eelmisel nädalal registreerimise lukku," ütles Kalamäe.

Mõni, kes tulla lubas, on hiljem juba ka ära öelnud: 80 müüjast oli teisipäevase seisuga alles 75.

"Kaup on tavapärane: kõik, mis aiast ja põllult saada, toidukaup ja käsitöö… Loomi tuuakse vaatamiseks ka, kanu, lambaid ja jäneseid."

Koostöös vallavalitsusega leidsid korraldajad mitukümmend vabatahtlikku, kes laadaplatsil silma peal hoiavad ja külastajaid hajutada aitavad.

Kui teisipäeval ütles Kalamäe, et müüjatel on maski kandmine soovituslik, siis kolmapäeva hommikul otsustas Lüganuse vallavalitsus selle kohustuslikuks muuta.

"Vabatahtlikud jagavad ka kõigile külastajatele maskid. Oleme arvestanud viiesaja maskiga, arvame, et sellest piisab. Varasematel aastatel on külastajaid olnud tuhande ringis, seekord tõenäoliselt poole vähem," rääkis vallavanem Andrea Eiche.

Terviseamet on tema sõnul laada sellise korraldamisega päri: päevasel ajal on inimesed adekvaatsed ja vabas õhus, liiati maski kandes, ei tohiks midagi hullu olla.

Kõik külastajad on sel laupäeval kell kümme Lüganuse külaplatsil algavale laadale väga oodatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles