Mäetaguse puhkeala ehib murakat kujutav lillepeenar

Põhjarannik
Copy
"Murakapeenar" sündis spontaansest mõttest, mis koostöös kiiresti teoks tehti.
"Murakapeenar" sündis spontaansest mõttest, mis koostöös kiiresti teoks tehti. Foto: Heiki Voosalu

Kollastes ja sinistes toonides peenar on eriti efektne ülevalt vaadates.

Alutaguse valla vapil on kuldne murakas sinisel taustal.

Sinine sümboliseerib valla rohkeid veekogusid, eelkõige Peipsi järve; kuldne murakas tähistab Alutaguse metsade ja soode rohkust ning piirkonna loodusvarade ja liikide rikkust. Muraka viis tupplehte viitavad valla viiele ühinenud osale.

Hiiglaslik murakas jõudis kevadel ka Mäetaguse puhkealale, täpsemalt kettagolfiraja algusse. Lillepeenra kujul.

"Kevadise eriolukorra ajal mõtlesime, et Mäetaguse puhkealal on selline koht, kuhu võiks midagi teha. Teeks näiteks mingi lillepeenra. See peenar võiks murakakujuline olla," meenutas Alutaguse abivallavanem Kairi Soomer mõtte sündi.

Valla geoinfospetsialist Liina Talistu joonistas plaani.

Kohapeal võeti mõõdulint appi ja pandi piiride tarvis tokid püsti.

Seejärel asuti peenra ääristamiseks ja liigendamiseks kive tassima.

"Kivid saime selleltsamalt territooriumilt, seal oli ka mullahunnikuid, kust peenrasse täidet tõime. Kive tassisid peamiselt mehed − Timo Juursalu ja Ainar Saatman −, aga paika sättisime ja õiget kohta otsisime ikka kõik," rääkis Soomer.

"Kõigi" hulka kuulusid lisaks juba nimetatutele veel Aita Murdsalu, Heidi Kruut ja Zlata Hollat.

Lillede valikuga − et õigeid värve saada − oli pisut keerulisem. Õnneks on vallas oma lillekasvataja olemas, OÜ Mõisalill Tudulinnas, sealt sai head nõu ja taimi ka.

"Kollased on tagetesed, sinised olid alguses lobeeliad, aga kui need ära väsisid, asendasime salveidega," ütles Soomer.

Edaspidi tahetakse suvelilled püsikutega asendada, sellistega, mis hästi pikalt õitseksid. Kõige sobivamate leidmine võtab ilmselt aega, seega  tuleval suvel lepitakse ikka veel suvikutega.

Soomeri sõnul on "murakapeenar" hea näide, kuidas innukate inimestega saab ilma suurt raha kulutamata ja pikema jututa midagi vahvat valmis teha.

"Käime ise seda peenart hooldamas ka, rohimas ja kastmas. See on meile südameasjaks saanud, et seal korras oleks. On tore näha, et seda murakat märgatakse: TV6 näitas kettagolfi EMi kokkuvõtet tehes esimese asjana just seda." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles