Vaba Lava festival valiti Venemaa aasta teatriteoks

Põhjarannik
Copy
Lavastus "Paberlinn" viis vaatajad Vana-Narva papist maketi tänavatele.
Lavastus "Paberlinn" viis vaatajad Vana-Narva papist maketi tänavatele. Foto: Vaba Lava Narva teatrikeskus

Venemaa ajakiri Teatr. valis Venemaa 2020. aasta teatrisündmuseks internetipõhise teatrifestivali, mis valmis koostöös Vaba Lava teatrikeskusega ning kus muu hulgas mängiti kolme Narvaga seotud lavastust. 

Vaba Lava teatrikeskus alustas läinud aastal kolmeaastast ühisprojekti, mille tulemusena sünnib Narva unikaalne kompetentsikeskus, kus saavad kokku tehnoloogiline innovatsioon ja teater. "Sellest peaksid sündima uued lahendused nii teatrilavale kui ka mujale," selgitas projektijuht Anneli Kivirand.

Ühisprojekti esimeseks tulemuseks oli ürituste sari "On the Edge", mis pidi toimuma linnaruumis kahel pool piiri, kuid kolis eriolukorra tõttu internetti. Ürituste sarja "On the Edge" raames valmis festival, mis Venemaal kandis nime "Totška dostupa" ja mille ajakiri Teatr. nimetas aasta olulisimaks teatrisündmuseks Venemaal. 

Kokku mängiti internetis 11 lavastust, mida vaatas 228 000 inimest üle maailma. Rahvusvaheline festival katsetas ja otsis uusi etenduskunsti vorme internetis. Nii näiteks sai siseneda teise inimese arvutisse, vahetada näitlejaga armastuskirju või osaleda etendusel, mis nägi välja nagu videomäng. Viimane nimetatutest, lavastus "Nahkhiire varjus", loodi Narva ja Ivangorodi legendidest.

Narvaga oli seotud veel kaks lavastust. "Paabeli jalutuskäik" viis inimesed otsevoos samal ajal jalutama Narva, Tallinna, Ivangorodi ja Peterburi tänavatele ning "Paberlinn" uitama mööda Vana-Narva maketti.

Kevadel alguse saanud ja kolm aastat kestvat teatri tehnoloogilise innovatsiooni koostööprojekti rahastab Eesti-Vene piiriülese koostöö programm ligemale 440 000 euroga. Lisaks projekti juhtpartnerile − sihtasutusele Vaba Lava − osaleb seal veel 12 organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles