Kunstikonkursile "Loomingu valgus" laekus üle 300 joonistuse

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Laste fantaasia ookeanis on võimelised orienteeruma vaid kogenud professionaalid.
Laste fantaasia ookeanis on võimelised orienteeruma vaid kogenud professionaalid. Foto: Igor Parv

Kohtla-Järve koolinoorte loomemajas toimus neljas rahvusvaheline kunstikonkurss "Loomingu valgus". Noorte kunstnike võistlus kogub iga aastaga üha hoogu: tänavu laekus korraldajatele rekordarv joonistusi − üle kolmesaja.

Žürii nägi esitatud töödega tutvudes vaeva ligi viis tundi. Seekord olid õpilased fantaseerinud teemal "Reis fantaasiamaailma".

"Väga raske oli valikut teha. Üle saali läve astudes rabasid mind kohe nii joonistuste arv kui ka nende teostuse kvaliteet ja laste piiritu fantaasia," ütles žürii kõige kogenum liige, Ahtme kunstide kooli kunstiosakonna juhataja Aleksandr Dikušenko. 

Ühes temaga tegid žüriis tööd koolinoorte loomemaja käsitööringi juhataja Inna Tolsa ning praegu Eesti kunstiakadeemiat lõpetav Anna Dvornik. Oma esimesed sammud kujutava kunsti vallas astus Dvornik just siin, võistluse korraldaja Tamara Khandešina juures, hiljem aga läbis kursuse Ahtme kunstide koolis Aleksandr Dikušenko käe all.

Õpilaste töid hinnates tõi žürii esile noorte kunstnike julgust, paljude autorite raugematut fantaasiat ning avameelsust filmide või muinasjuttude pahatihti keeruliste ja mitte alati mõistetavate süžeede ümbermõtestamisel. Üks selle võistluse eripärasid on suur hulk õuduspilte. "Ma arvan, et see on õudusfilmide ja tänapäeva multikate ning mõningal määral ka epideemia mõju noorele põlvkonnale − ka koroonaviirus on töödes kajastust leidnud ja see on hirmutav."

Tamara Khandešina rõõmustas osalejate laia geograafia üle. "Töid saadeti paljudest Eesti linnadest ning suurenenud on ka Kohtla-Järve projektiga liitunud õppeasutuste arv," on ta rahul. "Igal aastal saadavad meile oma töid ka Bulgaaria noored kunstnikud ning professionaalide sõnul on nende tööd käekirja järgi alati äratuntavad. Olen oma professionaalidest kolleegidega nõus: väga palju on väärt töid. Mul on siiralt kahju oma kolleegidest, kes nende seast valiku pidid tegema."

Võistlus toimus kolmes vanuserühmas, võitjateks tulid Andri Pilt Tapalt, Marina Stoeva Bulgaariast ja Uljana Sokkojeva Narva kunstikoolist.

Võistluse paremad tööd pannakse välja loomemajas toimuvale kokkuvõttenäitusele, mis on plaanis avada veebruaris. Võimalik, et hiljem saab seda vaadata ka teistes galeriides. "Kui muidugi koroonaviirus ei sekku," lisasid korraldajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles