Sillamäe muuseum kogub raha Aleksandr Popolitovile pühendatud mälestusalbumi väljaandmiseks

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Aleksandr Popolitov oskas külastajaid oma pajatustega köita.
Aleksandr Popolitov oskas külastajaid oma pajatustega köita. Foto: Irina Kiviselg / Põhjarannik

Sillamäe muuseum algatas materjalide ja raha kogumise kunstnikule, kollektsionäärile, rohkem kui veerand sajandit kildhaaval oma kodukoha ajalugu talletanud Sillamäe aukodanikule ning linnamuuseumi peavarahoidjale Aleksandr Popolitovile pühendatud kunstialbumi väljaandmiseks. 

Muuseumi direktori Aala Giti sõnul tõid idavirulased möödunud pühapäeval neile üle neljakümne Aleksandr Popolitovi töö, et elukutseline fotograaf Irina Kivimäe neid tulevase albumi tarvis pildistada saaks.

"Inimesed reageerisid meie üleskutsele aktiivselt," rõõmustab Gitt. "Aleksandr oli tagasihoidlik mees ning me ei teadnudki tegelikult, kui palju ja milliseid töid tal kogunenud oli. Tema kunsti austajaid on palju ning nende kogudes on kümneid tema teoseid."

Ehkki muuseumi käsutuses on juba palju infot, ootavad nad Giti sõnul endiselt eksponaate ja fotosid ning nende saamise lugusid või mälestusi Popolitovist. Fotosid võib saata e-posti teel, kokkuleppel võib korraldada ka fotoseansi.

Muuseumitöötajatel on plaanis välja anda kõvas köites kolmekeelne mälestusalbum ning nad on juba kokku arvutanud, et 1000 eksemplarist koosneva tiraaži jaoks oleks tarvis umbes 7500 eurot. Albumist leiab Popolitovi biograafia, eri eluperioode illustreerivad fotod ning valiku tema elu ajal meedias avaldatud publikatsioonidest. Kunstniku loomingule pühendatud kunstiteadusliku materjali valmistab ette Karin Taidre, kellega Popolitov tegi tihedat koostööd. Märkimisväärse koha võtavad tulevases väljaandes enda alla dekoratiivsete autoritööde illustratsioonid.  

Albumit on kavas esitleda 2022. aasta alguses mälestusnäituse avamisel. Kõik, kes albumi väljaandmist toetada soovivad, võivad teha ülekande arvelduskontole SEB EE331010220024958018 (Sillamäe linnavalitsus, muuseum). Selgitusse märkida "Popolitov". Iga annetaja saab kingiks värske kunstialbumi, kui see kord ilmavalgust näeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles