Karm ala, kus oma terasratsu võib krossisõitjale kallale tulla

Peeter Lilleväli
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Motospordi äärmuslikumasse serva kuuluva hard enduro harrastajad otsisid pühapäeval teravaid elamusi Aidu karjääri järskudel nõlvadel.

Pühapäeval sai Ida-Virumaa ühe spordivõistluse võrra rikkamaks. Toila auto-motoklubi eestvõttel korraldati Eesti hard enduro meistrivõistluste esimene etapp. Ingliskeelne sõna hard (kõva) õigustas ennast Aidu sõudekanali ümbruses mahamärgitud rajal täielikult − see ala eeldab nii kõva jõudu, julgust kui ka mõistust.

Pooled ei tulnud kohalegi

Hard enduro's on Eestis võisteldud varem vaid ühe korra mõne aasta eest, kuid nüüd on lükatud käima sari. Võistlus käib selle peale, kes kiiremini ja rohkem ülikeerulist võistlusrada etteantud aja jooksul läbib. Aidu rada hõlmas karmi karjäärimaastikku hullude tõusude ning veetakistustega. Eelregistreerus 123 sportlast, kuid starti julges tulla vaid 66.

Mis asi on hard enduro?

  • Hard enduro on ekstreemne mootorrattasõit ekstreemsetes kohtades.
  • See on spordiala, mis nõuab vastupidavust ja sisaldab nii motokrossi kui ka sadismi elemente − ala on tõeliselt karm ning nõuab eriti raskete looduslike maastike läbimist ja ka inimese loodud takistuste ületamist.
  • See ala ei ole nõrkadele ja argadele.

Allikas: Redbull.com

"Esialgu oli tunne, et ka kõige kangemad gold-klassi sõitjad ei saa kirja ühtegi ringi. Kuid nädal aega sadanud vihm oli maa sügavalt ära kastnud ning tihke pori andis pidamist ja tõusud hakkasid alistuma," rääkis kohalik sõitja Rauno Voldek, kes silver-klassis saavutas viienda koha.

Kui sõidusoon sees, läks lihtsamaks

Pärast seda kui esimene ring läbitud ja õige sõidusoon sees, said ka nõrgemates klassides osalejad hea spikri ette, kust ja kuidas sõita, ning päeva lõpus ületas läbitud ringide arv kõvasti korraldajate prognoose.

"Eks nagu motospordis ikka, peab kiirust ja mõistust võrdselt olema. Lihtsalt hard enduro's on kõik palju karmim kui tavalises motokrossis või kestvuskrossis, mida olen aastaid sõitnud," märkis Rauno Voldek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles