Kaire Keero: Jõhvi võimu propaganda: valed, demagoogia ja eneseupitamine

Copy
Kaire Keero, Jõhvi elanik
Kaire Keero, Jõhvi elanik Foto: Erakogu

On hommik. Võtan postkastist väljaanded, mida ma tegelikult tellinud pole. Avan Panorama ja Jõhvi Teataja − vastu vaatavad tuttavad näod. Konrad, Danilov, Naumkin. Kolm juhti ja õpetajat, justkui kunagised kommunistliku ideoloogia rajajad Lenin, Marx ja Engels. Jõhvi elanikuna vaatan lisaks, mida kirjutatakse kodulinnast sotsiaalmeedias. Ikka samad näod. Suures plaanis. Igapäevased kaaslased justkui pereliikmed või hoopis kutsumata külalised? Sarnased prilliraamid. Sarnased sõnad. Sama demagoogia, sama eneseupitamine. Kõik rahva jaoks! Kõik vallaelanike nimel! "Laulavad" nagu usuperekond Sõnajalad: "Tulge kõik, vaesed ja rikkad. Tulge kõik, see, kes vaid tahab. Tulge kõik, see, kel pole raha…"

Ühel fotol seisab vallavanem Konrad ämbritäie roosidega. Nagu lugeda võib, on see tema enda initsiatiiv naistele naistepäeval lilli kinkida. No ta kohe ongi selline hea inimene! Et keegi selles ei kahtleks, on pildi allkirjaks "Fotofakt".

Abivallavanem Evelyn Danilov tsiteerib Konfutsiust. "Juhtimine on parandamine. Millegi paremaks muutmine. Ja just sellega me päevast päeva tegeleme." Sekka ka oma mõtteid: "Elu on mind hästi õpetanud. Õpetanud võitlema, õpetanud ellu jääma ja − kõige olulisem − õpetanud head tegema ja endast kaugemale nägema. Oskus mõista ja aidata, oskus ohverdada enda isiklikku aega. Oskus hoolida ja muretseda võõra pärast."

Kas minu kui Jõhvi maksumaksja käest on keegi küsinud, kas ma tahan teie propaganda oma taskust kinni maksta?

Volikogu esimees Aleksei Naumkin postitab Facebookis venekeelse üleskutse "Teeme koos Yihvist Eesti ilusaima linna!" ja oma tähelepaneku "Hurraa, Jõhvi valla territoorium on kõige puhtam Eestis!" (mis siis sellest, et Jõhvi parki koristavad kaitseväelased). Mitmel korral algavad tema postitused vallaelanikele lootustandva sõnumiga: "Все будет хорошо!" ("Kõik läheb hästi!")

Juhtub, et vallajuhtidel tuleb rääkida ka negatiivsest. See ei valmista meie "sõpradele" mingeid raskusi. Nemad pole ju milleski süüdi! Nemad on ohvrid, neid kiusatakse pidevalt! Vastased (loe: vaenlased) on pahatahtlikud ega saa asjadest õigesti aru. Loomulikult ei võrrelnud avalike suhete nõunik Jõhvit pommiauguga. Loomulikult ei saanud eelmised vallaasutuste juhid ja töötajad oma tööga hakkama! Isegi töövaidluskomisjon ja kohus suhtuvad Jõhvi valda ebaõiglaselt ja eelarvamusega. On ainult üks ja ainus tõde ning tõe monopol on vallajuhtide käes!

Teate, mul on teile uudis: mul on sellest kõrini!

Kas minu kui Jõhvi maksumaksja käest on keegi küsinud, kas ma tahan teie propaganda oma taskust kinni maksta?

Teie tegevus meenutab mulle kunagise teatri NO99 poliitilist projekti "Ühtne Eesti suurkogu". Sealsel etendusel peetud kõnes päästis näitleja Andres Mähar valla kogu allasurutud raevu, põlguse ja pettumuse kõige poliitilise vastu. Minagi tahaks Mähari kombel sinimustvalge lipuga katusel seista ja karjuda: "MINGE…, JÕHVI VALLAJUHID!"

Sest öelge, vallavanem Jüri Konrad, mis tolku teist Jõhvile on olnud? Mida peale eneseimetluse olete tegelikult Jõhvi heaks korda saatnud? Kas arvate, et olete sama kõva poliitik kui Jürgen Ligi, kellega sarnaselt te pärast koroonasüsti palja ülakehaga meedias poseerisite? Kas varsti võtate tema eeskujul ka tagumiku paljaks, valimised ju tulemas?

Abivallavanem Evelyn Danilov, olete endast meedias loonud kuvandi kui ema Teresast, kes on oma elu pühendanud vaeste ja haigete teenimisele. Tegelikult valetate, nii et suu suitseb. Jõhvi keskraamatukogu loos eksitate avalikkust pidevalt valeinfoga.

Hoolimata töövaidluskomisjoni ja kohtu otsustest raiute ikka, et tegu polnud töökiusuga, vaid töötajate konfliktiga. Kas asutuse juhi otsene töökohustus ei ole mitte normaalse töökeskkonna tagamine? Kas ja milline oli teie panus selles? Räägite, et hoolitsete loomade eest, aga oma töötaja eest mitte?

Nüüd olete kamraadidelt õppinud uue demagoogilise võtte: tuleb öelda, et töötaja ei saanud oma tööga hakkama! Aga miks te seda siis kohtus ei rääkinud, kuigi ise kaebasite töövaidluskomisjoni otsuse kohtusse edasi? Sest kohtus loevad ainult konkreetsed tõendid, mitte valesüüdistused. Meedias võite aga rääkida mida tahes.

Jõhvi vallajuhte kirjeldab minu arvates kõige paremini tsitaat artiklist "Mis juhtub homme?", mille teater NO99 avaldas "Ühtse Eesti suurkogu" eel: "Nad pole eriti andekad, kuid see ei paista välja, kuna neid kaitseb hästi sissetöötatud ringkaitse. Neil pole eriti head haridust, aga me ei tea seda, sest nad on meile tundmatud hallid varjud seinal. Nad mängivad meie raha, tuleviku ja lõpuks ka eludega, kuid nad ei vastuta tehtud otsuste eest, sest keegi ei nõua neilt seda. Kui me tahame neid kritiseerida, valavad nad meid üle sõimuga. Jah, ilmselt saate aru, nad on parteisõdurid ning neid on palju."

Ma ei taha enam silmi maha lüüa ja piinlikkust tunda, kui minult jälle küsitakse, mis teil seal Jõhvis toimub. Just teie pärast võivad inimesed meie vallast, maakonnast või isegi Eestist lahkuda.

Mina ei kavatse jaanalinnu kombel pead liiva alla peita ja teha nägu, et mind kohalik poliitika ei puuduta. Usun, et paljud inimesed tunnevad minu kirjutist lugedes, et räägitakse nende eest: lõpuks ometi öeldakse välja tõde, lõpuks ometi saadetakse korrumpeerunud ja valetavad poliitikud ning räpane poliitika p….

Eelseisvad valimised näitavad, kas Jõhvi rahvas tõesti väärib teiesuguseid juhte.

Ilusat kevadet kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles