Lembit Kaljuvee: Eesti tulevik on fosforiit

Copy
LEMBIT KALJUVEE, Eesti Põlevkivi juhatuse liige 1999-2007
LEMBIT KALJUVEE, Eesti Põlevkivi juhatuse liige 1999-2007 Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Eesti energeetikas on viimasel ajal taas huvitavad ajad. Seda küll mitte niivõrd tegude poolest. Aga kõik võtavad sõna, kõik teavad, kuidas peab. Lahendusi paraku keegi ei paku.

Lahendused on siiski poliitikute kätes. Peagi on tulemas kohalike omavalitsuste valimised. See on valijatele ehk meie riigi kodanikele hea võimalus valida endale ka parem tulevik.

Valija võiks mõelda pigem nii, et valida tuleks jõulisi poliitikuid, kes suudavad midagi teha, see puudutab loomulikult ka arenguid Eesti energeetikas.

Põlevkivielektri aeg kaob nii või teisiti minevikku, põlevkivi jätkub veel 20-25 aastaks õli tootmiseks. Siis tulebki aeg kasutusele võtta fosforiit.

Mida võiks silmas pidada Ida-Virumaa valija? Ida-Virumaalt on aastakümnete jooksul maksude näol välja võetud sadu miljoneid Eesti kroone ja eurosid. Nüüd, kui Ida-Virumaa energiatööstusel on keerulised ajad, peaks riik need miljonid siia regiooni tagasi tooma.

Et Virumaa saaks jõudsalt edasi kesta, on tarvis lahendusi. Need lahendused on olemas. Need lahendused põhinevad sellel, et on olemas oskused ja oskajad inimesed. Ning kaevandamist ega maavara keemiat pole mõtet lõpetada.

Tuleviku variandina näengi, et väljaõppinud kaevurid saavad Virumaal tööd fosforiidikaevandustes ning keemikud hakkavad fosforiidi jälgedes ümber töötama haruldasi muldmetalle. Oskajad inimesed on meil olemas, seda lõhkajast mäeinsenerini ja laborandist doktorini.

Spetsialistidele on aga juba praegu tarvis saata selge sõnum, et neid ja nende oskusi läheb tarvis ka edaspidi, muidu kogu see oskusteave lihtsalt kaob minevikku ja see oleks Eestile suur kaotus.

Põlevkivielektri aeg kaob nii või teisiti minevikku, põlevkivi jätkub veel 20-25 aastaks õli tootmiseks. Siis tulebki aeg kasutusele võtta fosforiit ja siit jätkata oma teadmiste ja kogemuste kasutamist meie riigi hüvanguks.

Nõnda peakski ka valija mõtlema, et kas need, kes räägivad suurest tulevikust ja kasutavad palju võõrkeelseid, eriti ingliskeelseid väljendeid, on ikka tõsiseltvõetavad tegelased. Või tuleks siiski jätkata sealt, kus meil on olemas väärtuslik maavara ja selle kaevandamiseks teadmised ja kogemused. Seega valik on meie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles