JUHTKIRI Koroonapass peab andma eelise

Põhjarannik
Copy
ELi vaktsiinipassi kavand.
ELi vaktsiinipassi kavand. Foto: Schengenvisainfo.com

Mida rohkem räägitakse sellest, kuidas suurendada koroona vastu vaktsineeritute hulka, et järjekordselt ei peaks hakkama ühiskonda lukku panema, seda enam kostab ka valitsuse tasandil hääli selle kohta, et vaktsineeritutel peavad olema eelised avalikus ruumis liikumisel ja viibimisel. Neil, kes pole vaktsineeritud, ei tohiks olla ligipääsu meelelahutusüritustele, spaasse, restorani või ka kooli.

Praegu murtakse pead, mis saab kuu aja pärast, kui haridusasutused taas tööle hakkavad. Ajal, mil õpetajatel oli algusest peale võimalik end eelisjärjekorras vaktsineerida ja nüüd on kaitsepookimine avatud lastele alates 12. eluaastast, tuleks kehtestada selge reegel: kes pole enda vaktsineerimise õigust kasutanud ja vähemalt ühe doosiga end süstida lasknud, septembrist kooli tulla ei saa ning peavad taas distantsõppele jääma. See võib koolidele tekitada küll lisakoormust, kuid vastasel juhul võime enam-vähem kindlad olla, et just haridusasutustest saavad uued nakkuskolded alguse. See oleks ka õiglane nende perede suhtes, kes on vastutustundlikult käitunud ja end vaktsineerinud.

On räägitud ka võimalikust vaktsiinipasside võltsimisest, kuid usutavasti on võimalik välja töötada süsteem, mis need riskid minimeerib. Eks igas kriisis tuleb ette pettusi, nagu saab lugeda ka tänasest Põhjarannikust, kuid riigi eesmärk peab olema üks: inimeste tervise kaitsmine ning ühiskonna jätkuv toimimine. Kui piirangud seatakse sõltuvusse inimese enda käitumisest, küllap paranevad siis ka vaktsineerimisnumbrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles