Narva muuseum kutsub teed jooma

Põhjarannik
Copy
Näituse "Äkki teed?" avamisel kostitab Narva muuseum kõiki külalisi vaid parimaga: ehtsas samovaris valmistatud aromaatse teega.
Näituse "Äkki teed?" avamisel kostitab Narva muuseum kõiki külalisi vaid parimaga: ehtsas samovaris valmistatud aromaatse teega. Foto: Sirle Sommer-Kalda / Põhjarannik

Neljapäeval, 16. septembril kell 16 avab Narva muuseum näituse "Äkki teed?", mis on pühendatud teejoomise traditsioonidele ja ajaloole.

Sügis on ühteaegu nii jaheduse kui ka hubasuse aeg. Kõigile seostub see ühiselt veedetud südamlike hetkedega, mille jooksul võetakse aega omavahelisteks vestlusteks ning nauditakse tassikest aromaatset teed. Seetõttu ongi Narva muuseumi uus näitus pühendatud kõigi põlvkondade lemmikjoogile.

Kuigi tee on tänapäeval üks populaarsemaid ja harjumuspärasemaid jooke, pole see sugugi alati nii olnud. Eestisse jõudis tee esimest korda 17. sajandil. Tol ajal omistati teele raviomadusi, mistõttu kasutati seda sageli ravimina. See on ka põhjuseks, miks teed pikka aega apteekides müüdi.

18. sajandi lõpuks oli tee tarbimine suurenenud poliitilise ja majandusliku eliidi seas ning 19. sajandi lõpuks rüüpasid seda juba kõik ühiskonnagrupid.

Näitusel "Äkki teed?" saavad külalised sukelduda tee ajalukku, õppida tundma Idamaade ja Euroopa teejoomise traditsioone ning tutvuda teejoomisega seotud eksponaatidega Narva muuseumi kogudest. Näituse avamisel kostitatakse kõiki külalisi vaid parimaga: ehtsas samovaris valmistatud aromaatse teega.

Näitus Narva linnuse põhjatiiva esimesel korrusel jääb avatuks 25. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles